ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ή ΣΤΗΣΙΜΟ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ

Μοίρασε το

Πολλές ήταν οι φωνές που επέκριναν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τη φράση της «μας χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ», θεωρώντας την υπερβολική, καθώς όπως έλεγαν πριν ένα χρόνο τα δύο κόμματα συγκυβερνούσαν. Φυσικά οι ίδιοι επέκριναν και την απόφασή της να διαγράψει τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με τη στρατηγική της.

Το πρώτο ωστόσο συμπέρασμα που προκύπτει ως αποτέλεσμα της νέας τακτικής της κας Γεννηματά, να οριοθετήσει δηλαδή το χώρο της απέναντι στο νέο δικομματισμό που τείνει, εκτός απροόπτου, να επικρατήσει στη χώρα, ήταν πως το ΠΑΣΟΚ, ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν έγινε «Ποτάμι» διαρροών και αντιφατικών δηλώσεων περί συνεργασιών προσωπικής επιβίωσης κάποιων πολιτικών.

[quote text_size=”small”]

Και ίσως η ίδια βλέποντας πως σύντομα θα αντιμετώπιζε στο χώρο της τα ίδια διαλυτικά φαινόμενα, καθώς στελέχη και ομάδες δεν έκρυβαν την αποδημητική τους διάθεση, αφού ανέκοψε τη φόρα τους με τη διαγραφή Γρηγοράκου, προχώρησε στη ριψοκίνδυνη απόφασή της για κάλεσμα όλων χωρίς προαπαιτούμενα, με συνδιάσκεψη της κεντροαριστεράς και συμφωνία για πρόγραμμα από μηδενική βάση καθώς και εκλογή επικεφαλής από τους πολίτες.

[/quote]

Ριψοκίνδυνη κίνηση γιατί ο χώρος έχει υπάρξει συμπαγής και ενωμένος μόνο υπό την ηγεσία σημαντικών και γενικά αποδεκτών προσωπικοτήτων, όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Γεωργίου Παπανδρέου και φυσικά του Ανδρέα Παπανδρέου. Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει πως σε αυτήν την περιοχή του πολιτικού φάσματος μπορούν εύκολα να συνυπάρξουν, με συγκολλητική ουσία ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, ιδεολογικά εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, που από τη μια είναι εκείνες που βλέπουν συγγένεια με την κεντροδεξιά και από την άλλη εκείνες που θεωρούν ότι συγγενεύουν με την αριστερά. Ούτε επίσης ότι αυτή την περίοδο, πλην της κας Γεννηματά υπάρχει άλλο πρόσωπο που θα συγκέντρωνε την γενικευμένη συμπάθεια και αποδοχή από τα στελέχη και τις ομάδες του κατακερματισμένου κεντρώου χώρου. Είτε το θέλουν κάποιοι πάντως είτε όχι, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι πιθανότατα φτωχό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε με την πρότασή της να πάρει το παιχνίδι στα χέρια της.

Μάλιστα η δήλωσή της πως όποιος νοιώθει ότι είναι δεξιός, καλά θα κάνει να αποχωρίσει, είχε πολλούς αποδέχτες. Κυρίως μάλιστα φωτογράφιζε τους εραστές της ιδέας δημιουργίας ενός κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Κόμματος, για να δικαιωθούν οι ίδιοι και η πολιτική που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια. Και φυσικά εφ’ όσον η πρόσκληση απευθύνθηκε και σε πολιτικά στελέχη και στη βάση χωρίς αποκλεισμούς, αναίρεσε στην πράξη τις ενστάσεις για πρόσωπα και συνεργασίες που σε κάθε ευκαιρία προέτασσαν οι πρώην και οι βαρόνοι της παράταξής της. Ο χρόνος θα δείξει αν η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για αναγέννηση του χώρου της θα δικαιωθεί, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ανακατεύτηκε τόσο αποφασιστικά μετά από πολλά χρόνια η τράπουλα, το παιχνίδι που ήδη άνοιξε θα έχει σίγου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου