ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ (ΝΕΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΛΗΜΑ

Μοίρασε το

Προτού ο Αντώνης Σαμαράς συναντηθεί με το Λουκά Παπαδήμο (στο τέλος της περασμένης εβδομάδας) αρκετοί ήταν εκείνοι που αμφέβαλαν αν ο πρόεδρος της ΝΔ δώσει πίστωση χρόνου στη (συγ)κυβέρνηση ή θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αρνούμενος την ψήφιση νέων επώδυνων μέτρων που περιέχει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα περιληφθούν στη νέα δανειακή σύμβαση.

Μετά τη συνάντηση των δυο ανδρών οι αμφιβολίες διαλύθηκαν. Ο Αντώνης Σαμαράς προσέφερε στήριξη, ώστε η κυβέρνηση Παπαδήμου “να ολοκληρώσει το έργο της”. Ποιο έργο; Μα αυτό που περιγράφεται στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Συνεπώς, όποιος επιθυμεί μπορεί να ανατρέξει στα γραπτά κείμενα και να λάβει την απάντηση…

Από κει και πέρα τα πάντα εισέρχονται στο πεδίο της (προσωπικής) αξιολόγησης. Κατ’ επέκταση, βάση αυτών, αξιολογείται και η στάση του Αντώνη Σαμαρά. Με μια σοβαρή υποσημείωση όμως. Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προσφέρει την στήριξη του δεν ελήφθη με αποκλειστικό γνώμονα τις επιθυμίες τού κομματικού ακροατηρίου του, αλλά κυρίως τα περιορισμένα περιθώρια δράσης και ελιγμών που δημιουργούν το ρευστό διεθνές περιβάλλον και εξάρτηση της χώρας από τις επιθυμίες των δανειστών.

Το τι επιθυμούν οι δανειστές έγινε αντιληπτό στον Αντώνη Σαμαρά λίγες εβδομάδες νωρίτερα όταν μετ’ επιτάσεως αξίωναν την υπογραφή του για να αποδεσμεύσουν την περιβόητη έκτη δόση του δανείου. (Όπως και τώρα αξιώνουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για να καταβάλλουν την έβδομη…) Το τι διαδραματίζεται διεθνώς ο αρχηγός της ΝΔ το πληροφορείται καθημερινά – αν δεν το γνωρίζει εκ των έσω…

Όπως λοιπόν ο ίδιος, έτσι και η κοινωνία, γίνονται κοινωνοί προβλέψεων (τελευταία του νομπελίστα οικονομολόγου, Τζόζεφ Στίγκλιτς) που φέρουν την Ευρώπη να βυθίζεται στην ύφεση με επιπτώσεις “λιτότητα, αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, περισσότερη ανεργία και διαιώνιση των δημοσιονομικών προβλημάτων” και το ευρώ να οδηγείται σε κατάρρευση.

Προφανώς, οι προβλέψεις ούτε ανεδαφικές, ούτε αναιτιολόγητες είναι. Όπως προφανές είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς (και άλλοι…) προβλέπουν πως εντός του 2012 θα έλθει η μέρα της Κρίσης όπου η Ευρώπη θα εξαναγκαστεί εκ των πραγμάτων να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα. Έως τότε μέλημα των Ευρωπαίων ηγετών είναι να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, με την ελάχιστη δυνατή παρεμβολή στη διαιώνιση του προβλήματος.

Συνεπώς, για τον Αντώνη Σαμαρά η όποια παρεμβολή του για πρόωρες εκλογές, εκτός από τον ίδιο, θα είχε και καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα, της οποίας ως φαίνεται, εθνικό μέλημα πλέον είναι, να μη καταρρεύσει νωρίτερα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου