ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

Μοίρασε το

Η αποστροφή Σαμαρά ότι η Ελλάδα θα υποδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ όπως αρμόζει σε ηγέτη φίλης χώρας, όπως είναι η Γερμανία έχει δυο αναγνώσεις: Με την πρώτη αναγνωρίζεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού να κατευνάσει τα πνεύματα ενόψει της επίσκεψης. Η δεύτερη ότι έχει πλήρη επίγνωση της εικόνας που έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινή γνώμη η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομίας Σόιμπλε και άρα είναι προετοιμάζεται για μεγάλες αντιδράσεις.

Για αυτό και με αφορμή τα τελευταία επεισόδια στο υπουργείο Άμυνας, ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να διαμηνύσει πως δεν θα επιτρέψει να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι.

Το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό, θα φανεί λίαν συντόμως. Πάντως, ενδείξεις περί του αντιθέτου δεν υπάρχουν. Δεν έφτανε ο διεθνής διασυρμός της χώρας με την μετάδοση των εικόνων κατάληψης του υπουργείου Άμυνας, το φραστικό (ευτυχώς για την ώρα) επεισόδιο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με τον Γιάννη Μανιάτη, το σίριαλ με την κρυμμένη λίστα Λαγκάρντ, δεν φτάνουν τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που έρχονται, ήρθε κι αυτή η αυτοκτονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ να επιβεβαιώσει την αμηχανία του πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα των καιρών που το υπερβαίνουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καταχνιάς η επίσκεψη Μέρκελ φαντάζει ως “λάδι στη φωτιά” παρά ως αφορμή κατευνασμού των παθών και, πολύ περισσότερο, ως ενθάρρυνση της προσπάθειας να εξευρεθεί πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Διότι αυτό είναι που θα επιδιώξει η Αντώνης Σαμαράς και αυτό φαίνεται να συμβολίζει η παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη έσπευσε να υπενθυμίσει πως όλοι (οι πτωχευμένοι Νότιοι εταίροι) έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο και άρα δικαιούνται περισσότερου χρόνου προσαρμογής, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα και άρα χρειάζεται να τιμωρηθεί.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι τι είδους νέα τιμωρία έχει πλέον στο μυαλό του να επιβάλλει ο Γερμανός Οικονομίας στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Μήπως να την εξωθήσει σε έξοδο από το ευρώ ή να διακόψει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στην πρώτη περίπτωση γνωρίζει πως έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Στη δεύτερη, είναι μήνες τώρα που η χρηματοδότηση δεν έχει δοθεί κι όμως η Ελλάδα στέκεται ακόμα στα πόδια της.

Όπως και να χει πάντως επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Ελλάδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά, καθότι ουδείς άλλος πλην του Αντώνη Σαμαρά την έπεισε να περάσει έστω και για βόλτα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου