ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η “ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ”

Μοίρασε το

Θα μπορούσε και να υποθέσει κανείς πως η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ξεκίνησε. Η πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα να ζητήσει την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το λάθος στο σχεδιασμό του προγράμματος που αναγνώρισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ, εκ των πραγμάτων άνοιξε τη σχετική συζήτηση τόσο στο εσωτερικό, όσο κυρίως στο εξωτερικό της χώρας.

Στο εσωτερικό της χώρας η συζήτηση θα συνεχιστεί, υπό διαφορετικούς όμως όρους. Ο υπουργός Οικονομικών που θα απαντήσει για λογαριασμό του πρωθυπουργού στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βρίσκεται πλέον σε δυσχερή θέση. Η κίνηση του εκτός από τους Ευρωπαίους αιφνιδίασε και την αξιωματική αντιπολίτευση που στο πρόσωπο του έβλεπε ένα εύκολο στόχο.

Γίνεται όμως αντιληπτό πως το συγκεκριμένο θέμα δεν επιδέχεται ακραίας πολιτικής κριτικής. Οι διαφωνίες στους κόλπους της Τρόικας είναι εμφανείς και η χώρα έχει μια μοναδική ευκαιρία να τις αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε επιχειρήσει να δυναμιτίσει την εθνική προσπάθεια για μικροπολιτικές σκοπιμότητες θα τεθεί στη κριτική της κοινωνίας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αποφασισμένος να αναδείξει αυτή τη διάσταση, όχι μόνο για να διαφυλάξει το πολιτικό του κύρος, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσει μια διακριτική ουδετερότητα της αντιπολίτευσης στους χειρισμούς του. Η επίκληση του εθνικού, έναντι του κομματικού συμφέροντος είναι ένας ορθός να το πράξει, πόσο μάλλον όταν είναι εμφανής η αμηχανία με την οποία ο Όλι Ρεν απάντησε στο αίτημα του για επίσημη τοποθέτηση της Επιτροπής στις παραδοχές Μπλανσάρ.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Επίτροπος απέδωσε τις όποιες αστοχίες του προγράμματος στην πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα το 2012 και τη διπλή εκλογική διαδικασία και όχι στο λάθος του ΔΝΤ. Πρόκειται προφανώς για αστεία δικαιολογία.

Είτε αστεία, είτε σοβαρή όμως, η δικαιολογία του Όλι Ρεν τυγχάνει της αποδοχής των δανειστών. Και από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται από τα χρήματα των δόσεων τους, μπορούν να επικαλούνται όποια δικαιολογία επιθυμούν.

Το ερώτημα είναι τι πράττει για αυτό η ελληνική ηγεσία. Ορισμένοι βουλευτές έθεσαν έγκαιρα το θέμα στο υπουργείο Οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομίας το έλαβε υπόψη του και έπραξε ως όφειλε. Από δω και πέρα, εύκολοι εντυπωσιασμοί δεν χωρούν. Η λανθασμένη συνταγή εξόδου από την κρίση, είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση που πλέον πλήττει τους πάντες.

Είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να συνεργαστεί και να αναζητήσει λύσεις και βελτιώσεις του προγράμματος. Η επαναδιαπραγμάτευση ξεκίνησε. Για την ακρίβεια η διαπραγμάτευση δεν σταμάτησε ποτέ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου