ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ

Μοίρασε το

Ο πολιτικός χρόνος τρέχει ιλιγγιωδώς! Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η έλευση της Τρόικας που θα κρίνει το κατά πόσο η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να δώσει το “πράσινο φως” της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου. Στην Αθήνα υπάρχει διάχυτη η αίσθηση (αν όχι ο φόβος) που η Τρόικα θα ζητήσει την επικύρωση ενός νέου Μνημονίου, άπαξ και διαπιστώσει υστέρηση των κρατικών εσόδων. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ρήτρα ενεργοποίησης και άρα νέα μέτρα λιτότητας.

Ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά πρόσφατα δεσμεύτηκε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι διαβεβαιώσεις του Γιάννη Στουρνάρα. Ίσως κάτι περισσότερο να γνωρίζουν πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών που δεν γνωρίζουν οι …κοινοί θνητοί. Πλην όμως αυτό δεν αρκεί για να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη – πόσο μάλλον, μετά την κυπριακή κρίση που παραπέμπει σε ανασφάλεια των καταθέσεων.

Αν το “κούρεμα” των ελληνικών καταθέσεων που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα – λόγω της ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας και της απομάκρυνσης του κινδύνου εξόδου από την Ευρωζώνη – συνιστά εκδοχή λύσης για να καλυφθούν οι ελληνικές υποχρεώσεις, τότε η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αρκεστεί σε διαβεβαιώσεις. Οφείλει να λάβει μέτρα, πριν τα …νέα μέτρα.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί εγκαίρως για το ενδεχόμενο επιβολής μιας λύσης που θα προκαλέσει αντιδράσεις και θα δοκιμάσει τις αντοχές της ήδη εύθραυστης και επίπλαστης κοινωνικής ηρεμίας.

Η στήλη είναι η τελευταία που μπορεί να προτείνει λύσεις. Πλην όμως επισημαίνει τον κίνδυνο, όπως προ ημερών είχε επισημαίνει τις λοξές ματιές των δανειστών προς τις ελληνικές καταθέσεις. Ωστόσο, πέραν των όποιων απόψεων των όποιων ειδικών (εντός ή εκτός εισαγωγικών) υπάρχει και η κοινή λογική.

Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν που ο κόμπος φτάνει στο χτένι μια πολιτική ηγεσία προετοιμάζει τις “γραμμές άμυνες” της και επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή εθνική συμπαράταξη και ενότητα.

Το ερώτημα είναι πως αυτή επιτυγχάνεται. Ήδη διακινούνται σκέψεις για Σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια (ο οποίος στην επέτειο της 25ης Μαρτίου έκανε δήλωση υψηλού συμβολισμού διαμηνύοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως η νέα πολιτική της ΕΕ “δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική” και όχι μόνο…) και για έκτακτη Σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Οι παραπάνω σκέψεις αντανακλούν την ανάγκη ενός “εθνικού συναγερμού” που ετούτες τις ώρες είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένος. Άλλωστε, όπως ειπώθηκε αρχικά, ο πολιτικός χρόνος τρέχει ιλιγγιωδώς και οι πολιτικές ηγεσίες θα κληθούν, ίσως πολύ άμεσα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου