ΔΗΜΑΡ ΕΛΙΑ ΠΟΤΑΜΙ ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ

Μοίρασε το

Άναψε φωτιές στη ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης που διαφοροποιήθηκε  από τη στρατηγική Κουβέλη, υποστηρίζοντας ότι «δεν πείθει η Ελιά ότι είναι τίποτα περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ plus, έτσι φαίνεται ότι και το δικό μου κόμμα δεν έχει πείσει ότι και οι δικές μας συμμαχίες με καλούς φίλους και συναγωνιστές είναι κάτι περισσότερο από τη ΔΗΜΑΡ plus».

Επιπλέον, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξη του,  πρότεινε μια «θαρραλέα και ακομπλεξάριστη ανασυγκρότηση του συνόλου των κατακερματισμένων σήμερα δυνάμεων της Κεντροαριστεράς», βάζοντας στο κάδρο το «όλον ΠΑΣΟΚ», τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.

«Με ανησυχεί βαθύτατα η δημοσκοπική εικόνα του κόμματος» αναφέρει στη συνέντευξή του  ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Σπύρος Λυκούδης  προσθέτοντας ότι οι δημοσκοπικές ενδείξεις δεν αφήνουν περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας στο κόμμα του. Εκφράζει, ωστόσο, την ελπίδα ότι η σημερινή υστέρηση να τους κάνει να  ξανασκεφτούν πολλά πράγματα « για πολιτικές και επιλογές τους, για λάθη και για παραλείψεις τους».  Επισημαίνει ότι αυτή την ώρα της μάχης της κάλπης συντονίζονται για το καλύτεροαλλά αφήνει αιχμές για μετά τις εκλογές: « Μετά θα ψαχτούμε και θα πούμε πολλά» σημειώνει με νόημα. Κι ενώ όλοι …πετροβολούν το «Ποτάμι» ο Σπύρος Λυκούδης βλέπει σε αυτό ένα μελλοντικό εταίρο:  «Οπωσδήποτε «Το Ποτάμι» θα είναι ή πρέπει να είναι εταίρος σε μια μεγάλη αναγεννητική προσπάθεια της Κεντροαριστεράς». Τέλος, εξηγεί ότι «ο minimum εκλογικός στόχος είναι η εκλογή ενός ευρωβουλευτή»

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Σπύρου Λυκούδη έχει ως εξής:

ΕΡ.  Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της ΔΗΜΑΡ στις προσεχείς Ευρωεκλογές;

ΑΠ. Η ΔημΑρ επιδιώκει στις ευρωεκλογές να καταγράψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα την επαναφέρει στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων ως μια υπολογίσιμη δύναμη της ευρύτερης Αριστεράς. Ο minimum εκλογικός στόχος είναι βεβαίως η εκλογή ενός ευρωβουλευτή. Είναι όμως αληθές ότι ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο έχει ως πολιτική φιλοδοξία να παρέμβει με πρωτοβουλίες και προτάσεις στα πολιτικά πράγματα της χώρας και να διαμορφώσει διεξόδους από την κρίση με αποτελεσματικές ρεαλιστικές πολιτικές, δεν μπορεί να περιορίζει την στόχευση του σε ποσοστά απλής επιβίωσης.

ΕΡ. Σας ανησυχεί η δημοσκοπική  εικόνα του κόμματός σας;

[quote text_size=”small”]

ΑΠ.Με ανησυχεί βαθύτατα. Οι δημοσκοπικές ενδείξεις δεν δημιουργούν ασφάλεια και δεν αφήνουν περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας στο κόμμα μου. Τουλάχιστον όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα μετρήσεις. Όμως η ΔημΑΡ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αλλάξει την εικόνα.

[/quote]

 Οι πολιτικές της επεξεργασίες, η πλούσια σε ιδέες και ήθος ιστορία της Ανανεωτικής Αριστεράς, της οποίας η ΔημΑρ είναι συνεχιστής, και η προσφορά και η συνέπεια των στελεχών της είναι σημαντικά εφόδια για να αντιστρέψει, έστω και τώρα, το κλίμα. Εμένα αυτές οι σημερινές δυσκολίες και δυστοκίες μας- τις οποίες βεβαίως ανέμενα – με κινητοποιούν για να κάνω ότι είναι δυνατόν για να ξεπεραστούν. Ελπίζω ότι παρομοίως θα κινητοποιηθεί και η ηγεσία του κόμματος στο σύνολό της. Εύχομαι επαναλαμβάνω, να ξεπεράσουμε τις σημερινές δημοσκοπικές αρνητικές εικόνες, αλλά ελπίζω επίσης να μας κάνει αυτή η σημερινή υστέρηση να ξανασκεφτούμε πολλά πράγματα για πολιτικές και επιλογές μας, για λάθη και για παραλείψεις μας.

ΕΡ. Ένα άσχημο αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές τι πιστεύετε ότι θα σημάνει για το κόμμα;

ΑΠ. Θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες και αρνητική πολιτική ψυχολογία. Αυτό δηλαδή που θα συνέβαινε σε κάθε κόμμα αν οι κάλπες του κατέγραφαν αρνητικά αποτελέσματα. Έχω εκφράσει τις απόψεις μου εδώ και καιρό για το πώς θα έπρεπε η ΔημΑρ να κινείται πολιτικά και ποιο θα έπρεπε να είναι το στρατηγικό πολιτικό της σχέδιο. Έχω τη γνώμη ότι είχαμε όλες, μα όλες τις προϋποθέσεις, να είμαστε σημείο αναφοράς ευρύτατων δυνάμεων του δημοκρατικού Κεντροαριστερού χώρου και να μη βρισκόμαστε μπροστά στα σημερινά προβλήματα. Θα ήθελα όμως αυτή την ώρα, την ύστατη προ της κάλπης, να  αποφύγω οποιαδήποτε αναφορά σε πλευρές της πολιτικής μας που θα ήθελα να είναι διαφορετικές. Αυτή την ώρα κάθε προσπάθεια μας πρέπει να  συντονίζεται στη μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμά. Μετά θα ψαχτούμε και θα πούμε πολλά.

ΕΡ. «Ελιά» και «Ποτάμι» έχουν υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις από την «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία». Γιατί δεν πείθετε ότι μπορεί να είστε ο τρίτος προοδευτικός πόλος;

ΑΠ. Ο χώρος της Κέντροαριστερας, κατακερματισμένος σήμερα, βρίσκεται στο σύνολό του σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αναντίστοιχα με την ιστορία του, με τις δυνατότητές του και την χρησιμότητά του για τον τόπο. Πολύ μικρή σημασία έχει αν μέσα σ’ αυτή την δυσάρεστη εικόνα η Ελιά ή το Ποτάμι  εμφανίζουν μια μικρή διαφορά με τη ΔημΑρ στις δημοσκοπήσεις. Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα προκύψει μέσα από την θαρραλέα και ακομπλεξάριστη ανασυγκρότηση του συνόλου των κατακερματισμένων σήμερα δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Όπως προφανώς δεν πείθει η Ελιά ότι είναι τίποτα περισσότερο από το Πασοκ plus, έτσι φαίνεται ότι και το δικό μου κόμμα δεν έχει πείσει ότι και οι δικές μας συμμαχίες με καλούς φίλους και συναγωνιστές, είναι κάτι περισσότερο από το ΔημΑρ plus. Όμως η Ελληνική κοινωνία έχει επανειλημμένως και επιμόνως στείλει μήνυμα για το ώριμο αίτημά της. Την συγκρότηση ενιαίου ισχυρού Κεντροαριστερού πόλου που μπορεί να λειτουργήσει ως σοβαρός σταθεροποιητικός παράγοντας στη χώρα και ως νέα ελπίδα για μια άλλη δημοκρατική προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη πορεία του τόπου. Γιατί μόνο μια ισχυρή ενιαία Κεντοραριστερά, χωρίς μιζέριες και μικροφιλοδοξίες, μπορεί πραγματικά με  ευρύτερες συμμαχίες να στρίψει προς τα αριστερά το τιμόνι της πατρίδας μας.

ΕΡ. Ποια είναι η άποψη σας για το «Ποτάμι»; Θα μπορούσε μετά τις ευρωεκλογές να γίνει ένας από τους συνομιλητές της ΔΗΜΑΡ για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς;

ΑΠ. Η ανάγκη της Ελληνικής κοινωνίας για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού τρίτου πόλου, ευνοούσε πρωτοβουλίες σ ’αυτό τον χώρο, τον αδιαμόρφωτο, της Κεντροαριστεράς. Από την ώρα που κάποιες άλλες πρωτοβουλίες δεν μπόρεσαν να έχουν αποτελέσματα π.χ. οι 58, για μια σειρά λόγους που δεν είναι αυτή η συνέντευξη που θα τους αναδείξει, μια καινούργια πρωτοβουλία

[quote text_size=”small”]

«Το Ποτάμι» κέντρισε πάλι το ενδιαφέρον των πολιτών. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει «Το Ποτάμι» να μετατρέψει ή μάλλον να εξελίξει αυτό το ενδιαφέρον σε σταθερή πολιτική υποστήριξη, σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι οπωσδήποτε «Το Ποτάμι» θα είναι ή πρέπει να είναι εταίρος σε μια μεγάλη αναγεννητική προσπάθεια της Κεντροαριστεράς.

[/quote]

ΕΡ. Ποιο είναι το δίλημμα που προτάσσει η ΔΗΜΑΡ σε αυτές τις ευρωεκλογές;

ΑΠ. Η ΔημΑρ πιστεύει ότι στις Ευρωεκλογές ο Έλληνας πολίτης πρέπει να στηρίξει τις πολιτικές που συναντώνται στο σύνθημα:

Ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ,

ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα,

ΟΧΙ στις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Η ΔημΑρ ζητάει την ψήφο των πολιτών ως μια γνήσια Ευρωπαϊστική Αριστερά που αγωνίζεται για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ και για πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικής προοπτικής και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

ΕΡ. Πως κρίνεται την εκλογική τακτική Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τα διλλήματα που θέτουν;

ΑΠ. Η Κυβέρνηση, δηλαδή η Ν.Δ αλλά και πιο πολύ το ΠΑΣΟΚ, επενδύουν όλη τους την πολιτική, στην χρησιμοποίηση για λόγους εκλογικού οφέλους, δυστυχώς και επικινδύνως, του μέγιστου θέματος της πολιτικής σταθερότητας σε μια χώρα με κρίση όπως είναι η πατρίδα μας και κινδυνολογούν γύρω από αυτό. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, υποτιμώντας τα μεγάλα ζητήματα και τα μεγάλα μέτωπα επενδύει με τη σειρά του όλη του την πολιτική στο να περάσει όπως λέει «έστω και με μια ψήφο» το κυβερνητικό σχήμα για να θέσει θέμα ανατροπής της Κυβέρνησης, χωρίς παράλληλα να εμφανίζει ίχνος εναλλακτικής, ρεαλιστικής, κυβερνητικής πρότασης. Η αποθέωση του εκλογικού τακτικισμού και από  τους δύο. Κρίμα!

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στη “ΒΡΑΔΥΝΗ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου