ΧΩΡΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Μοίρασε το

Το δυστύχημα για τη χώρα, σε μια περίοδο υψηλού κινδύνου για την επιβίωσή της, δεν είναι η κακή ή λιγότερο κακή διακυβέρνηση από τη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που ούτως ή άλλως ακολουθούν την πεπατημένη της οδυνηρής λύσης που επέβαλλαν εταίροι και δανειστές.

Είναι ότι, εκείνοι που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τη σημερινή συγκυβέρνηση, εκτός από τη Βαβέλ απόψεων που εκφράζουν δημόσια, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αν εκλεγούν θα βρουν μπροστά τους, αλλά ακόμη και για ότι συμφωνούν μεταξύ τους προτείνουν λύσεις εξωπραγματικές. Λες και δεν πιστεύουν οι ίδιοι ότι κάποια στιγμή μπορεί να κληθούν να εφαρμόσουν τις μονομερείς αποφάσεις που έχουν ως «δεύτερη κίνηση», αν οι «σκληρές διαπραγματεύσεις» για κούρεμα του χρέους και αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης, αποτύχουν.

Και φυσικά κάθε λογικός άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τον τρόπο που πολιτεύεται το διευθυντήριο της Ευρώπης απέναντι σε εκείνους που επιδιώκουν να χαλαρώσουν τους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αντιλαμβάνεται πως το πιο ρεαλιστικό σενάριο, αν λάβουμε σοβαρά τα λεγόμενα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκείνο της «δεύτερης κίνησης», προφανώς με μονομερείς ενέργειες.

Ας μη σταθούμε τώρα σε αντιφάσεις και λαϊκιστικούς λεονταρισμούς, που έχουν διατυπωθεί από την «αντιμνημονιακή αντιπολίτευση», από τότε μάλιστα που συμμετείχε και η ΝΔ σ’ αυτήν για να γίνει πούρα μνημονιακή την επομένη των εκλογών όταν εκλήθη έστω και συνεργαζόμενη να κυβερνήσει. Ήταν τότε που κατηγορείτο η κυβέρνηση για προδοσία και ο ιστορικά άτυχος πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ως Πινοσέτ. Ήταν τότε που χτίστηκαν πολιτικές καριέρες και έγιναν τερατώδεις ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, με την εκκόλαψη του «αυγού του φιδιού», στο βωμό του λαϊκισμού και της κολακείας  των «ανώδυνων λύσεων».

Όπως όμως λέει η λαϊκή ρήση, «όλα εδώ πληρώνονται». Και αν μέγαιρα η ανάγκη, ελλείψει πειστικής εναλλακτικής έφερε και πάλι στην εξουσία στις προηγούμενες βουλευτικές τη ΝΔ, τώρα είναι κοντά η «νέα αποκάλυψη».

[quote text_size=”small”]

Είναι πολύ πιθανό, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είτε να είναι η επόμενη κυβέρνηση, είτε να είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

[/quote]

Και όσο απίθανο φαινόταν κάτι τέτοιο παλαιότερα ακόμα και για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τώρα έχει αρχίσει να γίνεται σχεδόν βεβαιότητα, έστω κι αν η επόμενη μέρα, για τους σώφρονες παρομοιάζει με κόλαση. Γιατί τα κόμματα της αριστεράς, το τελευταίο που είχαν κατά νου ήταν, πως η οδυνηρή συγκυρία μπορεί να τα καλούσε να αναλάβουν ευθύνες. Έτσι είχαν οργανωθεί στη βάση της καταγγελίας και των διεκδικήσεων, μακριά από τα αιτήματα της εκσυγχρονιστικής θέσμισης κράτους και κοινωνίας, θυμίζοντας περισσότερο συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οπότε όλες αυτές οι προσδοκίες που ανεύθυνα καλλιεργήθηκαν, με έναν είναι αλήθεια ξαφνιασμένο και άγαρμπο τρόπο, μπορεί να γίνουν άμεσα απαιτητές προς υλοποίηση από έναν κόσμο που έχει πλέον χάσει υπομονή και ελπίδα. Και ίσως, όπως έχουν εκφράσει ξένοι αναλυτές, η λύση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μονόδρομος για τη σωτηρία της χώρας με διάρκεια. Όχι φυσικά γιατί θα εφαρμόσει αυτά που έχει εξαγγείλει, αλλά η οδυνηρή διάψευση μιας ακόμη «ανώδυνης λύσης», ίσως σημάνει το τέλος του λαϊκισμού και την ανατολή μια νέας εποχής πολιτικής και κοινωνικής ωριμότητας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου