Αν ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός θα προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά που προσπαθεί να κάνει σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος. Να εφαρμόσει δηλαδή τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που σημαίνει ολοκλήρωση του PSI (μερικό κούρεμα του ελληνικού χρέους) και κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης (προϋπόθεση για τη συνέχιση της ξένης δανειοδότησης).
Το ότι δεν είναι ο Παπανδρέου που θα κάνει αυτή τη δουλειά, οφείλεται μεταξύ άλλων στην άρνηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, μεγαλοστελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ιδίου να επωμιστούν εξ’ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος της συγκεκριμένης διαδικασίας – το γιατί είναι προφανές… Επειδή λοιπόν γνώριζαν πως δεν πρόκειται για συνταγή διάσωσης της χώρας (τουλάχιστον χωρίς τις κοινωνικές επιπτώσεις που βιώνει ήδη η χώρα) θέλησαν να επιμερίσουν την πολιτική ευθύνη. Κάπως έτσι προέκυψε η λύση Παπαδήμου και κατέστη συνυπεύθυνη και η ΝΔ. Κάπως έτσι ησύχασαν και οι δανειστές ότι η δουλειά θα γίνει.
Το περίεργο είναι πως τώρα, χωρίς τον Παπανδρέου ή τη συγκατάθεσή του, η δουλειά δεν μπορεί να γίνει. ‘Η ακριβέστερα κινδυνεύει να μη γίνει. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα σηματοδοτούσε τώρα η αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου, πόσο μάλλον που από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο βασικός κυβερνητικός εταίρος οποιοιδήποτε πειραματισμοί θα ήταν παρακινδυνευμένοι. Κάπως έτσι ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να εγγυάται την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας. Δικαιολογείται λοιπόν να ισχυρίζεται πως πρέπει να παραμείνει στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ έως ότου τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά.
Βέβαια, δεν είναι αυτοί οι λόγοι που το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ δεν έγινε το Σαββατοκύριακο, παρά την αρχική απόρριψη της πρότασης Παπανδρέου για μεταβατική δυαρχία.
Ο ουσιαστικός λόγος είναι πως οι επίδοξοι διάδοχοι δεν είναι έτοιμοι. Το πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι ρευστό και ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συμμαχίες που θα αποσαφηνίζουν τις νέες ισορροπίες ισχύος μέσα στο κόμμα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όλοι σχεδόν ζήτησαν χρόνο. Την αρχή έκανε η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία με επιστολή της ζήτησε οι εσωκομματικές εξελίξεις να ακολουθήσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των συμφωνιών για το κούρεμα και τη δανειακή σύμβαση. Ακολούθησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και συμφώνησε δια της ανοχής του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κάπως έτσι φάνηκε να διαμορφώνεται το οξύμωρο. Την ίδια ώρα που ορισμένοι ζητούν την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου την ίδια στιγμή να του ζητούν να μείνει.