ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ κ. ΜΕΡΚΕΛ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Μοίρασε το

“Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε της Γερμανίας, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για τη βοήθεια που δηλώνετε πως θα μας δώσετε. Θα ήθελα όμως, με όλο το σεβασμό, να επισημάνω ότι αυτό που καταγράφεται συνήθως ως “βοήθεια” δεν έχει κοστίσει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ στη Γερμανία και στο λαό της.

Αντιθέτως, η Γερμανική βοήθεια έχει βοηθήσει στα μέγιστα την ίδια την Γερμανία. Η κρίση έχει αποφέρει την τελευταία περίοδο κέρδη στην χώρα σας της τάξεως των 100 δισ. Πρόσφατα, η αποπληρωμή ομολόγων από την Ελλάδα, που είχε αγοράσει η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά, απέδωσαν σε αυτή κέρδη 900 εκ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πάει στη Γερμανία χώρα σας. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν κερδίσει, από τα εμπορικά έντοκα δάνεια που μας χορηγούν εδώ και δεκαετίες, ποσά τα οποία δυσκολεύομαι να υπολογίσω. Με τα χρήματα αυτά αγοράσαμε γερμανικά προϊόντα και έχουμε συμβάλει σημαντικά στην ευημερία της χώρας σας.Αν πρόκειται σήμερα να μας βοηθήσετε, θα είναι στην ουσία μια ανταπόδοση της συμβολής μας (δεν θα τολμούσα να πω της δικής μας βοήθειας) στη δική σας ανάπτυξη, η οποία βέβαια οφείλεται κατά πρώτο λόγο στον ίδιο τον γερμανικό λαό. Και για να μας βοηθήσετε δεν ζητάμε καν να βάλετε το χέρι στη τσέπη. Μπορείτε απλώς να δεχτείτε να γίνει απευθείας η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως δεχτήκατε για άλλες χώρες. Μπορείτε επίσης να συμφωνήσετε να αρθεί άμεσα ο στραγγαλισμός της ελληνικής κοινωνίας με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και του κατώτερου μισθού, που γνωρίζετε ότι δεν ευθύνονται για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό θα έδινε μια ουσία στον όρο “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, μαζί με την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, αυτή είναι η εντολή που μου έδωσε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές, δυνάμει των οποίων βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Το μήνυμα αυτό αποτυπώνεται στο αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του Μνημονίου, που εκτός του ότι καταστρέφει την ελληνική κοινωνία, θα αποβεί τελικά επιζήμιο και για τους δανειστές μας

Τέλος, κ. Καγκελάριε, θα ήθελα να σας μεταφέρω, όχι σαν προσωπική μου προτροπή αλλά ως αίτημα σύσσωμου του ελληνικού λαού, να εξετάσετε με αντικειμενικότερα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Και δεν αναφέρομαι στο σύνολο του θέματος, όπου γνωρίζω τις αντιρρήσεις σας, αλλά τουλάχιστον στο μέρος που αφορά την αποπληρωμή του υποχρεωτικού δανείου (ύψους 54 δισ. ευρώ), που μας επέβαλλε η γερμανική κυβέρνηση, το οποίο δεν επιδέχεται αντιπαράθεση. Είναι εξάλλου κοινή μας θέση ότι όταν κάποιος δανείζεται, οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα.

Κλείνοντας, αξιότιμη κυρία Καγκελάριε, σημειώνοντας το ενδιαφέρον σας για τα βιώματα του ελληνικού λαού και ακούγοντας πως ενημερωνόσαστε καθημερινά για τα όσα λέγονται στα ελληνικά ΜΜΕ, θα ήθελα να σας καλέσω να επισκεφτείτε την Ελλάδα, για να αποκτήσετε μια προσωπική και απευθείας άποψη για την κατάσταση των Ελλήνων.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι Βουλευτής της ΔΗ.ΜΑΡ στη Β΄Αθήνας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου