ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Μοίρασε το

Ο …χρησμός του Προκόπη Παυλόπουλου για το νόμισμα σήμανε το καμπανάκι της αφύπνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι πως ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική ραστώνη, αλλά οι εσωτερικές και εξωτερικές διεργασίες περί της αξιολόγησης κινδυνεύουν να προκαλέσουν εξελίξεις που πιθανόν να τον πιάσουν …στην σιέστα!

Όπως φάνηκε από τη χθεσινή παρουσία του στη Βουλή, το τελευταίο διάστημα η ΝΔ ζει στο ρυθμό που δίνει το hashtag #fygete! Πληθώρα στελεχών, ίσως και μέρος της ηγεσίας φαντασιώνονται την πτώση της κυβέρνησης σε περίπτωση ατυχούς έκβασης της αξιολόγησης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανακατάληψη της “εξουσίας για την εξουσία”. Τι κι αν ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι όσοι σκέφτονται κατά αυτόν τον τρόπο θα διαψευστούν. Κάποιοι στη Συγγρού επιμένουν να βλέπουν το τυρί αλλά όχι τη φάκα, αγνοώντας ότι …η αχλάδα μπορεί και να έχει πίσω την ουρά…

Βέβαια, άπαντες στη ΝΔ παραδέχονται ότι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμένος δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα την εξουσία. Πέραν όμως αυτής της γενικής παραδοχής, αδυνατούν να προβλέψουν τους επόμενους κυβερνητικούς ελιγμούς, ώστε να διαμορφώσουν ανάλογα την στρατηγική του κόμματος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση δεν καταλήγει σε συμφωνία με τους θεσμούς και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το Grexit. Πρόκειται για εξέλιξη που συμφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Πιθανότατα όχι. Γιατί:

α. Σε κατάσταση επιστροφής στην δραχμή ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχοντας προκαλέσει την συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός θα συσπειρώσει γύρω του όλες τις δυνάμεις που φαντασιώνονται μια καλύτερη Ελλάδα εκτός ευρώ, πόσο μάλλον που την ίδια στιγμή που θα έχει κατοχυρώσει την στήριξη του “λόμπι της δραχμής”.

β. Οι “φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις” θα έχουν υποστεί ήττα και το, έτσι κι αλλιώς κατακερματισμένο κομματικά, 38% των ψηφοφόρων του ΝΑΙ – το οποίο θα μπορούσε να τεθεί υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – θα πιστώσουν με απογοήτευση τον Αρχηγό της ΝΔ ο οποίος δεν θα έχει καταφέρει να ακυρώσει το στρατηγικό σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

γ. Με τη χώρα εκτός ευρώ ο ρόλος πολιτικών με το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφώς περιορισμένος. Ο αρχηγός της ΝΔ προβάλει ως σύγχρονος Ευρωπαίος πολιτικός και μια Ελλάδα εκτός ευρώ δεν συνιστά προνομιακό χώρο για να αποδείξει τις πολιτικές αρετές του.

δ. Προφανώς, η επιστροφή στην δραχμή θα έχει επιβεβαιώσει την …πρόβλεψη Τσακαλώτο περί failed state. Θα δημιουργήσει χάος και είναι αμφίβολο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε την ικανότητα, ίσως τη θέληση, να το διαχειριστεί σε περίπτωση που με κάποιο τρόπο η (τότε πραγματικά) “καυτή πατάτα” της διακυβέρνησης έφτανε στα χέρια του.

Από τη στιγμή λοιπόν που είναι σαφές πως το Crexit είναι το πλέον καταστροφικό σενάριο για τη χώρα, η διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας είναι μονόδρομος για τον Πρόεδρο της ΝΔ. Κατ’ επέκταση και το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι μονόδρομος!

Υπό αυτή την έννοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ευάλωτος στον καιροσκοπισμό και τους πολιτικούς εκβιασμούς του διδύμου Τσίπρα-Καμένου.

Ποια για παράδειγμα θα είναι η στάση της ΝΔ στην περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να κλείσει η αξιολόγηση – επικαλούμενη απαίτηση του ΔΝΤ για πολιτικές εγγυήσεις προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους; Ή ποια θα είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας φέρει στη Βουλή προς ψήφιση την αλλαγή του εκλογικού, προκειμένου να δελεάσει τα μικρότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης;

[quote text_size=”small”]

Και στις δυο περιπτώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να βρεθεί παγιδευμένος, όχι τόσο από τις παγίδες που στήνουν οι Τσίπρας – Καμμένος, όσο από τη διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση που εισηγούνται οι δυο …σχολές σκέψης εντός ΝΔ.

[/quote]

Η μεν, καραμανλική σχολή που εκφράζεται από τον Προκόπη Παυλόπουλο και τη …σιωπή του Κώστα Καραμανλή εισηγείται “μετριοπάθεια” σε βαθμό παρεξηγήσεως. Είναι μάλιστα τόσο έντονες οι υποψίες και οι υπόνοιες περί ιδιότυπης πολιτικής στήριξης (Τσιπροκαραμανλισμός ο νεοπαγής πολιτικός όρος), που αιτιολογούν την έντονη αντίδραση στη δήλωση Παυλόπουλου περί νομίσματος.

Η δε, σαμαρική σχολή εισηγείται την πόλωση που εκφράζεται με τη ρητορική του “φύγετε”, “είστε ψεύτες” για να εκφράσει (υποτίθεται) πολιτικά μια συμπαγή μερίδων πολιτών (την μετρούν σε ένα ποσοστό 40%), η οποία αντιλαμβάνεται ως αυτοεξευτελισμό την υπερψήφιση του Μνημονίου από τους μέχρι πρότινος ηγήτορες του Αντιμνημονίου, την πλήρη αδυναμία διοίκησης της χώρας και την επικίνδυνη διαχείριση εθνικών θεμάτων, π.χ. προσφυγικό και ελληνοτουρκικά.

Υιοθετώντας τη λογική της σαμαρικής σχολής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να βρεθεί προ δυσμενούς απροόπτου. Για παράδειγμα στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας εισηγηθεί διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να διασφαλίσει τις πολιτικές εγγυήσεις που του ζητούν οι δανειστές (κατά το προηγούμενο της περίπτωσης Παπανδρέου, Σαμαρά, που οδήγησε τελικά στην οικουμενική λύση Παπαδήμου), ενδέχεται η ΝΔ να βρεθεί διχασμένη με βουλευτές της επιρροής Καραμανλή να τάσσονται υπέρ με το επιχείρημα ότι προέχει η διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και βουλευτές της επιρροής Σαμαρά να τάσσονται κατά με ποιο, άραγε, επιχείρημα; Πως δηλαδή θα εξηγήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την άρνηση του να υπερψηφίσει την αξιολόγηση, όταν αυτή συνδέεται με την επιβίωση της χώρας, την παραμονή της στο ευρώ και την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας; Και πως θα πείσει τη μερίδα των ψηφοφόρων που στέκονται επιφυλακτικοί ως προς τις πραγματικές του προθέσεις, ότι στην περίπτωση που του προκύψει η διακυβέρνηση της χώρας δεν θα εφαρμόσει εκείνος πια, το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που τώρα καταγγέλλει (και ορθώς) ως αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό; Αρκεί άραγε και πόσο πείθει η δήλωση Άδωνι Γεωργιάδη ότι η ΝΔ θα διαπραγματευθεί ένα άλλο μείγμα συμφωνίας; Και πόσος χρόνος μένει στη χώρα για να συμβεί κάτι τέτοιο; Και ποιο είναι αυτό το άλλο μείγμα που (θα) προτείνει η ΝΔ;

[quote text_size=”small”]

Μπροστά λοιπόν σε αυτά τα (αναπάντητα για την ώρα) ερωτήματα και στο ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει διάχυση των ευθυνών, αντί να υπάρξει απόπειρα ηρωικής εξόδου (ίσως και) πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κινδυνεύει να προκύψει διάσπαση της ΝΔ..!

[/quote]

Ανάλογο φαινόμενο κινδυνεύει να προκύψει στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας φέρει προς ψήφιση την αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε μια προφανή προσπάθεια να ανακόψει τη δυναμική της ΝΔ προς την εξουσία, να προσεταιριστεί τα μικρά κόμματα, τα οποία έχουν ως πρωταρχικό μέλημα τους την πολιτική τους επιβίωση και να διασφαλίσει ένα συμπαγές εκλογικό ποσοστό (περί του 20-25%) που θα του επιτρέψει την επόμενη μέρα να διατηρήσει αν όχι ένα πρωταγωνιστικό, πάντως σίγουρα, ρυθμιστικό ρόλο των πολιτικών εξελίξεων.

Είναι λοιπόν σαφές το δίλημμα πολιτικής στρατηγικής που θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν έχει μόνο ενδιαφέρον να φανεί πως θα το κάνει (αν θα το κάνει), αλλά ουσιαστική σημασία για το μέλλον της χώρας την επόμενη μέρα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου