ΤΟ “ΠΕΙΡΑΜΑ” ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΕΤΥΧΕ

Μοίρασε το

Επί μακρόν η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος στηρίζονταν στα δυο αστικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Αυτός κυρίως ήταν ο λόγος που αρκετοί υπέρμαχοι του δικομματισμού εναντιώνονταν στην ιδέα μιας συνένωσης τους για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα υλοποιούσε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

Όσοι γνωρίζουν από πολιτική και κατανοούν στοιχειωδώς τους νόμους της φυσικής, αντιλαμβάνονται εύκολα πως ένα σώμα στηρίζεται και βαδίζει με δυο πόδια κι όχι με ένα – όσο δυνατό κι αν είναι αυτό…

Πριν από ένα σχεδόν χρόνο που άρχισε ουσιαστικά η διαδικασία διάλυσης του ΠΑΣΟΚ ελάχιστοι – πόσο μάλλον η ΝΔ που ζούσε το όνειρο της ανακατάληψης της εξουσίας – αντιλήφθηκαν τη βαθιά ρωγμή που δημιουργούνταν στο πολιτικό σύστημα. Κι ως εκ τούτου δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Αντιθέτως! Όλες οι κινήσεις των βασικών πρωταγωνιστών επέτειναν το πρόβλημα κι επιτάχυναν τις διαδικασίες αποδόμησης.

Κάπως έτσι, στην Ελλάδα, το πείραμα Παπαδήμου, σε αντίθεση με αυτό του Μόντι στην Ιταλία, απέτυχε. Τα αστικά κόμματα δεν είχαν την διορατικότητα να αντιληφθούν τη χρησιμότητα του “μαξιλαριού” που θα απορροφούσε τους πολιτικούς και κοινωνικούς κραδασμούς που αναπόφευκτα θα δημιουργούσε η κρίση. Δεν κατανόησαν την ανάγκη μιας “μεταβατικής τεχνοκρατικής κυβέρνησης” που θα τα προστάτευε έως ότου ολοκλήρωναν τις δικές τους αναγκαίες εσωκομματικές μεταρρυθμίσεις, ώστε έτοιμα, ανανεωμένα και …εξαγνισμένα να συνέχιζαν να υπηρετούν την αστική δημοκρατία.

Οι ηγεσίες τους επηρεασμένες από την αλαζονεία της πολιτικής αυθεντίας και τη δίψα της εξουσίας, αφέθηκαν να εκτεθούν σε πρωτόγνωρους κινδύνους που δεν γνώριζαν καν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν. Η αδυναμία τους γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, όχι να διαχειριστούν, αλλά και να κατανοήσουν τις πολύπλοκες παραμέτρους της κατάστασης. Προσπαθούν, υποτίθεται, πολιτικά, να επιλύσουν ένα κατά βάση χρηματοπιστωτικό πρόβλημα που ελάχιστοι κατανοούν. Μοιάζουν σαν το ηρωικό πολωνικό ιππικό που εφορμούσε στα γερμανικά πάντσερ το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με προεξοφλημένο το αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστικός και πρωτοφανής ο τρόπος που τα αστικά κόμματα αποδεκατίζονται. Η ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης ήταν άλλη μια απόδειξη. Μετά τα όσα συνέβησαν, ουδείς μπορεί να πιστέψει πια πως το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρά περιθώρια να ανακάμψει. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια απειλείται με πλήρη εξαφάνιση. Το ίδιο κινδυνεύει να συμβεί και στη ΝΔ. Πλην όμως η δική της πτώση θα σημάνει την απόλυτη αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, καθώς σε αντίθεση με την κεντροαριστερά όπου το κενό που αφήνει το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο χώρο της κεντροδεξιάς υπάρχει μόνο η Χρυσή Αυγή…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου