ΤΗΡΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μοίρασε το

Κανείς δε φανταζόταν ότι η αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας θα γινόταν πυροτέχνημα από τον πρωθυπουργό χάρη της προεκλογικής σκοπιμότητας.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων, απαιτεί την εθνική συναίνεση γιατί αποτελεί το οικοδόμημα μέσα στο οποίο κινείται, δρα και λειτουργεί ο οικονομικός, εθνικός και πολιτικός βίος ενός λαού.

Άκαιρη είναι η στιγμή κατά την οποία ο κύριος Σαμαράς διάλεξε να εξαγγείλει τη συνταγματική πρωτοβουλία. Κατ’ αρχήν πρέπει να τονιστεί ότι πολλές από τις προτεινόμενες προς αναθεώρηση διατάξεις είναι και απαραίτητες και αναγκαίες. Αλλά δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για να αποτελέσουν αντικείμενο εξονυχιστικής μελέτης και επεξεργασίας.

[quote text_size=”small”]

Το Σύνταγμα κ. πρωθυπουργέ δε συνιστά μια απλή πολιτική πράξη, μια ευκαιριακή πολιτική λειτουργία. Τις υπερβαίνει. Η αναθεώρηση είναι πολιτειακή λειτουργία γιατί μεταξύ άλλων, το Σύνταγμα είναι το πλαίσιο οργάνωσης και συντεταγμένης λειτουργίας των κορυφαίων οργάνων του πολιτεύματος.

[/quote]

Στο όνομα της Νέας Ελλάδος την οποία οραματίζεται ο κ. Σαμαράς προσέφυγε και σε ιστορικούς συμβολισμούς, δείγμα μιας ανώριμης μεγαλομανίας. Εξήγγειλε ως αφετηρία της αναθεωρητικής διαδικασίας την 3η του Σεπτέμβρη. Τι παριστάνει άραγε, το Μακρυγιάννη ή τον Ανδρέα Παπανδρέου, μήπως και τους δύο μαζί γιατί ο ένας δεν του φτάνει;

Στη βιασύνη του ξέχασε και τις προβλεπόμενες από το άρθρο 110 του συντάγματος πλειοψηφίες. Που θα τις βρει;

Φαίνεται όμως ότι είναι άγευστος και της ιστορίας. Γιατί, τότε, θα γνώριζε ότι ένας άλλος ηγέτης της δεξιάς, ο οποίος, υπήρξε πράγματι μεγάλος, στα 1961 ζήτησε ισχυρή λαϊκή εντολή για να πραγματοποιήσει τη μεγάλη συνταγματική τομή. Και αντ’ αυτής έλαβε αναγκαστική άδεια για 11 χρόνια στο Παρίσι για… μετεκπαίδευση. Επανακάμπτοντας, είναι αλήθεια, ότι συνέταξε για την εποχή του ένα από τα πιο δημοκρατικά συντάγματα της Ευρώπης το οποίο σήμερα η κυβέρνηση παραβιάζει, ευτελίζει και ακυρώνει. Συνεπώς τηρήστε πρώτα το Σύνταγμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου