ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Μοίρασε το

Είναι θεμιτό – αν όχι επιβεβλημένο – ένας εξέχων πολιτικός άνδρας όπως ο Κωστής Στεφανόπουλος να εκφράζει την προσωπική του άποψη (και αγωνία) για το μέλλον της χώρας, την οποία υπηρέτησε επί δυο θητείες από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως βεβαίως θεμιτό και επιβεβλημένο είναι ο κάθε Έλλην πολίτης να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί του.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς με ευκολία να συμφωνήσει με τον κ. Στεφανόπουλο στο αυτονόητο: Ότι δηλαδή η χώρα βρίσκεται “προ ενός βαράθρου οικονομικού”. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο αν θα συμφωνούσαν όλοι στον τρόπο που η χώρα θα γλιτώσει τελικώς το …βάραθρο. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα διαφωνούσαν ριζικά με την εναντίωση τού πρώην Προέδρου στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πολύ δε περισσότερο στην εν λευκώ άσκηση των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον κ. Λουκά Παπαδήμο την οποία προτείνει σημειώνοντας ότι “… ο κ. Παπαδήμος θα χρειαστεί να του αναγνωρισθούν τα αυτονόητα δικαιώματα κάθε προέδρου κυβερνήσεως και θα καταστεί ελεγκτής της συμπεριφοράς και αποτελεσματικότητας κάθε υπουργού”, ακόμα και “…το ακέραιο δικαίωμα κατά το Σύνταγμα να διορίζει και να παύει τους υπουργούς”.

Τέτοια “δικαιώματα” θα είχε αυτονοήτως ο κ. Παπαδήμος και ο οιοσδήποτε αν ήταν εκλεγμένος από τον λαό πρωθυπουργός. Όμως, ο κ. Παπαδήμος επιλέχθηκε ως πρωθυπουργός μέσω μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας και συμφωνίας τριών κομμάτων, προκειμένου να επιτελέσει ένα συγκεκριμένο έργο σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ως εκ τούτου, είναι πρόεδρος μιας “μεταβατικής κυβέρνησης” (όπως αποκαλείται από τη ΝΔ), ή μιας “κυβερνήσεως έκτακτης ανάγκης” (από το ΠΑΣΟΚ), ή “εθνικής ενότητας” (από το ΛΑΟΣ). Συνεπώς, πολιτικά ο κ. Παπαδήμος είναι δέσμιος (και πως θα ήταν διαφορετικά) των κομμάτων που τον υποστηρίζουν.

Το αν και κατά πόσο αυτό είναι θεμιτό ή όχι – ο κ. Στεφανόπουλος το θεωρεί μη θεμιτό – υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να κριθεί. Οι εκλογές! Εκεί, σαφώς ο κ. Παπαδήμος και ο οποιοσδήποτε Έλλην πολίτης μπορεί να εκτεθεί στη λαϊκή ετυμηγορία και να κρίνουν οι πολίτες αν διαθέτει “ικανότητες και γνώση …για να βγάλει τη χώρα έξω απ’ τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει”, αν “…διαθέτει τα προσόντα, το κύρος και τις γνωριμίες στο εξωτερικό…” για να το πράξει.

Προφανώς, ο κ. Στεφανόπουλος έχει το προνόμιο να εκφράσει πρώτος την προτίμησή του για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας. Αλλά για την τήρηση της δημοκρατικής τάξης θα πρέπει να δοθεί άμεσα και στους πολίτες η ευχέρεια να πράξουν το ίδιο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου