ΣΤΟ …ΠΕΙΡΑΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Μοίρασε το

Τα στελέχη της Τρόικας ζήτησαν από τον Αντώνη Σαμαρά και το επιτελείο του να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του νέου δανειακού προγράμματος της χώρας. Τι σημαίνει αυτό;

Προφανώς, αντιλαμβάνονται ότι χωρίς τη συναίνεση του προέδρου της ΝΔ το μέλλον της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι άδηλο. Αρκεί η διαφωνία της ΝΔ επί των νέων μέτρων που θα περιληφθούν στη νέα δανειακή σύμβαση για να τελειώσει πάραυτα η θητεία της “μεταβατικής κυβέρνησης”. Με απλούστερα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το προκαθορισμένο-συμφωνημένο χρόνο. Είναι στο χέρι του να τις προκαλέσει αρνούμενος να ψηφίσει και κυρώσει τη δανειακή σύμβαση…

Από την άλλη πλευρά, αντιλαμβάνονται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι και θα είναι ένας εκ των βασικότερων συνομιλητών τους και τώρα που συμμετέχει στη συγκυβέρνηση και μετά τις εκλογές, όπως κι αν διαμορφωθεί το μετεκλογικό τοπίο – με αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή με μια κυβέρνηση συνεργασίας όπου η ΝΔ θα έχει τον πρώτο λόγο.

Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο σημαντικό και ουσιώδες. Ακόμα και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η συνταγή που πρότειναν απέτυχε. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, όχι μόνο δε διέσωσε τη χώρα, αλλά αντιθέτως την οδηγεί με μεγαλύτερη ταχύτητα στο θάνατο. Πρακτικά αυτό σημαίνει:

Πρώτον, ότι κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ πίσω τα λεφτά τους. Αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση και αποφασίσει να διαπραγματευτεί σκληρά, διαθέτει (ακόμα) πολλά όπλα στην κατοχή του που μπορεί να κάνουν τη ζωή των δανειστών δύσκολη.

Δεύτερον, ότι κινδυνεύει σοβαρά η αξιοπιστία της Τρόικας και των λύσεων που προτείνει. Πόσο μάλλον όταν το επιχείρημα πως το πρόβλημα δεν είναι η συνταγή, αλλά η εφαρμογή της, απορρίπτεται ακόμα και ως άλλοθι, κοιτώντας το αντίστοιχο παράδειγμα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, κοκ. Χώρες δηλαδή που δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια διαρθρωτικά προβλήματα την Ελλάδα, αλλά που η συνταγή της Τρόικας παράγει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα: Ύφεση, ανεργία, διάλυση της κοινωνικής συνοχής, κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.

Τρίτον, ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα καταρρεύσει, δεδομένων των συνθηκών, η κατάρρευση της θα συμπαρασύρει ένα μεγάλο μέρος των χωρών της Ευρωζώνης σε μια έκρυθμη κατάσταση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Συνεπώς, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήκωσε έγκαιρα την αντιμνημονιακή σημαία, είναι ο πολιτικός με τον οποίο έχουν αμοιβαίο συμφέρον να συμφωνήσουν, όχι μόνο για να τον χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι για την εσφαλμένη πολιτική τους, αλλά για να αλλάξουν τη ζοφερή κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα και σε αρκετές άλλες χώρες…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου