ΜΥΡΩΔΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ.Ε.Θ

Μοίρασε το

Σαν να μη συμβαίνει τίποτα τα τελευταία χρόνια στη χώρα, σαν να μη φτάσαμε στο χείλος της κατάρρευσης, σαν να μην εξαφανίστηκε η μεσαία τάξη, σαν να μη γίναμε χώρα ανέργων και νεόπτωχων, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, για τους δικούς τους λόγους η κάθε μια, συμπεριφέρονται όπως σε συνθήκες ομαλότητας. Ένας ποταμός νομοσχεδίων στα θερινά τμήματα, με τσόντες αναρίθμητες άσχετες τροπολογίες που προκαλούν ανατροπές θεμελιακές στην ζωή των πολιτών, πάντα προς το δυσμενέστερο φυσικά και δεν  «άνοιξε ρουθούνι».

Άλλοι στις παραλίες, άλλοι σε ρόλο θαλαμοφύλακα να αντικαθιστούν τους ύποπτους για διαφοροποίηση, άλλοι να ψάχνουν «να σώσουν την ψυχή τους» επισκεπτόμενοι ιερούς τόπους και άλλοι να κάνουν ανώδυνες αντικυβερνητικές δηλώσεις, για να ψηφοθηρήσουν. Και ο απλός κόσμος να παρακολουθεί εξαγριωμένος με τα ειδοποιητήρια του υπουργείου Οικονομικών στο χέρι που και αυτό με τη σειρά του, όπως αποδείχθηκε, δεν γνωρίζει τι ζητάει! Σαν να μην έφθανε αυτό, η πολιτική ρητορική έχει ολοκληρωτικά καλυφθεί με την προεδρολογία και φυσικά το ενδεχόμενο, αν δε βρεθεί συμβιβαστική λύση, των πρόωρων εκλογών.

Ήδη από τα επιτελεία των μεγαλύτερων κομμάτων έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για τις εξαγγελίες των αρχηγών τους σε λίγες μέρες στη ΔΕΘ. Και σύμφωνα με αυτά που διακινούνται ο πρωθυπουργός σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και λύσεις στο καυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιχειρηματικών και ιδιωτικών, ενώ ο Α. Τσίπρας θα ανακοινώσει το κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

[quote text_size=”small”]

Στην πραγματικότητα συνεχίζεται η μακρά προεκλογική περίοδος που έχει αρχίσει προ πολλού, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή ως αφορμή για να επιβάλλει πρόωρες εκλογές «και να μπει τέλος στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων».

[/quote]

Η μεν κυβέρνηση έχει λόγους να μην θέλει εκλογές, καθώς η αντιδημοφιλής πολιτική λιτότητας την έχει φέρει στη δεύτερη θέση και στις ευρωεκλογές αλλά και στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Επιδιώκει λοιπόν να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος και να πάρει βαθιά ανάσα σχεδιάζοντας χωρίς πίεση τη στρατηγική της. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν πως μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με μια θετική για την Ελλάδα διευθέτηση του χρέους, με μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής του που στην πραγματικότητα θα είναι μια μορφή κουρέματος, θα φέρει σε δυσχερή θέση το ΣΥΡΙΖΑ, και θα δημιουργήσει στο εσωτερικό του τάσεις αποσύνθεσης.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον αέρα της πρώτης θέσης θέλει κυρίως να επιβάλλει κατ’ αρχή την κυριαρχία της στην πολιτική σκηνή, μέσω εθνικών εκλογών, εισπράττοντας παράλληλα και το μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι, πως μετά από αυτό το πιθανότατο αποτέλεσμα, τι κυβέρνηση θα προκύψει; Ανοχής όπως έχουν αρχίσει να κουβεντιάζουν ακόμα και δημόσια στελέχη της αντιπολίτευσης, ή οικουμενική συνεργασίας όπως διατύπωσε δημόσια ο πρώην υπουργός Ε. Στυλιανίδης; Έχει την πολυτέλεια ο τόπος να εισέλθει, αυτή την κρίσιμη στιγμή που επίκειται η ρύθμιση για το μη βιώσιμο χρέος, – κάτι για το οποίο μετά από βασανιστικούς λαϊκισμούς κατόρθωσαν όλοι να συμφωνήσουν πως πρόκειται για μείζον θέμα οικονομικής επιβίωσης της χώρας -, σε περίοδο αστάθειας και ακυβερνησίας; Και τέλος έχουν τα κόμματα το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους θεσμούς, όπως αυτόν του προέδρου, αναλόγως με το πρόσκαιρο πολιτικό τους συμφέρον;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου