Με την αναπάντεχη επιλογή του να ζητήσει να τεθεί σε δημοψήφισμα η δανειακή σύμβαση, ο Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, έβγαλε τον Αντώνη Σαμαρά από το …καταφύγιο της εκ του ασφαλούς κριτικής και τον έσυρε στο κεντρικό πεδίο των πολιτικών ευθυνών.
Το κυριότερο όμως είναι πως με την παραίτηση του από την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβίβασε τα δικά του διλήμματα (σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ή χρεοκοπία κι έξοδο απ’ το ευρώ) στον πρόεδρο της ΝΔ, χωρίς να του αφήσει το παραμικρό περιθώριο να τα επανακαθορίσει με το δικό του τρόπο. Αυτό αποκαλύπτει το νέο σίριαλ με τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν οι πρώην εταίροι και νυν δανειστές για να καταβάλουν την 6η δόση – κάτι που ουδόλως εξαρτύονταν από τη στάση Σαμαρά. Ε, λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να την μετατρέψει σε όψιμο δίλημμα για τον Αντώνη Σαμαρά!
Ο πρόεδρος της ΝΔ και εν αναμονή πρωθυπουργός καλείται να εναρμονιστεί πλήρως και των προτέρων με την επιβαλλόμενη από τους δανειστές οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα και μάλιστα χωρίς να του δοθεί καν το δικαίωμα να ζητήσει έστω και κάποιες “τροποποιήσεις” βελτίωσης! Δεν πρόκειται καν για “θέμα αξιοπρέπειας”, προσωπικής, ή εθνικής. Δεν πρόκειται ούτε καν για “ωμό εκβιασμό”. Πρόκειται για απόπειρα κατάλυσης της λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας!
Η απαίτηση των δανειστών δεν τηρεί ούτε τα στοιχειώδη δημοκρατικά προσχήματα. Στέλνει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας χαίρει της νομιμοποίησης απλώς ενός Ευρωπαίου τοπάρχη και τίποτα παραπάνω. Το χειρότερο είναι ότι αφαιρεί από τους πολίτες το δικαίωμα να εκλέξουν πρωθυπουργό που θα ήθελε να αρθρώσει ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο, να εισηγηθεί (έστω) ένα άλλο “μείγμα” οικονομικής πολιτικής, ώστε να αποπειραθεί (έστω) να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Με την απαίτηση τους οι δανειστές καταργούν επί της ουσίας την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Διότι, αν δεν είναι ένα νέο “μείγμα” οικονομικής πολιτικής το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών, τότε ποιο θα είναι; Υποτίθεται ότι οι εκλογές θα γίνουν επειδή η πολιτική που επέβαλλαν στον Γιώργο Παπανδρέου απέτυχε άσχετα αν εκείνος πλήρωσε το πολιτικό κόστος της αποτυχίας. Τώρα ζητούν από τους Έλληνες να συνεχίσουν να πληρώνουν με τις θυσίες τους το κόστος της ίδιας αποτυχημένης πολιτικής, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να διεκδικήσουν ή έστω να ελπίσουν στην αλλαγή της. Αν είναι αυτή η Ευρώπη στην οποία θέλουν να παραμείνουν οι Έλληνες, τότε το “ναι” του Σαμαρά δεν θα πρέπει να είναι “αναπόφευκτο”, αλλά αυτονόητο…