ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Μοίρασε το

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κινδυνεύει να γίνει το πολιτικό βατερλό της κυβέρνησης. Αν είναι αληθή όλα όσα συζητούνται στο ευρύτερο δημόσιο διάλογο τότε μιλάμε για το οριστικό πλήγμα στη μεσαία τάξη, η οποία όχι μόνο δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης που θέλει ο τόπος, αλλά θα οδηγηθεί σε ακραίες πολιτικές αντιδράσεις που θα διαταράξουν τον ήδη ασταθή συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Είναι διάχυτη η αίσθηση στην αγορά πως το φορολογικό, όπως παρουσιάζεται, θα οδηγήσει σε διπλή αποτυχία. Αποτυχία οικονομική, αφού η αγορά θα κάνει στροφή προς την αδήλωτη και μαύρη εργασία, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των κρατικών εσόδων, άρα νέα μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό και αναγκαστική λήψη επιπλέον μέτρων που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποτυχία πολιτική διότι πλέον θα στρέψει εναντίον της κυβέρνησης όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Η μεσαία τάξη που επέδειξε υποδειγματική υπομονή και δέχθηκε ως αναγκαίες τις όποιες μεταρρυθμιστικές προτάσεις συμπεριελάμβαναν τα Μνημόνια, παρά την ύφεση, πίστωσε πολιτικά την κυβέρνηση να προχωρήσει. Με μια προϋπόθεση όμως: την ανάπτυξη.

Αν ανάπτυξη σημαίνει τη δημιουργία οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα για την εγκατάσταση πολυεθνικών που θα προσλαμβάνουν Έλληνες εργάτες με τριτοκοσμικά μεροκάματα, τότε ο πολιτικός βίος της κυβέρνησης θα επισπευσθεί.

Το δυστυχές είναι ότι θα παρασύρει μαζί της και τον υπουργό Οικονομίας στον οποίο μέρος της μεσαίας τάξης έχει στηρίξει πολλές προσδοκίες και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βρει στο πρόσωπο του κοινωνικές αντιστοιχίσεις. Ήδη τού πιστώνεται η επιτυχία της εκταμίευσης της δόσης και αναγνωρίζεται στο πρόσωπο του η μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας.

Τώρα περιμένουν από ένα νέο και άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο που πέτυχε ως τεχνοκράτης να πετύχει και ως πολιτικός, υποβάλλοντας ένα συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με αναπτυξιακό όραμα. Περιμένουν την τομή που θα μείνει στην ελληνική ιστορία ως μια σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση.

Αν ο Γιάννης Στουρνάρας συνδυάσει το όνομα του με μια ακόμα φορολογική αποτυχία, τότε πολύ εύκολα θα καταστεί άλλος ένας “αποδιοπομπαίος τράγος” στον οποίο το υπάρχον αναχρονιστικό πολιτικό σύστημα θα φορτώσει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Θα είναι πολιτικά άδικο για τον ίδιο και άδικο για όσους καλλιεργούν στο πρόσωπο του κάποιες ελπίδας ενός restart του τόπου, το πέρασμα τού Γιάννη Στουρνάρα από το πολιτικό προσκήνιο να εξαντληθεί στη θλιβερή διαπίστωση ότι το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει μια μικρή παράταση ζωής στο καταρρέον πολιτικό σύστημα για να επισπεύσει στη συνέχεια την πανηγυρική άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου