ΨΗΦΟΣ …ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Vs ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Μοίρασε το

Οι “νοικοκυραίοι” ψηφίζουν συνήθως ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά τα κομματικά επιτελεία. Για τα επιτελεία μάλιστα των δυο κομμάτων εξουσίας αποτελεί γόνιμο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, πόσο μάλλον τώρα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν να πουν ελάχιστα για την οικονομία που δεν θα συναντούσαν αντιδράσεις και παράπονα απ’ όλες τις πλευρές (επιχειρηματίες, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους). Επιδιώκοντας λοιπόν να εμφανιστούν ως εγγυητές της τήρησης του νόμου και της τάξης, πετυχαίνουν:

Πρώτον, να κλείσουν τις διαρροές συντηρητικών ψηφοφόρων προς τα δεξιά. Ειδικά η ΝΔ έχει κάθε λόγο να “σηκώσει” το θέμα της λαθρομετανάστευσης, όταν τα κόμματα της “ακροδεξιάς” (ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή) υιοθετούν μια ρητορική που αγγίζει τα όρια της ξενοφοβίας – αν δεν τα υπερβαίνει. Ειδικά, η Χρυσή Αυγή που συνοδεύει τα λόγια και με πράξεις (σύσταση σωμάτων Πολιτοφυλακής) κερδίζει σε “λαϊκή συμπάθεια” και αφαιρεί πολύτιμες ψήφους από τη ΝΔ.

Δεύτερο, ακολουθούν την ευρωπαϊκή …μόδα. Την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται να μειώνει την απόσταση με τον Φρανσουά Ολάντ, βάζοντας θέμα λαθρομετανάστευσης, οι εγχώριοι μιμητές του στο ΠΑΣΟΚ, φέρνουν, τώρα!, πρόταση δημιουργίας κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ανακαλύπτει ένα πεδίο κοινής πολιτικής δράσης με τις μεσογειακές χώρες – διόλου τυχαία πρόταξε το θέμα της λαθρομετανάστευσης στις συναντήσεις του με τους Ραχόι (πρωθυπουργός Ισπανίας) και Κοέλιο (πρωθυπουργός Πορταγαλίας) την περασμένη βδομάδα – για να οικοδομήσει το ευρωπαϊκό του προφίλ.

Τρίτον, η έννοια της ασφάλειας δεν περιορίζεται μόνο στις επιπτώσεις της λαθρομετανάστευσης, αλλά αφορά και όσους (πολιτικά παρακινούμενοι, προφανώς…), αρνούνται να τηρήσουν το νόμο και την τάξη. Ενοχοποιώντας ή και ποινικοποιώντας τη διαμαρτυρία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκουν ένα συγκεκριμένο μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης με τα κόμματα της Αριστεράς (παρακινούν σε ανυπακοή και διαρκή αγώνα κατά των μέτρων λιτότητας του μνημονίου), για να αποτρέψουν διαρροές ψηφοφόρων προς τα Αριστερά. Με αυτή τη λογική η Πολιτεία αναγκάστηκε, υποτίθεται, να περιφρουρήσει, με υψηλή παρουσία Αστυνομικών δυνάμεων, την ομαλή διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων. Σε αυτή τη λογική κυρίαρχα ΜΜΕ καταδικάζουν προπηλακισμούς εναντίον καλλιτεχνών που εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στους Έλληνες που πλήττονται από τα μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζουν την αναγκαιότητα των μέτρων…

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά τα κόμματα της Αριστεράς θα πέσουν στην (επικοινωνιακή) παγίδα, ή αν θα καταφέρουν (με προτάσεις όμως, όχι με γενικούς αφορισμούς) να διατηρήσουν τη συζήτηση στα θέματα της οικονομίας που είναι και ο καταλύτης για τη διευθέτηση και διαχείριση όλων των κοινωνικών προβλημάτων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου