ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ

Μοίρασε το

Προφανώς, μόνο αφελείς και υστερόβουλοι θεωρούσαν ότι αρκούσε η «λαϊκή εντολή» για να προσκυνήσουν οι κουτόφραγκοι και να συνεχίσουν να πληρώνουν, χωρίς να ζητούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα τα δάνειά τους. Όλοι οι υπόλοιποι που δεν εθελοτυφλούσαν, έβλεπαν τα τελευταία χρόνια ότι η σκληρή στάση των εταίρων και δανειστών δεν έβλεπε κυβερνήσεις, χρώματα και ιδεολογίες, ούτε «μασούσε» στις «κόκκινες γραμμές» και τα ανύπαρκτα «ισοδύναμα» των προηγούμενων.

Έτσι εξηγείται και η συντριπτική πλειοψηφία που δίνουν οι πολίτες στη σύναψη συμφωνίας, άμεσα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Θα’ λεγε κάποιος, μεταφράζοντας τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων, ότι οι πολίτες προτιμούσαν να αλλάξουν τα φθαρμένα πολιτικά πρόσωπα με καινούργια, – τιμωρώντας τα παλιά – και κρατούσαν μικρό το καλάθι των προσδοκιών απ’ τους καινούργιους και τις «ανατροπές» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που με έναν παιδικό μεγαλοϊδεατισμό τους έταζαν. Άρα το μικρότερο πρόβλημα φθοράς που μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους εταίρους, σταθεροποιώντας και τη χώρα και το καθεστώς της.

Φυσικά θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια να πεισθεί η σκληροπυρηνική αριστερή εσωκομματική τάση, ωστόσο η δημοφιλία του νεαρού πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με το κέρας της Αμάλθειας του κρατικού κορβανά, που παράγει αγαθά όχι μόνο για τα στελέχη πρώτης γραμμής αλλά και για εκείνα που κινούνται στις παρυφές της εξουσίας, σύντομα αναμένεται να στρογγυλέψουν τις αντιδράσεις.

[quote text_size=”small”]

Εκείνα ωστόσο που έχουν αρχίζει να επιφέρουν ρωγμές στο νεοπαγές συγκυβερνών σύστημα αριστεράς και λαϊκής δεξιάς, είναι η σταθερή προσπάθεια του μικρότερου εταίρου να υποδηλώνει συνεχώς την ιδεολογική του ταυτότητα, με άλλοτε ηχηρές άλλοτε κωμικές παρεμβάσεις που επισύρουν τη μήνη όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών στελεχών του μεγαλύτερου εταίρου.

[/quote]

Η περιφορά επιταφίου από στρατιωτικό άγημα σε χωριό ελλήνων πομάκων, που είναι στο θρήσκευμα μουσουλμάνοι, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, προφανώς γιατί έγινε και για να προκαλέσει το διαφορετικό θρησκευτικό συναίσθημα ελλήνων πολιτών, και για να ικανοποιήσει εθνικιστικά ένστικτα κάποιων από τους ακραίους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ. Και αυτό έγινε μέσω των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στις οποίες υπηρετούν και οι πομάκοι. Με πρωτοβουλία επίσης του ΥΠΕΘΑ και προέδρου των ΑΝΕΛ έγινε η περιφορά του λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, που έκανε κυριολεκτικά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη να βγει από τα ρούχα του, δηλώνοντας την έντονη διαφωνία του στην πρωτοβουλία αυτή του μικρού κυβερνητικού εταίρου, εισπράττοντας μάλιστα για την αντίδρασή του την επίπληξη της αρχιεπισκοπής. «Πρόκειται για εμπόριο λειψάνων», δήλωσε ο κ. Φίλης και προσέθεσε ότι το να μεταφερθούν τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας στον «Αγιο Σάββα» είναι μια ενέργεια που παραπέμπει σε περιόδους μεσαίωνα. «Πριν μερικό καιρό, την Μεγάλη Παρασκευή, ήρθε το Άγιο Φως με τιμές πάλι αρχηγού κράτους, δηλαδή δυο αρχηγοί κρατών επισκέφτηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα και είναι το Άγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας!».

[quote text_size=”small”]

Βαθύτερο επίσης ρήγμα στη συνοχή των δύο εταίρων φαίνεται πως δημιουργεί η έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ, στη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, να επισπεύσει την δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα.

[/quote]

Απ’ τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως η ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία παρουσιάζει ήδη τις πρώτες ρωγμές λόγω διαφορετικής προσέγγισης μια σειράς καίριων ζητημάτων που αφορούν την ιδεολογική ταυτότητα των δύο σχηματισμών. Και μάλλον τα πράγματα θα χειροτερέψουν αν έρθει στη βουλή προς υπογραφή ένα νέο μνημόνιο, που η καταγγελία του την περίοδο της αντιπολίτευσης, αποτέλεσε τη συγκολλητική ουσία της συγκυβέρνησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου