ΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ;

Μοίρασε το

Ως η πλέον ακραία μορφή εκβιασμού, μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόβλεψη του Θεόδωρου Πάγκαλου, πως αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή, θα επικρατήσει χάος και θα χρειαστεί η βοήθεια του στρατού για να προστατεύσει τις τράπεζες από “το τρομαγμένο πλήθος που θα θέλει να αποσύρει τα χρήματα του”.

Και δεν είναι μόνο το σενάριο “εκτροπής” που υπαινίσσεται ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και το σενάριο του “εμφυλίου” που ορισμένοι διακινούν ευθέως (η στήλη το έχει επισημάνει σχετικά πρόσφατα…), σημειώνοντας: “θα ξεσπάσουν ταραχές σε όλη τη χώρα…”.

Από την άλλη όμως, ποίος ψόγος για τον Θεόδωρο Πάγκαλο όταν “προειδοποιεί” για ένα πιθανό ενδεχόμενο; Υπάρχει έστω και ένα που να αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη – όσο τραγική κι ο οπισθοδρομική κι αν φαντάζει; Ας είμαστε ρεαλιστές. Εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, όλα είναι πιθανά. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν, πόσο μάλλον σε μια Ελλάδα που μοιάζει με το πειραματόζωο σε ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που έφτασε να “στοιχηματίζει” στα δημοσιονομικά των κρατών – πλέον και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να υποστηρίξει πως το “πρόβλημα” δεν είναι αποκλειστικά η Ελλάδα. Μια μικρή και αδύνατη χώρα που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα έχει αναμφισβήτητα ευθύνες για το ότι παραμένει αδύνατη. (Κι ένα απ’ αυτά επισημαίνεται, όχι για πρώτη φορά…, από τον Αντιπρόεδρο όταν σημειώνει πως το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δούλευε με τέτοιο τρόπο επί χρόνια ώστε ο κόσμος με αντάλλαγμα την ψήφο του προσλαμβανόταν στο Δημόσιο. “Οι ψηφοφόροι που πουλούσαν τις ψήφους τους είναι και αυτοί υπεύθυνοι”)

Ευθύνες όμως έχουν και οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών που δημιούργησαν ένα οικοδόμημα με σαθρά θεμέλια και εμφανές δημοκρατικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με οριστική κατάρρευση από τις αλλεπάλληλες δημοσιονομικές σεισμικές δονήσεις.

Αν λοιπόν, η “προειδοποίηση” Πάγκαλου ιδωθεί μέσα από το παραπάνω πρίσμα, τότε μπορεί και να είναι χρήσιμη. Με την έννοια ότι η πιθανότητα πρόκλησης τραγικών παρενεργειών της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στο ελληνικό “πειραματοζώο”, μπορεί να συνετίσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Διότι, είτε το θέλουν είτε όχι τα πειράματα δεν γίνονται σε …δοκιμαστικό σωλήνα και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πιθανός σε όλο το ευρύτερο, ευρωπαϊκό, περιβάλλον…

Μάλλον λοιπόν δεν είναι τυχαίο που ο Αντιπρόεδρος επέλεξε την ισπανική Il mundo για να διατυπώσει τους φόβους τους. Άλλωστε, τα …πειράματα στην Ισπανία έχουν ξεκινήσει προ πολλού…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου