ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΟΥ (ΝΕΟΥ) ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

Μοίρασε το

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, τη Δευτέρα η χώρα θα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Το αστείο με τις διερευνητικές που ζήσαμε προ μηνός δεν μπορεί να επαναληφθεί. Ούτε βεβαίως άλλη μια εκλογική αναμέτρηση αντέχει η χώρα.

Οι ηγεσίες των κομμάτων πρέπει να σοβαρευτούν. Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές όταν με δάκρυα και αίμα είχε μαζευτεί στα ταμεία του κράτους πλεόνασμα 2,8 δισ. €. Τώρα τα ταμεία είναι και πάλι άδεια και η χώρα κινδυνεύει να κηρύξει κι επίσημα στάση πληρωμών.

Οι κομματικοί εγωισμοί σπατάλησαν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αρχικά ο Αντώνης Σαμαράς που προκάλεσε εκλογές πιστεύοντας ότι θα κερδίσει την αυτοδυναμία και δευτερευόντως ο Αλέξης Τσίπρας που είδε ανοικτό το παράθυρο της πρωθυπουργίας.

Εκείνο που μένει να κάνουν από την επομένη των εκλογών είναι αποκλειστικά το πατριωτικό τους καθήκον. Και αυτό εν προκειμένω συνεπάγεται την αποδοχή του όποιου εκλογικού αποτελέσματος. Προ ημερών ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει πως το κόμμα του είναι η μόνη δύναμη που εγγυάται την πολιτική ομαλότητα. Μένει να το επιβεβαιώσει και στην πράξη. Διότι, αν χάσει τις εκλογές δεν θα νομιμοποιείται να παρασύρει τον κόσμο στους δρόμους. Αποκλειστική του υποχρέωση θα είναι να ασκήσει με υπευθυνότητα και σύνεση καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ. Στην περίπτωση που βρεθεί στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και μέσο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας – όπως διαβεβαίωνε προεκλογικά.

Παράλληλα, από την πλευρά τους τα …μικρότερα κόμματα που θα βρουν μια θέση στη νέα Βουλή, οφείλουν να τηρήσουν υπεύθυνη στάση. Η θέση για παράδειγμα του Ευάγγελου Βενιζέλου για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης ακούγεται σωστή, πλην όμως δεν είναι πολιτικά εφαρμόσιμη. Διότι, στις δημοκρατίες υπάρχουν τα κόμματα που πλειοψηφούν και κυβερνούν και τα κόμματα που μειοψηφούν και ασκούν αντιπολίτευση.

Είναι λοιπόν σαφές πως στο επερχόμενο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχει είτε η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός κυβερνητικός εταίρος και σε καμία περίπτωση και οι δυο μαζί. Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς έχει φροντίσει να καλλιεργήσει ένα κλίμα πόλωσης που δεν θα του επιτρέψει την επόμενη μέρα να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος ακολούθησε στην πόλωση με ένταση της σκανδαλολογίας.

Κρίσιμο εθνικά ζητούμενο, είναι την επομένη των εκλογών, η προεκλογική κομματική πόλωση να μην μετατραπεί σε μετεκλογικό εθνικό διχασμό. Μετά τη οδυνηρή λιτότητα είναι το μόνο που δεν θα μπορούσε να υποστεί η κοινωνία και να αντέξει η Ελλάδα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου