ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Μοίρασε το

Προφανώς οι πάντες στη χώρα μας θέλουν και ζητούν σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους δανειστές, κάτι που καταγράφεται με συντριπτικό τρόπο στις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, αρκεί βέβαια η κυβέρνηση να εγγυάται πραγματικά την ασφαλή πλεύση, όπως έχει διαβεβαιώσει τους πολίτες, και φυσικά αν ξέρει που πάει το καράβι όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί. Γιατί τα πρώτα βήματα μας βάζουν δυστυχώς σε πικρές σκέψεις, καθώς η επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων κραυγαλέων υπαναχωρήσεων που ήταν και η ουσία της λεγόμενης αντιμνημονιακής προπαγάνδας, δύσκολα μπορεί να τις αποκρύψει.

Η προαναγγελία της κατάργησης της τρόικας λόγου χάριν, έγινε ανέκδοτο στους διαδρόμους των Βρυξελλών, καθώς μπορεί να τη βαφτίσαμε “θεσμικό εταίρο” και να τη συναντούμε ως τεχνικά κλιμάκια, εκτός Ελλάδος, στην πραγματικότητα είναι ακριβώς η ίδια σύνθεση, ακόμα όπως μάθαμε μάλιστα αποτελείται και από τα ίδια πρόσωπα που όλοι γνωρίζαμε τα χρόνια των φανερών ελέγχων. Δηλαδή πολύ κακό για το τίποτα; Και το σκισμένο μνημόνιο; Μήπως τελικά και αυτό το βαφτίσουμε “σύμφωνο ανάπτυξης” και καταντήσουμε ως χώρα και ως λαός να εισπράξουμε τη χλεύη εκείνων που ως πρόσφατα χλευάζαμε, κατηγορώντας τους ως ενδοτικούς και μνημονιακούς;

[quote text_size=”small”]

Φυσικά και υπάρχουν δυσκολίες, φυσικά και σε πρώτη φάση θα υπάρξουν και ερασιτεχνισμοί από τη νέα κυβέρνηση και αδεξιότητες, όπως υπάρχουν και εκείνοι δυστυχώς που επιχαίρουν σε ενδεχόμενο στραβοπάτημα στις διαπραγματεύσεις, έστω κι αν κάτι τέτοιο οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο.

[/quote]

Και φυσικά δεν είναι δικαιολογία για αυτούς το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση, πανηγύριζε με τις εθνικές αποτυχίες, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Είναι γεγονός πως η πορεία προς την εθνική αυτογνωσία είναι δύσκολη, επώδυνη και με πολλά πισωγυρίσματα, έτσι που να φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις το πρόσημο να μοιάζει περισσότερο αρνητικό. Και βέβαια η νέα κυβέρνηση καλλιέργησε τόσες πολλές προσδοκίες σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο που μάλλον η ενθουσιώδης φύση των συμπατριωτών μας, παρά η λογική ανάλυση των διεθνών συσχετισμών και κυρίως η γνώση της πραγματικής κατάστασης της χώρας, τις έκανε τόσο ελπιδοφόρα πιστευτές. Τώρα λοιπόν άρχισαν τα δύσκολα και εκείνοι που κρατούν «τα κλειδιά του θησαυρού», δεν δείχνουν να ιδρώνει το αυτί τους ούτε από απειλές ρήξης, ούτε και από επικοινωνιακούς βομβαρδισμούς που κυρίως έχουν σαν στόχο τη διαχείριση του εσωτερικού ακροατηρίου.

[quote text_size=”small”]

Ο κίνδυνος εκτροπής είναι μεγάλος και όχι από εκεί που τον υπολογίζουν εκείνοι που κατά βάθος θα ήθελαν την σύντομη και κραυγαλέα αποτυχία της νέας κυβέρνησης.

[/quote]

Δηλαδή και παρά την αποτυχία του Γιούρογκρουπ στο τέλος και φόρμουλα θα βρεθεί και η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος θα γίνει και μάλιστα με τέτοιο διπλωματικό τρόπο διατυπωμένο ώστε να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές. Όμως το μεγάλο πρόβλημα θα είναι το ενδεχόμενο αίσθημα διάψευσης που μπορεί να δράσει καταλυτικά στη συνείδηση των πολιτών εκείνων που πίστεψαν πως με την επιλογή τους έδιωξαν τους “δυνάστες” τους και έφεραν στα πράγματα τους “ελευθερωτές”. Είναι το επικίνδυνο αίσθημα που μπορεί να εγκυμονήσει είτε την θανατερή αδράνεια ή να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη ανατροπή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου