ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΤΖΟΛΑ: ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ …ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μοίρασε το

Συνέντευξη στην ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΕΛΛΑ

Αναξιοπιστία, από την οποία προκύπτει και η αδυναμία της να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, καταλογίζει στην κυβέρνηση η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Βασιλική Τζότζολα. Η κ. Τζότζολα υποστηρίζει ότι η ΝΔ θα πείσει τους δανειστές της χώρας για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου γιατί η πρότασή της  είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική. «Διαθέτουμε τα μόνα αξιόπιστα εργαλεία διαπραγμάτευσης: την επιμονή στο άλλο μείγμα πολιτικής και την αποφυγή κάθε πολιτικής που οδηγεί τη χώρα στη διάλυση.

 Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει καλύτερα και γρηγορότερα. Ό,τι δεν πρέπει να γίνει, οι εταίροι». Όσο για την κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικός της χρόνος έχει εξαντληθεί. «Αυτή την ύστατη γι’ αυτούς στιγμή, ας αφουγκραστούν τον Ελληνικό λαό: που ζητάει καθαρές λύσεις και νομιμοποίηση της Κυβέρνησής του. Δηλαδή εκλογές!»

– Γιατί πιστεύετε ότι, αν  έρθει στην εξουσία η ΝΔ, θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο;

Η Νέα Δημοκρατία θα έρθει στην εξουσία και θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Διαπραγμάτευση από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπήρξε ποτέ. Λευκή επιταγή παρέδωσε και βύθισε την Ελλάδα στην κοινωνική απελπισία και το οικονομικό σκοτάδι. Μέτρα ασύμμετρα, άδικα, ατελείωτα. Στην αδράνεια Παπανδρέου του 2009, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε με 23 μέτρα – ανάσες για την Οικονομία και την αδιάκοπη προτροπή «ξεκολλήστε». Στο Μνημόνιο του 2010 και διαβλέποντας τη λάθος συνταγή και την εντελώς λάθος εκτέλεση μιας αδιέξοδης πολιτικής, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε με ένα άλλο μείγμα πολιτικής, το «ΖΑΠΠΕΙΟ Ι». Και με το «ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ», όχι μόνο επικαιροποίησε την πρότασή μας, αλλά κατέδειξε γιατί το Μεσοπρόθεσμο θα ήταν άλλη μια τρύπα στο νερό. Στο νερό ενός κουβά χωρίς πάτο, την ώρα που μας έχει φύγει όλων ο πάτος! Θα πείσουμε τους δανειστές μας γιατί η πρότασή μας είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική. Και γιατί διαθέτουμε τα μόνα αξιόπιστα εργαλεία διαπραγμάτευσης: την επιμονή στο άλλο μείγμα πολιτικής και την αποφυγή κάθε πολιτικής που οδηγεί τη χώρα στη διάλυση. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει καλύτερα και γρηγορότερα. Ό,τι δεν πρέπει να γίνει, οι εταίροι μας θα έχουν πειστεί ότι πρέπει να αποφευχθεί.

-Τότε γιατί πρόσφατα δεν μπόρεσε να πείσει την Τρόικα για τις προτάσεις της;

Εμείς συζητούμε με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν διαπραγματευόμαστε. Αυτή είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης. Άλλο αν δεν την ασκεί, ή την ασκεί εντελώς λανθασμένα, σε βάρος της χώρας. Η Τρόικα έχει αποδεχτεί πολλές από τις προτάσεις μας – σας παραπέμπω στην Έκθεσή της του Ιουνίου ’11. Ως προτάσεις της ΝΔ αναφέρονται η Εφεδρεία, ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Υπάρχουν θέσεις μας που η Τρόικα δέχεται, άλλες για τις οποίες διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις και κάποιες που τις ακούει με ενδιαφέρον και τις συζητάει. Αυτή η στάση σημαίνει «παράθυρο προς επαναδιαπραγμάτευση», όταν έρθει η ώρα. Και οι δανειστές μας ξέρουν ότι χρειάζονται – και για δικό τους όφελος – μια Ελληνική Ηγεσία Αξιοπιστίας στο εξωτερικό, προς τους Ευρωπαίους εταίρους και Εμπιστοσύνης στο εσωτερικό, προς τον Ελληνικό λαό. Τα «όχι» του Σαμαρά είναι «όχι» και τα «ναι» είναι «ναι». Και η Ευρωζώνη πλέον γνωρίζει και αναγνωρίζει ότι βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο των Ελλήνων, πυροβολεί τελικά τα πόδια της! Θεωρείτε τυχαίο ότι η κ. Μέρκελ εσχάτως μιλά για «ανάγκη αναπτυξιακού σκέλους στο πακέτο της Ελλάδας»; Τυχαία ο κος ΔΝΤ της Ευρώπης, Αντόνιο Μπόρχες μίλησε πρόσφατα για «επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης»; «Επανεκκίνηση» είπε, τον δικό μας τον όρο χρησιμοποίησε!

-Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία  ως κυβέρνηση, με όλα αυτά τα χαράτσια που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως το τέλος ακινήτων; Θα τα καταργήσει;

Η Νέα Δημοκρατία, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά της ως Κυβέρνηση δε θα χρειαστεί να προσφύγει σε ανάλογα άδικα και αναποτελεσματικά μετρά. Διότι εμείς πιστεύουμε στην «επαλληλία» και των συγχρονισμό ενεργειών που θωρακίζουν την Οικονομία. Δε μπορεί να στοχεύεις σε μείωση του ελλείμματος χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεις τους φόρους. Δεν είναι επωφελές να προσδοκάς έσοδα, χωρίς να περιστέλεις τις δημόσιες δαπάνες. Είναι ατελέσφορο να περικόπτεις συνεχώς από τους ίδιους όσα αυτοί θα έριχναν απευθείας στην Αγορά, ενυδατώνοντας την Οικονομία. Και αναφέρομαι στο χαμηλοσυνταξιούχο, τον πολύτεκνο, τον μεσαίο και μικρό ιδιοκτήτη που βιώνει το έκτο κατά σειρά χαράτσι. Εμείς αντιπροτείνουμε δημοσιονομικά ισοδύναμα: κονδύλια από το ΕΣΠΑ, συμβάσεις παραχώρησης, επαναπατρισμό κεφαλαίων, αντιμετώπιση ελλειμματικών ΔΕΚΟ, ώστε να μη χρειάζεται η επιβολή χαρατσιών. Το ΠΑΣΟΚ όμως γιατί δε μας λέει γιατί κατήργησε το ΕΤΑΚ, μετά το επανέφερε και στο τέλος ξέχασε να το εισπράξει γιατί καθυστέρησε την αποστολή των εκκαθαριστκών; Εμείς προτείνουμε ένα λογικό ΕΤΑΚ. Και θα έχουμε έναν μόνο φόρο για την περιουσία, να μπορούν να τον πληρώνουν όλοι. Άρα και δίκαιο φόρο.

-Συμφωνείτε με ένα ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους που να φτάνει και το 50%; Τι επιπτώσεις θα έχει για την χώρα αλλά και τη ζωή του απλού έλληνα πολίτη;

Η Απόφαση της 21ης Ιουλίου είχε κάποια θετικά αποτελέσματα: την μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου. Αλλά η Κυβέρνηση ούτε αυτή τη φορά απέταξε τον διάβολο που κρύφτηκε στη λεπτομέρεια. Η αποδοχή του όρου “collateral arrangements” (εμπράγματες εγγυήσεις) από τον κ. Βενιζέλο, ήταν η συνέχεια της αποδόμησης της εθνικής μας αξιοπιστίας. Και ύστερα, από τη μια δεχόταν συμφωνία με τη Φινλανδία και από την άλλη παρακαλούσε τους Κοινοτικούς εταίρους να μεσολαβήσουν για να μην εφαρμοστεί! Γιατί η Ευρώπη να τους θεωρήσει αξιόπιστους συνομιλητές; Γιατί να εφαρμόσει τα θετικά της απόφασης της 21ης Ιουλίου; Η προτεραιότητα είναι να διαφυλαχθούν η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, οι Ελληνικές τράπεζες και το μέλλον των Ασφαλιστικών μας Ταμείων. Άλλωστε και πάλι θα απαιτηθούν νέα μέτρα, διότι δεν πρόκειται το μεγαλύτερο κούρεμα να αποτελέσει την οριστική λύση. Και πάλι θα χτυπηθεί ο συνταξιούχος και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, δηλαδή οι στυλοβάτες της Οικονομίας μας.

-Τι εικόνα έχετε; Οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας λαμβάνονται ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης ή πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ για να αποποιείται των ευθυνών της;

Αυτά, ας μας τα απαντήσει η Κυβέρνηση του Μνημονίου. Που είναι απούσα από τις εξελίξεις. Που δεν διαπραγματεύεται. Στην Ευρώπη δεν εκφράζει καν άποψη. Ό,τι της πουν! Ο λαός νιώθει στο πετσί του ότι βρίσκεται στο κενό, χωρίς να εκπροσωπείται από την Κυβέρνησή του. Και βλέπουμε τον κλαυσίγελω των υπουργών της να αλληλοκατηγορούνται και να αλληλοδιαψεύδονται. Ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τις συζητήσεις για το «κούρεμα χρέους», ο κ. Μόσιαλος δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν. Ένα είναι βέβαιο.. ότι τη χώρα τη διέσυραν, τη συκοφάντησαν, την έδεσαν χειροπόδαρα, αλλά δεν την έσωσαν. Και επειδή ο πολιτικός τους χρόνος έχει εξαντληθεί, αυτή την ύστατη γι’ αυτούς στιγμή, ας αφουγκραστούν τον Ελληνικό λαό: που ζητάει καθαρές λύσεις και νομιμοποίηση της Κυβέρνησής του. Δηλαδή εκλογές!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου