ΤΟ “ΣΙΔΕΡΩΜΑ” ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μοίρασε το

Μια ευπρεπής  κοσμική ατμόσφαιρα επικράτησε στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση  για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν εκεί σύμπασα η πολιτική ελίτ της χώρας σε ένα  τυπικό, πανηγυρικό, αποψιλωμένο από το βάρος της ιστορίας και τις αιχμές της πολιτικής, μνημόσυνο.

Εντάξει, στα μνημόσυνα είθισται να ακούγονται καλά λόγια για τον εκλιπόντα, αλλά αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει την ιστορική μνήμη, καθιστώντας μελιστάλαχτους υμνητές εκείνους τους πολιτικούς, των οποίων οι παρατάξεις πολέμησαν –γιατί υπέφεραν από –την δική του παράταξη.

Μελίρρυτοι οι Τσίπρας, Βενιζέλος και Κουβέλης, με τον πρώτο ειδικά να αποτελεί και το «χαι λαιτ» της εκδήλωσης, στην (αφελή;) προσπάθειά του να διεμβολίσει τον Σαμαρά, να δημιουργήσει φίλιες ζώνες (των καραμανλικής προσήλωσης οπαδών) στη ΝΔ,  και να  ενθυλακώσει Καραμανλικούς ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές!

Όλοι οι αρχηγοί δεν εφείσθησαν  επαίνων! Απλώς ο Σαμαράς χρησιμοποίησε το γεγονός για να σημειώσει πόντους απέναντι στον Τσίπρα, λέγοντας «Οι ίδιες δυνάμεις που τότε πολέμησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μας αντιμετωπίζουν σήμερα με την ίδια πολεμική, τις ίδιες λαϊκίστικες κραυγές και τους ίδιους άδικους χαρακτηρισμούς». Ομοθύμως αυτό το έργο τίμησαν και οι άλλοι τρεις: Πέραν κάθε δίκαιης αποτίμησης, αναφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στην μεταχουντική προσφορά του «εθνάρχη», στην συμβολή του στην εμπέδωση της δημοκρατίας, (λες και την έφερε αυτός με αγώνες και όχι η ίδια η χούντα με την κατάρρευσή της), στην επίλυση του πολιτειακού και στη νομιμοποίηση του ΚΚΕ – ο δε Τσίπρας, αναζητώντας πέραν των συμμάχων και άλλοθι, μνημόνευσε και τις κάποιες κρατικοποιήσεις που είχε κάνει μεταχουντικά – και είχαν καταγραφεί με τον όρο  «σοσιαλμανία». Τον χαρακτήρισε επίσης ως  «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας» αφού «κατάφερε μια σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση», δηλαδή «να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του».

Άλλοθι έψαξε και ο Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τον  Καραμανλή ως …οπαδό της τακτικής συνεργασιών  (που κάνει το ΠΑΣΟΚ) και εξέφρασε τη βεβαιότητα(!) ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού». Ο Φώτης Κουβέλης πάντως υπερακόντισε υπενθυμίζοντας  την συμβολή του Καραμανλή «στην οικονομική ανάπτυξη τη δεκαετία του 1950»!!

Φυσικά το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα το αποτιμήσουν οι ιστορικοί, με την δέουσα ψυχραιμία της επιστημονικότητάς τους και της απόστασης του χρόνου. Όμως είναι πρόσφατα τα γεγονότα,( οι πάνω των 50 τα γνωρίζουν και βιωματικά), ώστε να εξαφανισθούν σε μια κοσμική αποτίμηση, κατασκευασμένης υστεροφημίας: Ξάφνου, μέσα στον καθωσπρεπισμό της πολιτικής ορθότητας ξεχάστηκαν οι εκλογές της βίας και νοθείας, με το όργιο των κρατικών οργάνων, αστυνομικών και στρατιωτών, εναντίον των πολιτών, με τα δέντρα και τους πεθαμένους να αποχτούν ζωή και να ψηφίζουν,  με τραυματισμούς  που απέβησαν και θανάσιμοι (ΕΔΑίτης Βελδεμίρης), με παρακρατικούς μηχανισμούς που στη συνέχεια αποτέλεσαν υπομόχλια της χούντας.

Ξάφνου  η «οικονομική ανάπτυξη» που εκθείασαν οι ομιλητές, ακύρωσε τους το ανελέητο κυνηγητό αριστερών συνδικαλιστών, οι εξοπλισμένοι παρακρατικοί δεν υπήρξαν, η μισή Ελλάδα δεν ήταν στα ξερονήσια και στα στρατόπεδα, η ΕΚΟΦ προφανώς έκανε φιλανθρωπικό έργο, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ήταν …συστατικές επιστολές για να βοηθήσουν τους μη δεξιούς νέους σε ένα αξιοζήλευτο  μέλλον, το έγκλημα της κακοποίησης της Αθήνας δια της αντιπαροχής δεν συνετελέσθη κλπ. Κλπ.

Σαφώς πρόθεση αυτού του άρθρου δεν είναι η τυμβωρυχία  για πράματα που αποτελούν οδυνηρή συλλογική μνήμη, σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Άλλωστε πέρασαν πλέον αυτά, τώρα έχουμε νέα οδυνηρά, τα παλιά ανήκουν στην αρμοδιότητα της ιστορίας. Μόνο που αυτή η ιστορία δεν θα πρέπει να «σιδερώνεται» (όπως θα έλεγε και ο μπάρμπα Γιάννης Σκαρίμπας)  για υπηρετήσει τρέχουσες σκοπιμότητες…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου