ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΕ ΚΕΝΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΒ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

Μοίρασε το

Όταν στις 7 Ιανουαρίου ο Θεόδωρος Φέσσας συναινούσε στη πρόταση της κυβέρνησης για μια μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν ήταν απλώς επειδή έμενε πιστός στην παράδοση που θέλει τον “ΣΕΒ να τα έχει καλά με το γκουβέρνο”. Ήταν ακόμα επειδή πίστευε πως το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας επιτάσσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και την εμπέδωση μιας κουλτούρας συνεννόησης, συνεργασίας και συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων.

“Δείτε τη μεγάλη εικόνα”, έλεγε στους συνομιλητές του και κυρίως σε όσους, πίσω από την αποδοχή του …κυβερνητικού ισοδύναμου, υπαινίσσονται με υστεροβουλία προνομιακές σχέσεις του προέδρου της INFOQUEST με την κυβέρνηση.

“Αν είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να γυρίσει η χώρα σελίδα, αξίζει μια μικρή επιβάρυνση των εργοδοτών” υποστήριζε ο κ. Φέσσας, επικαλούμενος μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τις οποίες ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις έβαλαν στο τραπέζι του διαλόγου, ως το πλαίσιο μιας “συμφωνίας κυρίων” που θα ακολουθούσε.

Έκτοτε πέρασαν 40 μέρες και η κυβέρνηση έδειξε να υποτιμά το περιεχόμενο των προϋποθέσεων, αλλά να υπερτονίζει την πολιτική σημασία της στήριξης των εργοδοτών, την οποία φάνηκε να αξιοποιεί αλά καρτ για επικοινωνιακούς λόγους έναντι δανειστών και αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικός του τρόπου που ο Πρωθυπουργός επικαλείται τη συμφωνία της 7ης Ιανουαρίου είναι οι σχετικές αναφορές του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αλλά και στην πρόσφατη συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής, όπου σημειώνει: “Η περικοπή των συντάξεων είναι υφεσιακό μέτρο. Για αυτό την απορρίπτουμε στην διαπραγμάτευση. Επιλέξαμε το ισοδύναμο που προκύπτει από μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, πράγμα με το οποίο οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν. Ο μόνος που δεν συμφώνησε ήταν η αντιπολίτευση που επιθυμεί διακαώς μείωση των συντάξεων γιατί έχει επενδύσει στην κοινωνική δυσαρέσκεια”.

[quote text_size=”small”]

Είναι προφανές πως ο Πρωθυπουργός αδιαφορεί για τη δυσαρέσκεια που προκαλεί στους εργοδότες η απόπειρα να τους εμπλέξει αυθαίρετα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους στην πολιτική αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

[/quote]

Διότι προφανώς και δεν είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν τη μείωση των συντάξεων, σε αντιδιαστολή με τους εργοδότες που βάζουν πλάτη για να την αποτρέψουν. Διότι προφανώς και η στήριξη των εργοδοτών δεν προέκυψε για να γίνει βορά στους πολιτικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης, αλλά ως μια κίνηση καλής θέλησης σε μια κυβέρνηση εχθρική προς το επιχειρείν. Και βεβαίως διότι προφανώς οι εργοδότες και δεν διαφωνούν με την εκτίμηση του ΔΝΤ πως η αύξηση των εισφορών δεν λύνει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, αλλά πάντως συνεπικουρεί της κυβερνητικής προσπάθειας να κλείσει την αξιολόγηση που είναι και το πρωτεύων ετούτη την ώρα, για το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, εδώ και μερικές μέρες, τόσο ο κ. Φέσσας όσο και οι άλλοι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων γίνονται αποδέκτες μιας κριτικής που τους θέλει να έπεσαν στην παγίδα της κυβέρνησης, αντιλαμβάνονται ότι ήταν μια “συναίνεση στο κενό” και σπεύδουν να αποστασιοποιηθούν με δημόσιες τοποθετήσεις τους και προσεκτικές διαρροές στον Τύπο. Από το ΣΕΒ υπογραμμίζουν πως η άτυπη συμφωνία “είναι πακέτο” και περιλαμβάνει από τη μια τη δέσμευση των εργοδοτών για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και από την άλλη τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη τήρηση των προϋποθέσεων που τέθηκαν. Και πως αν δεν τηρηθεί το ένα μέρος της συμφωνίας, τότε η συμφωνία δεν ισχύει στο σύνολο της. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, είναι παράδοση στο χώρο των επιχειρήσεων (και όχι μόνο..) οι συμφωνίες να τηρούνται.

Από κει και πέρα υπάρχει και άλλη μια παράδοση που θέλει τον ΣΕΒ να στέκεται ουδέτερος, αν όχι αμέτοχος, στα παιχνίδια των κομματικών αντιπαραθέσεων. Κι ίσως στην παρούσα συγκυρία και υπό τις παρούσες συνθήκες να συνιστούσε και την πλέον συνετή επιλογή για κάποιον που θα ήθελε να μείνει πιστός στην άλλη παράδοση, εκείνης δηλαδή που θέλει τον ΣΕΒ να τα έχει καλά με το γκουβέρνο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου