ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μοίρασε το

Δεν έχουν τέλος οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν τα χρόνια της κρίσης και έχει γίνει πλέον συλλογική συνείδηση πως σε πολιτικό επίπεδο, όλα είναι δυνατά. Είδαμε στην αρχή του τούνελ της χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός στα χέρια του οποίου έσκασε η βόμβα χρέους που του παρέδωσαν οι προηγούμενοι, να γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας και το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του να βυθίζεται στα τάρταρα της ανυποληψίας.

[quote text_size=”small”]

Είδαμε να αντικαθίσταται από εκείνους που προσέφεραν μαγικές λύσεις, Ζάππεια και ισοδύναμα πολλών δις, για να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την ίδια σκληρή πολιτική των μνημονίων με πολύ πιο σκληρό και ανάλγητο τρόπο, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ, των καθαριστριών κλπ.

[/quote]

Και φυσικά είπαμε, ας είναι. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας δουλεύουν. Ας εφαρμόσουν δίκαια το πρόγραμμα για να βγούμε κάποτε από τη ζώνη του κινδύνου έστω κι αν οι συνθήκες επιβάλλουν υπερβάσεις κομματικών γραμμών, έστω κι αν χρειαστεί να συνεργαστούν και με το διάβολο για το καλό του τόπου. Όμως η εικόνα που παρουσίασαν συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην ΔΕΘ, ήταν στην καλύτερη περίπτωση, μια επανάληψη των πολιτικών εμφανίσεων της εποχής του μεγάλου φαγοποτιού των δανεικών. Μοιράστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ σαν να μην ξέραμε τι θα κάνουμε με τα …συσσωρευμένα πλεονάσματα. Και καλά η αντιπολίτευση, ακολουθώντας τη φαύλη πεπατημένη, επιδόθηκε σε έναν πλειστηριασμό παροχολογίας, κατορθώνοντας μάλιστα να παρασύρει και τους κυβερνώντες στη δική της ατζέντα, που αντί να προετοιμάζονται για την έλευση της τρόϊκας, αναλώνονται στο να κοστολογούν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και ήδη είναι κυβέρνηση.

Και αυτό είναι απότοκο μιας σειράς σπασμωδικών και αυτοκαταστροφικών κινήσεων της συγκυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, που δημιούργησαν την πεποίθηση ακόμα και στους βουλευτές που τη στηρίζουν, ότι η μηχανή παραγωγής κυβερνητικού έργου είτε κόλλησε, είτε ρετάρει επικίνδυνα.

[quote text_size=”small”]

Τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ που έβγαλαν από τα ρούχα τους ακόμη και την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που είχε ψηφίσει του ανάλογο νόμο, οι παλινωδίες στις προληπτικές εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ, η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών στη συνάντηση με τους δανειστές στο Παρίσι που διαψεύστηκαν σπέρνοντας απογοήτευση ακόμη και στους υποστηρικτές της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και οι παρεμβάσεις στην κρατική τηλεόραση για μη μετάδοση της ομιλίας του Α. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι κάποιες από αυτές.

[/quote]

Και βέβαια ούτε οι σπασμωδικές επιλογές όπως το άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορούν να αλλάξουν το κλίμα,- αντιθέτως επιβαρύνουν την ήδη υφέρπουσα   ηττοπάθεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο -, ούτε και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση των ευρημάτων της Αμφίπολης που σχεδόν εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα που μπορεί να επιφέρει και το τελειωτικό χτύπημα στην κυβέρνηση είναι η διαφαινόμενη σκλήρυνση της στάσης των δανειστών οι οποίοι απαιτούν να υλοποιηθούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις έως το τέλος Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή νωρίτερα από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας που ενδεχομένως οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Γιατί όπως έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα οι εταίροι μας, όπως και στην περίπτωση του Γ. Παπανδρέου, δεν νοιάζονται για την πολιτική καριέρα κανενός και θεωρούν πως οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, «διαφορετικά», όπως αφήνουν να εννοηθεί κοινοτικοί αξιωματούχοι, «θα διακοπεί η ροή του χρήματος» και τότε γαία πυρί μιχθήτω.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου