«Ηρθε ο καιρός να ρυθμίσουμε νομοθετικά το θέμα του γένους των εισακτέων στις Στρ. Σχολές. Επιβάλλεται να είναι Ελληνες το γένος» έγραφε στο τουίτερ (!!) τρείς ημέρες πριν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κοσταράκος, σε απόλυτο συντονισμό με την τροπολογία των 84 βουλευτών της ΝΔ που ζητούσαν να αλλάξει η διάταξη του ’10, σύμφωνα με την οποία εισάγονται στις στρατιωτικές Σχολές, έλληνες πολίτες μη ελληνικής καταγωγής.
Ας ξεπεράσουμε το εξωθεσμικό τρόπο έκφρασης ενός αρχηγού, ο οποίος ποζάροντας στο τουίτερ με τη στολή του εκφράζει, ως μη όφειλε, απόψεις επί ενός πολιτικού και όχι επιχειρησιακού θέματος! Αποτελεί ολίσθημα για έναν αξιωματικό που οι γνωρίζοντες τον χαρακτηρίζουν κατά τα άλλα σοβαρό και μετριοπαθή.
Η σχετική ρύθμιση που δεν απαιτούσε ελληνική καταγωγή για την ένταξη σε στρατιωτικές σχολές, είχε εισαχθεί μετά από επανειλημμένες οχλήσεις του συνηγόρου του Πολίτη προς την τότε πολιτική ηγεσία (Βενιζέλος, Μπεγλίτης), ώστε η χώρα μας να εναρμονισθεί με το θεσμικό και εθιμικό πλαίσιο των δυτικών κρατών. Έμπρακτα παραδείγματα αυτού του πλαισίου είναι ο νυν αρχηγός του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ Τζ. Σταυρίδης, αμερικανός υπήκοος ελληνικής καταγωγής, και ο βρετανικής υπηκοότητας, ελληνικής καταγωγής, Τζ. Ζαμπέλης, που έχει ορισθεί ως αρχηγός του Βρετανικού Ναυτικού.
Το θέμα δεν ανέκυψε τώρα ξαφνικά υπό την πίεση της Χ.Α. – στο βωμό της απλώς επιταχύνθηκε η υλοποίησή του. Ηταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, υπό την πίεση υπερσυντηρητικών κύκλων, στρατιωτικών και απόστρατων οπαδών της. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες είχε γίνει υπόγεια προετοιμασία στο υπουργείο Αμυνας. Σε σχέδιο εσωτερικής εγκυκλίου για την προκήρυξη εξετάσεων εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές, υπήρχε πρόβλεψη για επαναφορά του «γένους των εισακτέων», πριν δηλαδή η κυβέρνηση επισήμως, ή έστω τα δύο κόμματα που την στηρίζουν, συζητήσουν και αποφανθούν και αποφασίσουν!
Είναι εξωφρενικό: Ενας έλληνας υπήκοος μη ελληνικής καταγωγής, εκ του συντάγματος δεν επιτρέπεται μόνο να γίνει πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επιτρέπεται όμως να γίνει πρωθυπουργός ή υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων! Την ίδια στιγμή δεν θα του επιτρέπεται να γίνει ένας απλός λοχαγός. Ωστόσο του επιτρέπεται να χύσει το αίμα του για την υπεράσπιση της πατρίδας ως απλός φαντάρος ή ως υπαξιωματικός!!! (ρύθμιση Αρσένη, δεκαετία ‘90).
Αραχνιασμένες νοοτροπίες που κυριάρχησαν αναγκαστικά στους καιρούς της συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους, επαναφέρονται στο προσκήνιο από την εθνικοπατριωτική πτέρυγα της ΝΔ! Διαδίδονται «επιχειρήματα» που παραπληροφορούν για να τρομάξουν το συντηρητικό ακροατήριο, ότι στις στρατιωτικές σχολές το 7% των μαθητών είναι μη ελληνική καταγωγής. Ακόμη και αν το ποσοστό ισχύει, δεν διευκρινίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αφορά, «στρατιωτικούς φίλων χωρών που εκπαιδεύονται στις Στρ. Σχολές μας και στελεχώνουν τις δικές τους ΕΔ» όπως ανέγραψε πάλι στο τουίτερ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ!
Στρατιωτικοί κύκλοι μας τόνισαν ότι στους χίλιους που μπαίνουν κάθε χρόνο στις στρατιωτικές σχολές, μη ελληνικής καταγωγής (έλληνες πολίτες πάντα) είναι ένας με δύο! Γιαυτούς γίνεται το νταβαντούρι! Και για το ακροδεξιό κοινό φυσικά στο οποίο ως πρόσφατα απευθυνόταν προνομιακά η ΝΔ αλλά πλέον αυτό βρήκε αυθεντικότερο εκφραστή, τη Χ.Α.
Ακόμη πιο αστείο είναι ότι στο προαναφερθέν σχέδιο εσωτερικής εγκυκλίου, φέρεται να υπήρχε η πρόβλεψη ότι ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα μπορούν να εισάγουν ως 2 υποψήφιους αξιωματικούς, με δικά τους κριτήρια. Δηλαδή αν εισάγονταν με εξετάσεις, θα ήταν εν δυνάμει προδότες. Αν έμπαιναν με μέσο το αίμα τους, προφανώς δια της …θείας μεταγγίσεως θα μετατρεπόταν σε …αγνό ελληνικό!
Πέραν ωστόσο της ιλαρότητας, τα προβλήματα που ανέκυψαν από την συγκεκριμένη τροπολογία είναι αρκετά και είναι τωρινά: Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και 84 Βουλευτές της ΝΔ ,αντί να αναζητήσουν λύσεις και να καταθέσουν προτάσεις για τα σωρευμένα προβλήματα, ανασύρουν παρωχημένες ιδεοληψίες από το παρελθόν, άσχετες με τον πατριωτισμό και με την πραγματικότητα που ζει η χώρα. Προσπαθούν να σηκώσουν ανάχωμα προς την ΧΑ αλλά μαζί της συμπορεύονται, υιοθετώντας έτσι την ατζέντα της! (σ.σ επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα αλλά μάλλον αναβάλλεται). Δημιουργούν επί πλέον τριβές με τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους οποίους για μια ακόμη φορά αιφνιδιάζουν σε θέματα στα οποία έχουν διαφορετική φιλοσοφία.