ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

Μοίρασε το

Έχει πλέον αποδειχθεί πολλάκις πως το ΠΑΣΟΚ, είτε μεγάλο όπως στο παρελθόν, είτε συρρικνωμένο και προς κατάργηση όπως το σημερινό, έχει την ικανότητα να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Κανένας δεν περίμενε φυσικά, μετά μάλιστα και την ενωτική πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραστεί στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, πως θα εξελισσόταν η βραδιά, όπως εξελίχθηκε. Και δεν μιλάμε ούτε για τις αποδοκιμασίες, λίγων από τους παρευρισκόμενους κατά του Ε. Βενιζέλου, ούτε τις επευφημίες υπέρ του Γ. Παπανδρέου, ούτε ακόμα και το περιεχόμενο των ομιλιών του πρώην και του νυν προέδρου.

Η είδηση της βραδιάς, που εξέπληξε άλλους θετικά, άλλους αρνητικά και κάποιους θορύβησε, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις και τα σχόλια στα ΜΜΕ, ήταν το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Ζάππειο, μια εποχή μάλιστα που άλλοι γυρνούν, άλλοι απουσιάζουν ακόμα, πάντως βρίσκονται οι περισσότεροι σε κλίμα διακοπών. Η Καθημερινή μίλησε για χίλια άτομα, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  κ. Τριαντάφυλλος τους ανέβασε στους δυόμισι με τρεις χιλιάδες.

[quote text_size=”small”]

Εννοείται πως θα ήταν επιδερμική προσέγγιση να ερμηνεύσει κάποιος την προσέλευση αυτή, είτε στην αγάπη κάποιων προς τον πρώην πρωθυπουργό, είτε στην αντιπάθεια άλλων προς τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος.

[/quote]

Γιατί μπροστά σε αυτή τη μάζωξη των πασόκων, οι συγκεντρώσεις, ακόμα και των τωρινών διεκδικητών της εξουσίας εκ δεξιών και εξ αριστερών στις πρόσφατες ευρωεκλογές, υπολείπονταν εμφανώς και σε αριθμό και κυρίως σε ένταση. Για να μην πούμε για εκείνες της Ελιάς που θύμιζαν συγκεντρώσεις ΚΑΠΗ. Στην πρωτομηνιάτικη σύναξη ωστόσο, φάνηκαν έκδηλα οι συνυπάρχουσες αντιλήψεις μέσα στην βαθιά ψυχή του Κινήματος, που όπως πλέον εκδηλώθηκαν με διάφανο τρόπο, δείχνουν αγεφύρωτες. Η μια, η κυβερνητική, είναι εκείνη που πρεσβεύει πως παρά τη συρρίκνωση, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων με τελικό στόχο την σωτηρία της χώρας, έστω κι αν συγκυβερνάει με τον ιστορικό πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο, τη ΝΔ. Τα στελέχη της μάλιστα, που οι περισσότεροι είναι υπουργοί της συγκυβέρνησης, σε περιόδους εσωκομματικής ηρεμίας δηλώνουν ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συνεχίζουν την πολιτική εξόδου από την κρίση, που δρομολόγησε με το μηχανισμό στήριξης η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η άλλη αντίληψη, εκ διαμέτρου αντίθετη, θεωρεί πως καλώς μεν έπραξε η εκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στην οικονομική καταστροφή που παρέλαβε, να προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ωστόσο καταλογίζει σε μερίδα βουλευτών και στελεχών του κόμματος, ότι με παρότρυνση διαπλεκόμενων συμφερόντων-εκδοτικών και τραπεζικών- εκπαραθύρωσαν τον πρώην πρωθυπουργό. Η ίδια πλευρά θεωρεί πως υπήρξε σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, και για το λόγο αυτό είναι κόκκινο πανί γι’ αυτήν κάθε συζήτηση περί μετονομασίας ή κατάργησης του σημερινού κόμματος. Και όπως έδειξε η συγκέντρωση της πρώτης Σεπετεμβρίου, οι πλευρά αυτή είναι μάλλον η πολυπληθέστερη.

[quote text_size=”small”]

Το φάσμα της διάσπασης φαίνεται να είναι πολύ κοντά και η ενεργή συμμετοχή του κόσμου σίγουρα εγκυμονεί ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο που άλλοτε κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ.

[/quote]

Βέβαια οι περισσότεροι σχολιαστές προτίμησαν να επικεντρώσουν την ανάλυσή τους στις αποδοκιμασίες μερίδας των παρευρισκομένων κατά του κ. Βενιζέλου, μιλώντας δικαιολογημένα μεν απαξιωτικά γι’ αυτούς, με σκοπό προφανή δε, να επιτεθούν στον κ. Παπανδρέου. Θα ήταν ωστόσο περισσότερο έγκυροι αν κρατούσαν ίσες αποστάσεις. Φανταστείτε τι θα διαβάζαμε και τι θα ακούγαμε εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού, αν οι αποδοκιμασίες στρέφονταν εναντίον του…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου