ΤΟ ΦΟΒΗΤΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Μοίρασε το

Μπορεί το μεγαλύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης να βλέπει με σκεπτικισμό το φυλλορρόισμα του ΠΑΣΟΚ και την πολεμική που έχει ξεσπάσει στη συρρικνωμένη βάση μεταξύ των οπαδών του πρώην και του νυν προέδρου, ωστόσο η τακτική των διαρροών περί επίσπευσης των εκλογών από στελέχη της ΝΔ, κάθε άλλο παρά το βοηθάει να βγει απ’ την περιδίνηση στην οποία έχει μπει.

Μάλιστα κάθε φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να αρθρώσει κριτικό λόγο απέναντι σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ή και να διαφοροποιηθεί κάπως έστω κι αν διατυμπανίζει ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή, αμέσως βλέπουν το φως δημοσιεύματα από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, αλλά και γνωστής τοποθέτησης sites, που είτε παραπέμπουν στις καλένδες τον ανασχηματισμό, είτε επισείουν τη Δαμόκλειο σπάθη του εκλογικού αιφνιδιασμού. Είναι γεγονός πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περισσότερο – και λιγότερο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ-, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια συγκυβέρνηση που πολιτικά τον ίδιο τον φθείρει και το κόμμα του το διαλύει.

Παράλληλα εξανεμίζονται και οι ελπίδες που είχε εναποθέσει σε έναν ανασχηματισμό, μέσω του οποίου και εν όψει της επερχόμενης ανάληψης από τη χώρα μας της προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014,  θα απεγκλωβιζόταν από το ναυαγισμένο Κίνημα αφ ενός και θα έπαιζε επικοινωνιακά σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφ’ ετέρου. Φαίνεται όμως πως στο Μαξίμου και στη Συγγρού, υπάρχουν στελέχη που δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια αναβάθμιση του Ε. Βενιζέλου, θεωρώντας ότι είναι θέμα χρόνου πλέον να ξεσπάσει διασπαστικός πόλεμος στη βάση του κόμματός του.

Από την άλλη υπάρχουν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν πως το κόμμα χρησιμοποιείται από την σημερινή του ηγεσία ως όχημα για επίτευξη «προσωπικών φιλοδοξιών» και το αιτιολογούν ότι αντί να ενώσει τις διάσπαρτες δυνάμεις της παράταξης, καλώντας όλους σε πανστρατιά άφησε αφ’ ενός να αποχωρήσουν εμβληματικά στελέχη και το κυριότερο άνοιξε από το πουθενά πόλεμο με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για τον διαχρονικό δανεισμό του Κινήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες και με ελάχιστη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους κυβερνητικούς εταίρους του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί τις τελευταίες μέρες μια επιστροφή στο …ΠΑΣΟΚ, και κάνει μια νέα προσπάθεια επανασύνδεσής του κόμματος με τις λαϊκές μάζες που κάποτε εξέφραζε και τώρα στέκονται κριτικά απέναντί του ή το έχουν εγκαταλείψει για άλλους πολιτικούς χώρους. Το να αναστραφεί πάντως η καθοδική πορεία, σε ένα κόμμα που μετά από την οδυνηρή ήττα που υπέστη στις εκλογές περιήλθε σε καθεστώς αδράνειας, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πολλοί είναι οι αναλυτές που προδιαγράφουν το τέλος του, ακόμα και στις ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου, όταν σύμφωνα με τις προβλέψεις τους μπορεί να μην εκπροσωπηθεί στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο. Άρα η απειλή πρόωρων εκλογών που γίνεται σήμερα για λόγους πίεσης και …συμμόρφωσης, θα καταστεί νομοτελειακά γεγονός, όταν τεθεί ηθικό ζήτημα κοινοβουλευτικής αντιστοίχησης βουλής και εκλογικού σώματος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου