ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Μοίρασε το

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να έσπευσε (προφανώς με παρότρυνση των επικοινωνιολόγων της) να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι δασκάλα που ελέγχει τις επιδόσεις των μαθητών της, πλην όμως δεν απέφυγε να προβεί σε συστάσεις. Η κυριότερη ήταν, μάλλον, εκείνη προς τους Έλληνες επιχειρηματίες. Τους οποίους, ούτε λίγο, ούτε πολύ, προέτρεψε να βοηθήσουν τη χώρα τους προχωρώντας σε επενδύσεις.

Για όσους παρακολουθούν στενά, αλλά νηφάλια αποστασιοποιημένα, την επιχειρηματολογία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η προτροπή τους δε θα πρέπει να τους ξένισε. Διότι προ ημερών η ίδια ήταν που ήταν είχε επισημάνει την ανάγκη οι θυσίες να μη γίνονται μόνο από τους αδύναμους, αλλά και από τους ισχυρούς που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό!

Ανάλογο μήνυμα, ελαφρώς παραλλαγμένο, εξέπεμψε και χθες, αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς και το “μυστικό” της γερμανικής επιτυχίας. Στην …πατριωτική λογική της Άνγκελα Μέρκελ, τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι αδιανόητη. Είναι αδιανόητο δηλαδή κάποιοι Γερμανοί να κερδίζουν εις βάρος των υπολοίπων. Είναι αδιανόητο να μην ενδιαφέρονται, πέραν του όποιου προσωπικού συμφέροντος και για το συμφέρον της πατρίδας τους. Ενωμένοι οι Γερμανοί έχουν κερδίσει το σεβασμό της Υφηλίου, έχοντας διατηρήσει τη Γερμανία σε ηγεμονική θέση εντός της Ευρώπης.

Οι Έλληνες, αντιθέτως, είναι παραδοσιακά διχασμένοι. Το …ελληνικό “μυστικό” (της αποτυχίας εν προκειμένω) είναι ότι ο καθένας κοιτά πρώτα και πάνω απ’ όλα την πάρτη του, περιμένοντας πάντα από κάποιον άλλον να κάνει κάτι για την πατρίδα του… Να λοιπόν που ήρθε για άλλη μια φορά ένας ξένος να μας επισημάνει το αυτονόητο. Κι είναι λογικό…

Πως είναι δυνατό να απαιτεί μια χώρα τη βοήθεια και τα χρήματα των ξένων, όταν οι ίδιοι οι πολίτες της πράττουν ελάχιστα για να τη βοηθήσουν; Η Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχουν πολλά ελληνικά κεφάλαια που παραμένουν στάσιμα σε ασφαλή καταφύγια και δεν επενδύονται στην Ελλάδα, αλλά περιμένουν την καταστροφή για να “επενδύσουν” πάνω σε καμμένη γη.

Όμως καμένη γη δεν θα υπάρξει. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό έγινε πλέον σαφές μετά την πρόσφατη παρουσία της Μέρκελ στην Αθήνα – ακυρώνοντας επί της ουσίας το επίπλαστο και προσχηματικό δίλημμα περί παραμονής ή εξόδου της χώρας απ’ το ευρώ.

Κατόπιν τούτου και δεδομένων των διαρθρωτικών αλλαγών που ξεκίνησαν και προχωρούν (ασχέτως του ρυθμού υλοποίησης) θα πρέπει, παράλληλα με τα νέα ευρωπαϊκά κεφάλαια, να επαναπατριστούν και τα ελληνικά. Διότι ως γνωστό στους πάντες, ανάπτυξη χωρίς κεφάλαια δεν μπορεί να υπάρξει, όσα ευχολόγια κι αν υπάρξουν, όσα σχέδια επί χάρτου κι αν γίνουν…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου