ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΠΛΟΦΑ

Μοίρασε το

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την εποχή που οι «αγανακτισμένοι», οι «φουσκωτοί» της πάνω πλατείας Συντάγματος και οι «αντάρτες» της κάτω, απειλούσαν με κρεμάλες και Γουδί εκείνους που έλεγαν πως με τη δανειακή σύμβαση κράταγαν τη χώρα στο ευρώ. Ούτε και ξεχνιούνται εύκολα οι λαϊκιστικές κορώνες περί «μπλόφας των ευρωπαίων» που εκβίαζαν για μέτρα, ενώ «δεν μπορούσαν νομικά να μας αποπέμψουν», κατηγορώντας για κινδυνολόγους όσους επέσειαν το θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα να βρεθεί εκτός Ευρώπης.

Πάνω μάλιστα σε αυτή την ανέξοδη επαναστατική ρητορεία, στήθηκαν πολιτικές καριέρες, επιδοτήθηκαν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί από το υστέρημα της χώρας και αποπέμφθηκαν πολιτικές εφεδρείες βεβιασμένα και ίσως άδικα. Ίσως, γιατί δεν έχει αποφανθεί ακόμα λόγω του ασφυκτικά επιταχυνόμενου πολιτικού χρόνου, ο ψύχραιμος ιστορικός αυτής της περιόδου. Πάντως, ο καταγγελτικός λόγος κατά πάντων έγινε μόδα και παραμέρισε όπως πάντα συμβαίνει σε στιγμές έντασης και κρίσης, την ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τι αποκαλύπτεται λοιπόν με τον πλέον έγκυρο και κατηγορηματικό τρόπο; Πως οι ευρωπαίοι εταίροι και ιδίως οι Γερμανοί, είχαν αποφασίσει από την αρχή της κρίσης, δηλαδή αρχές του 2010 να μας σπρώξουν εκτός ευρωζώνης, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε. Μπορεί η συνέντευξη αυτή, λόγω της καυτής επικαιρότητας με τη Χρυσή Αυγή, να πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί, γιατί βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους και κυρίως φέρνει και τους Έλληνες πολίτες ενώπιον των δικών τους ευθυνών.

Ποιους πολιτικούς καταδίκασαν, ποιους πίστεψαν και αντάμειψαν, ποιοι με τη δική τους ανοχή «κατσικώθηκαν» στην πολιτική ζωή και απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων την παχυλή κρατική επιχορήγηση. Όπως είπε λοιπόν ο κ. Σόιμπλε, ένα βασικό δίλημμα που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει τότε, είναι αν η Ελλάδα θα έπρεπε να εξωθηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη το 2010. «Το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αν και αυτές οι συζητήσεις ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Τα στοιχεία ήταν ξεκάθαρα και γελοιοποιούσαν τα κριτήρια (της Συνθήκης) του Μάαστριχτ», λένε οι δημοσιογράφοι του Spiegel. Τί ήταν αυτό που τελικά απέτρεψε την γερμανική κυβέρνηση από το να σπρώξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης; «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον (πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ) Τίμοθι Γκάιτνερ», λέει ο κ. Σόιμπλε, «και μου λέει: Το ξέρεις ότι δεν θα είχαμε πάρει την απόφαση ν’ αφήσουμε τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει αν μας είχαν ρωτήσει 24 ώρες αργότερα, δεν το ξέρεις;». Την ώρα δηλαδή που κάποιοι εγχώριοι πολιτικοί πλειοδοτούσαν σε αντιευρωπαϊσμό και προωθούσαν ανεύθυνες πολιτικές ρήξης, στηριζόμενοι στην έωλη άποψη του «νομικά δεν μπορούν να μας διώξουν», η χώρα είχε βρεθεί στο χείλος του γκρεμού. Και οι Έλληνες πολίτες χόρευαν στις πλατείες το χορό του Ζαλόγγου…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου