ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ: ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΔΕΙΑΝΟ

Μοίρασε το

Μια «νοσταλγική» νότα μιας άλλης εποχής: Λες και μπήκαμε στην κάψουλα του χρόνου και αναβίωσε η ατμόσφαιρα του ψυχρού πολέμου!

Ένα τεράστιο διπλωματικό γαϊτανάκι σε εξέλιξη, διεθνής αναστάτωση, επιθετικές δηλώσεις ΗΠΑ προς Ρωσία, μυστικές πτήσεις, νευρικότητα και έκπληξη στην παγκόσμια κατασκοπία,  διπλωματικές εμπλοκές, ανάμειξη του μόνιμα «προκλητικού» Ισημερινού που βγάζει γλώσσα τις ΗΠΑ (και έδωσε άσυλο στον Ασάνζ), δηλώσεις Πούτιν, επιθετικές δηλώσεις Ομπάμα κατά Κίνας, δηλώσεις Τζον Κέρι κατά Ρωσίας … και όλα αυτά για τον πράκτορα Σνόουντεν … για ένα πουκάμισο αδειανό!

Ο Σνόουντεν είναι ο πράκτορας που αποκάλυψε το πρόγραμμα PRISM, την ναυαρχίδα παρακολούθησης της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).  Το πρόγραμμα αυτό έχει τη δυνατότητα να καταγράφει και να κατηγοριοποιεί πληροφορίες πολιτών, από προσωπικά δεδομένα, μέχρι ηχητικά από τηλεφωνήματα. Σύμφωνα με αυτά που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας, η NSA παρακολουθούσε μέσω αυτού του προγράμματος τα τηλέφωνα του 75% των Αμερικανών, καθώς και χιλιάδες υπολογιστές. E-mails, στοιχεία λογαριασμών! Ολα έμπαιναν κατευθείαν στις βάσεις δεδομένων της NSA, μέσω του PRISM.

Το σκάνδαλο δεν περιορίστηκε εκεί. Ο Σνόουντεν έδωσε στον Guardian, όπου και έκανε την αποκάλυψη, στοιχεία για παρακολουθήσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη Μέση Ανατολή. Εκτεταμένη χρήση του προγράμματος γινόταν από τις Μυστικές Υπηρεσίες της Αγγλίας, ενώ η CIA παρακολουθούσε και άτομα σε χώρες υψηλού ρίσκου, όπως η Ιορδανία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος και το Ιράκ.

Το απλό ερώτημα που θα μπορούσε να υποβάλει κάποιος είναι: Ε και;

 

Ηδη από την εποχή της  ιρανικής επανάστασης, η υπερδραστήρια κατασκοπία των ΗΠΑ, οι υπερ-ειδικοί με τα υπερ- κομπιούτερ, δεν μπόρεσαν να  συλλάβουν τον σφυγμό ενός λαού, να καταγράψουν τις εσωτερικές δονήσεις των ανθρώπων που ξεσηκώθηκαν και επαναστάτησαν κατά του αστυνομοκρατικού δυτικότροπου εκσυγχρονισμού, που είχε επιλέξει ο εκλεκτός των ΗΠΑ, Σάχης.
Εκτοτε, παρόλη την πλανητική αστυνόμευση, παρόλη την ασύλληπτη τεχνολογία, στον Μπιν Λάντεν έφτασαν από μαρτυρίες των γειτόνων του, κάτι δηλαδή που θα έκανε και ο έλλην αστυφύλαξ του 30 που κυνηγούσε κομουνιστάς! Τον εκτέλεσαν με την επέμβαση ομάδας κομάντο -μια τακτική δηλαδή που είναι ίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια στους στρατούς του κόσμου! ( Δεν λέω ότι παρόλη την διαστημική τεχνολογία τους δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επίθεση στους δίδυμους πύργους γιατί θα μπλέξουμε με συνωμοσιολογικές προεκτάσεις και δεν είναι αυτό το θέα μας).

 

Οι ίδιοι υπερκατάσκοποι – που καμιά σχέση δεν έχουν με την ρομαντική θέαση της ζωής του Τζέημς  Μποντ αλλά φέρνουν μάλλον σε σπασίκλες κομπιουτεράκηδες των αμερικανικών πανεπιστημίων  – δε προέβλεψαν τις εξεγέρσεις κατά των ηγετών ή τυράννων, προσφιλών τους ή μη. Στην Αίγυπτο ας πούμε, στην Τυνησία, στην Συρία από τις δυνάμεις που εναντιώνονται στον Ασαντ, στη Λιβύη, πρόσφατα στην Τουρκία.  Δεν προέβλεψαν επίσης τα κοινωνικά κύματα βίας, πριν λίγο καιρό στην Σουηδία, πριν αρκετό καιρό στην Γαλλία, στην Βρετανία, κλπ

Ετσι έχουμε ένα διευρυνόμενο αριθμό μυστικών υπηρεσιών που με επιστημονική οργάνωση και χρήση διαστημικής τεχνολογίας,  παρακολουθεί έως και τις ανάσες μας, και από την άλλη μια διογκούμενη και εξεγειρόμενη κοινωνική πραγματικότητα, η κατανόηση της οποία υπάγεται στην κοινή λογική: Οσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεινάνε, αυτοί θα εξεγείρονται, θα επαναστατούν, θα γίνονται παράνομοι και θα χαρακτηρίζονται τρομοκράτες (σ.σ. μιλάω για πραγματικά κινήματα απελευθέρωσης και όχι δυτικές καρικατούρες).

Και αυτό δεν μπορούν να το λύσουν ορδές πρακτόρων και δίκτυα υπολογιστών.  Θα μπορούσε να το λύσει η πολιτική, αλλά θέλεις οραματιστές ηγέτες και όχι υποχείρια του ασύδοτου κεφαλαίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου