ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠ’ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

Μοίρασε το

Τώρα που ο επικοινωνιακός αχός της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα κόπασε, καλό είναι να ξαναδούμε το κάδρο του “ελληνικού ζητήματος” πιο ψύχραιμα και πιο προσεκτικά.

Καταρχήν, τη δήλωση αυτή καθ’ αυτή της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι “εύχεται κι ελπίζει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη” που έγινε αντικείμενο ανάλυσης και κριτικής. Όμως, η Άνγκελα Μέρκελ δεν είπε τίποτα περισσότερο απ’ όσο η ίδια γνωρίζει. Και σίγουρα ήταν ειλικρινής.

Το μέλλον της Ελλάδας δεν προσδιορίζεται, ούτε εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική της βούληση. Είναι συνδυασμός διαφόρων παραγόντων και σίγουρα είναι, και θα έπρεπε να είναι πρωτίστως, υπόθεση των Ελλήνων. Θα ήταν ιδιαίτερα προσβλητικό και υποτιμητικό για μια χώρα να αρκείται σε μια “διαβεβαίωση” ενός ξένου ηγέτη για να καθορίσει το μέλλον της. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να παρακολουθεί τις εξελίξεις, θα έπρεπε (να μπορεί και) να τις προσδιορίζει.

Συνεπώς, το αν και κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη έχει να κάνει και με την ίδια την Ελλάδα. Έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο θα προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα την διατηρήσουν στο ευρώ και οι οποίες έχουν εκτενώς αναλυθεί…

Σε ό,τι δε αφορά τον συνδυασμό των άλλων παραγόντων εδώ τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα και αυτός είναι ο λόγος της επιφυλακτικότητας Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση μια διαφορετική ανάγνωση της δήλωσης της θα ήταν ότι απλά δεν ξέρει τι θα γίνει με το μέλλον της Ελλάδας, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που δεν ξέρει τι θα γίνει με το μέλλον της Ευρώπης συνολικά.

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε διαδικασία μεγάλων αλλαγών. Μια απλή ένδειξη είναι ικανή να παρουσιάσει το μέγεθος της κατάστασης. Ο Μάριο Μόντι πρότεινε να τεθεί σε ισχύ ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών. Πρόκειται για πρόταση πίσω από την οποία φαίνεται να συνασπίζονται οι μεγάλοι του Νότου και την οποία οι Γερμανοί αποφεύγουν να συμφωνήσουν. Όμως, με τέτοιου είδους αλλαγές υπάρχει ελπίδα να παραμείνει εν ζωή το ευρώ. Ειδάλλως, η ευχή της Μέρκελ για την Ελλάδα είναι άνευ σημασίας. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στο ευρώ, απλά γιατί μπορεί σε λίγο διάστημα να μην υπάρχει καν ευρώ…

Πέραν, των ενδοευρωπαϊκών ζυμώσεων, ωστόσο, υπάρχει και ο παράγοντας αμερικανικές εκλογές. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τον Ρόμνεϊ να επικρατεί του Ομπάμα, η ευρω-ατλαντική ατζέντα θα τροποποιηθεί αναγκαστικά. Οπότε, τι περισσότερο θα μπορούσε να πει η Μέρκελ για την Ελλάδα;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου