ΤΟ “ΑΛΛΟΘΙ” ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Μοίρασε το

Η νίκη του «μνημονιακού» Κοέλιο στην Πορτογαλία, αλλά και η πρόσφατη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου σκληρότερου από τα προηγούμενα μνημονίου, ανατρέπει τον κατεστημένο μύθο που θέλει τα κόμματα που ψήφισαν κα εφάρμοσαν μνημόνιο, να εξανεμίζονται. Κυρίαρχο παράδειγμα για τους περισσότερους, είναι αυτό της χώρας μας και των κομμάτων της «μνημονιακής» περιόδου.

Μιας περιόδου που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια. Το πρώτο μνημόνιο κατέστη αναγκαίο όταν η χώρα, μετά από μια δεκαετία αλόγιστης σπατάλης, έχανε την πρόσβασή της στις αγορές, καθώς τα επιτόκια δανεισμού έγιναν απαγορευτικά. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δημιουργείτο για πρώτη φορά, ειδικά για τις χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα με την Ελλάδα.

[quote text_size=”small”]

Όπως ήταν φυσικό η χώρα μας ως πρώτη που προσέφυγε έγινε το «πειραματόζωο» και πέσαμε και εμείς και οι ευρωπαίοι δανειστές, σε αχαρτογράφητα νερά.

[/quote]

Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα χέρια της οποίας έσκασε η πυροδοτημένη βόμβα της κρίσης, εφθάρη και έχασε τη στήριξη των πολιτών, επειδή εφάρμοσε το πρώτο μνημόνιο.

Μια απλή ωστόσο έρευνα στο αρχείο των δημοσκοπήσεων της εποχής και ειδικά της GPO, αποδεικνύει πως η τότε κυβέρνηση του ΓΑΠ, ένα χρόνο περίπου μετά το Καστελόριζο, προηγείτο της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, κοντά στις τρεις μονάδες. Άρα και αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι αφυδάτωσης του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο στην εφαρμογή των περικοπών που επέβαλε η δανειακή σύμβαση. Αλλά και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρώην «αντιμνημονιακό» και στη συνέχεια εκλεκτό της Ευρώπης Αντώνη Σαμαρά, με τη ουσιαστική πολιτική και κυβερνητική στήριξη του μικρού ΠΑΣΟΚ του Ε. Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, στην πραγματικότητα υπονόμευσε με την πολιτική της την πορεία της και φυσικά την πλειοψηφία της. Το πρώτο ουσιαστικό πολιτικό σφάλμα που διέρρηξε την τότε τρικομματική συμμαχία και την αποχώρηση από αυτήν της ΔΗΜΑΡ, ήταν τα αψυχολόγητη και βεβιασμένη απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και να δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης στην κοινωνία που έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας τότε που ως αντιπολίτευση έπαιζε το ρόλο του προστάτη των κατατρεγμένων.

[quote text_size=”small”]

Το βασικότερο ωστόσο σφάλμα, κατά τη γνώμη μας της δεύτερης «μνημονιακής» κυβέρνησης, ήταν η προσπάθειά της να ακολουθεί την αντιμνημονιακή ρητορεία της αντιπολίτευσης, την ώρα που προσπαθούσε να εφαρμόσει τα μέτρα, πολλά από τα οποία μάλιστα υπό την πίεση του εσωκομματικού λαϊκισμού, με σειρά τροπολογιών τα ακύρωνε στην πράξη.

[/quote]

Την ίδια τακτική φαίνεται να επιλέγει και η νέα μνημονιακή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Να αντιπολιτεύεται δηλαδή τον εαυτό της, δηλώνοντας πως εφαρμόζει κάτι το οποίο δεν το πιστεύει. Και ο φαύλος αυτός κύκλος δεν πρόκειται να κλείσει, αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αιτίες που κατέστησαν τα μνημόνια αναπόφευκτα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου