ΦΑΣΕΙΣ ΚΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ

Μοίρασε το

Πόσοι Έλληνες, αλήθεια, θα αισθανθούν ότι απαλλάχθηκαν από το βάρος ενός χρέους που βάραινε τις πλάτες τους; Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος πως ο λαός απαλλάχθηκε από 150 δισ. €, πλην όμως δεν είναι βέβαιο πως την ικανοποίηση του θα συμμερισθούν και οι …απαλλαχθέντες.

 Αυτό είναι όμως το δικό του προσωπικό στοίχημα, τώρα που ετοιμάζεται να μεταφερθεί σε άλλο πεδίο μάχης. Στην εκκίνηση, δηλαδή, για την διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία (εφόσον επικρατήσει) για την διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. Στοίχημα να πείσει τους ψηφοφόρους πως οι θυσίες ήταν αναγκαίες, αλλά έπιασαν τόπο. Δύσκολο έργο, πράγματι…!

Πως να πείσεις μισθωτούς, εργαζόμενους, συνταξιούχους ότι η ταυτόχρονη μείωση εισοδημάτων με την παράλληλη αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων τους απάλλαξαν από το χρέος; Είναι εξαιρετικά αντιφατικό, ως επιχείρημα και μοιάζει με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου.

Στην πολιτική όμως όλα είναι πιθανά. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται και ποια έκβαση μπορεί να πάρει το παιχνίδι. Σημασία έχει να παραμένεις μέσα στο παιχνίδι. Κι ο υπουργός Οικονομίας είναι βαθιά μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και σε πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα. Πόσο μάλλον που πλέον έγινε κι αυτός γνωστός στα διεθνή κέντρα λήψης των αποφάσεων. Πόσο μάλλον που τους τελευταίους μήνες, εκ της θέσης του και της φύσης της δουλειάς που επωμίστηκε βρήκε τις προσβάσεις σε σημαντικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομικής και τραπεζικής ελίτ.

Να ναι άραγε αυτό το πολιτικό ισοδύναμο στο ρίσκο που ανέλαβε όταν αποδέχθηκε την πρόταση Παπανδρέου τον περασμένο Ιούνιο να αναλάβει την “καυτή πατάτα” του υπουργείου Οικονομίας; Θα φανεί στην πορεία. Και συγκεκριμένα τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Για την ώρα, ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένος. Αν μη τι άλλο συμμετείχε ενεργά και καθοριστικά σε μια πρωτόγνωρη και πολύπλοκη διαδικασία που διεθνή απήχηση και ιστορική σημασία. Διότι όπως και να το κάνει κανείς το PSI (η εθελοντική δηλαδή αναδιάρθρωση κρατικού χρέους) ήταν ένα διεθνές πείραμα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία – χωρίς δηλαδή την κήρυξη αδυναμίας πληρωμής χρεών, χωρίς επίσημη χρεοκοπία.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πως το ελληνικό μεγάλο κούρεμα δεν αποτέλεσε πιστωτικό γεγονός, δεν ενεργοποίησε τα “ασφάλιστρα κινδύνου”, τα γνωστά CDS, δημιουργώντας ένα μοναδικό προηγούμενο στα περί των χρηματοπιστωτικών …ηθών των τελευταίων ετών. Σε μια μέθοδο δηλαδή απενεργοποίησης ή κατάργησης ενός επικίνδυνου κερδοσκοπικού εργαλείου που διόγκωνε επικίνδυνα τη χρηματοπιστωτική φούσκα…

Πόσοι όμως Έλληνες τα κατανοούν και τα αναγνωρίζουν όλα αυτά; Πάντως όχι αυτοί που η τσέπη τους είναι …απαλλαγμένη χρημάτων!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου