ΟΙ 10 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Μοίρασε το

Για να απεικονίσουμε αλλά και κυρίως να εκτιμήσουμε το μέγεθος των ανατροπών που συνέβησαν το τελευταίο δεκαήμερο, πρέπει να θυμηθούμε το πολιτικό τοπίο που επικρατούσε στη χώρα την επομένη της απόφασης της 26ης-27ης Οκτωβρίου και αφορούσε τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της χώρας. Η αντιπολίτευση στα κάγκελα, η κοινωνία σε απόγνωση, το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ σε πλήρη αναβρασμό, και η Κοινοβουλευτική οριακή πλέον πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος σε πλήρη αποσύνθεση.
Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την υποδοχή που επιφύλαξαν τα εγχώρια, ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ, δημιουργούσε σκηνικό προϊούσας κυβερνητικής και ίσως συνολικής κατάρρευσης του μεταπολιτευτικού συστήματος. Και αυτό όχι γιατί το σύστημα δεν διέθετε εναλλακτικές λύσεις, αλλά γιατί τα χρονικά περιθώρια που έθεταν οι εταίροι μας μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες των τελευταίων μηνών ήταν ασφυκτικά, και επειδή οι αντιμνημονιακές κορώνες της εναλλακτικής νομοτελειακά λύσης, που στον κοινοβουλευτισμό είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν πολύ δύσκολο να ανατραπούν. Εκτός φυσικά αν προκαλείτο ένα ισχυρό… σοκ που θα έσπαζε τη θρυαλλίδα του εγκλωβισμού σε στερεότυπα και προ κρίσης αντιλήψεις και απελευθέρωνε καταιγιστικές εξελίξεις.Και το σοκ ήρθε είτε κατόπιν σχεδιασμού είτε υπό την πίεση του αδιεξόδου με την εξαγγελία του περίφημου πλέον δημοψηφίσματος. Η ιστορία θα δείξει αν οι εμπνευστές αυτής της «βόμβας» είχαν υπολογίσει τις αποκαλυπτικές ρωγμές που προκάλεσε σε εγχώριο, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Κατ’ αρχήν όλοι όσοι μιλούν εν ονόματι του λαού πανικοβλήθηκαν και μόνο στην ιδέα ότι θα ερωτάτο ο λαός για την τύχη του, προσπαθώντας να διαφύγουν διά της επίμονης απαίτησης για πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο ήταν «κόκκινο πανί» για τους εταίρους.

Τώρα πως ο λαός είναι ανώριμος για δημοψήφισμα και ώριμος για εκλογές μόνο οι ίδιοι μπορούν να απαντήσουν, και μάλλον δεν μπορούν αν κρίνουμε από την αδέξια αντίδραση των αριστερών κομμάτων. Ένα άλλο αποτέλεσμα του σοκ ήταν ότι η αντιμνημονιακή πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε αυτομάτως περίπατο, με αποτέλεσμα την σύγχυση που επικρατεί στα στελέχη της και την πολεμική που αναπτύσσεται στη βάση της μεταξύ των οπαδών της, οι οποίοι είχαν γαλουχηθεί μέσα σε κλίμα πολεμικής κατά «των υποτακτικών της τρόικας» και τώρα συνεργάζονται μαζί τους.

Το τρίτο και καθοριστικό ήταν η ευρεία συναίνεση που επετεύχθη στη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου που αν κρίνουμε απ’ τις δημοσκοπήσεις τη δέχτηκε ο κόσμος με μεγάλη ανακούφιση, τη οποία βέβαια υποβοήθησε και η νέα εκ διαμέτρου αντίθετη υπερβολή των εγχώριων ΜΜΕ, που ξαφνικά άλλαξαν ρότα και βλέπουν θετικά το πρόγραμμα δανειοδότησης, αρκεί να το εφαρμόσει άλλος…

Το σοκ σίγουρα προκάλεσε σειρά αποκαλύψεων στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και στην κοινωνία, και ίσως αν υπάρξει στη νέα κυβέρνηση η ανάλογη με τις δημόσιες δηλώσεις στήριξη να είναι αυτό, η επόμενη αφορμή για ανατροπές και μέσα στα ίδια τα κόμματα. Αλλά ποιοι θα θελήσουν να υποβοηθήσουν ανατροπές που μπορεί να έχουν θύματα και τους ίδιους;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου