ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΜΜΗ

Μοίρασε το

Κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής που θα εξέταζε τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, πρώτη κλήθηκε να ψηφίσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός διέσχισε με σταθερό βήμα την αίθουσα και έριξε τέσσερα ψηφοδέλτια – ένα σε κάθε μια από τις αντίστοιχες κάλπες που είχαν στηθεί. Αν υπήρχε αυστηρή “κομματική γραμμή” η πρώην υπουργός θα ήταν η πρώτη που θα την παραβίαζε.

Ωστόσο, νωρίτερα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως οι βουλευτές της ΝΔ ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν ελεύθερα. Ο Αντώνης Σαμαράς ευφυώς δεν επέβαλε κομματική γραμμή. Όπως ευφυώς δεν παραβρέθηκε στη σχετική συζήτηση.

Η απουσία του πρωθυπουργού έδωσε χώρο στον Ευάγγελο Βενιζέλο να ξεδιπλώσει τις κοινοβουλευτικές του δεξιότητες και να πείσει ο ίδιος τους κυβερνητικούς βουλευτές που ήσαν ενοχλημένοι από την πολιτική στήριξη που του παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου, πως είναι χρήσιμος για την κυβέρνηση. Όπως και στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, έτσι και τώρα στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε πως μπορεί να κάνει τη “βρώμικη δουλειά”, πως μπορεί να είναι το ιδανικό Νο 2, η ιδανική ομπρέλα προστασίας για κάθε πρωθυπουργό.

Παρότι εκτεθειμένος πολιτικά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφερε να εξισορροπήσει την κατάσταση, να αλλάξει τις σε βάρος του εντυπώσεις και το γεγονός ότι χειροκροτήθηκε από μεγάλη μερίδα των βουλευτών της ΝΔ ήταν αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία που εμμέσως πλην σαφώς την πιστώθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση του.

Οι βουλευτές της ΝΔ πείστηκαν για το ρόλο του ως κυβερνητικού εταίρου – πόσο μάλλον που στο πρόσωπο του ανακάλυψαν έναν πολιτικό που μπορεί να αναλάβει την αποστολή αναχαίτισης του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί ο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να δίνει τη μάχη της προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης, πλην όμως αυτό ουδόλως απασχολεί τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σημασία έχει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα στο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος το δημιούργησε φιλοτεχνώντας το (ακραίο και υπερβολικό) εφεύρημα της πολιτικής σκευωρίας εναντίον του που απώτερο στόχο έχει την αποσταθεροποίηση και τελικά την πτώση της κυβέρνησης.

Βεβαίως, τη Ντόρα Μπακογιάννη, που για την ώρα προτιμά να σωπαίνει, ελάχιστα την πείθει ένας τέτοιος ρόλος. Όπως εξάλλου και τον Κώστα Καραμανλή (σιωπηλός ακόμα κι αυτός) που επίσης ψήφισε επιδεικτικά σε τέσσερις κάλπες, θέλοντας κι εκείνος να διαφοροποιηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά που ψήφισε μόνο στην πρώτη για να καταδείξει σε όλους με ποιον έχει αποφασίσει να πορευτεί στο προσεχές μέλλον…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου