ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ

Μοίρασε το

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αυστηρή προειδοποίηση της Φώφης Γεννηματά προς το εσωτερικό του κόμματός της, για να σταματήσουν κάποιοι τα διασπαστικά φλερτ, είτε προς τη δημιουργία “ευρωπαϊκού μετώπου” είτε για “κεντροαριστερές συμμαχίες”. Έχουν προηγηθεί είτε παρασκηνιακά, είτε με δηλώσεις στα ΜΜΕ, διάφορες φήμες ότι επίκεινται σημαντικές ανακατατάξεις, τόσο στο χώρο της αλληλοσπαρασσόμενης δεξιάς παράταξης, όσο και στο μωσαϊκό ιδεών απόψεων και προσωπικών φιλοδοξιών, χώρο της κεντροαριστεράς.

[quote text_size=”small”]

Κοινό μυστικό εξ άλλου είναι το γεγονός ότι στο σχήμα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» ενυπάρχουν ακόμη διάφορα “αποδημητικά πτηνά” τα οποία πρωτοστάτησαν στη «μεγαλύτερη αποστασία» της μεταπολίτευσης και την παράδοση της λαϊκής εντολής της κυβέρνησης του 45% του ΓΑΠ, βορά στα συμφέροντα ευρωπαϊκά και εγχώρια

[/quote]

. Αυτά τα στελέχη που αποϊδεολογικοποίησαν το χώρο του ΠΑΣΟΚ, τώρα είναι έτοιμα και χωρίς ενοχές να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε σχήμα αντιπάλων, μόνο και μόνο για να διασώσουν πρόσκαιρα το προσωπικό πολιτικό τους συμφέρον, ερήμην φυσικά της παράταξης που τα ανέδειξε και κυρίως ερήμην των πολιτών που εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση του κόμματος. Εδώ βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις πιέσεις κύκλων των εταίρων που επιμένουν να παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με στόχο απόλυτο την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων, που τα εξασφαλίζει μια – κακώς εννοούμενη – κυβερνητική σταθερότητα, η οποία θα απαξιώσει τελείως το πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο τα σενάρια αυτά δύσκολα πλέον μπορούν να υλοποιηθούν, καθώς η κ. Γεννηματά ξανάδωσε με την παρουσία της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αρκετή από τη χαμένη του αξιοπιστία, αρκεί αυτή η φανερή δυναμική να ενταθεί και να αποκτήσει ανοδική συνέχεια…Προφανώς αν ακολουθήσει με συνέπεια την ανάδειξη της προσφοράς της παράταξής της – με γενναία αυτοκριτική – και αντιπαραβάλλει τις καταστροφικές πολιτικές των αντιπάλων, αρνούμενη κάθε συνεργασία με συμφωνίες “κορυφής”, μόνο κέρδος θα έχει. Από την άλλη, ο χώρος της δεξιάς παράταξης, με τα καμώματα των δελφίνων της ηγεσίας, κατόρθωσε, όχι μόνο να διευρύνει τα ρήγματα στο εσωτερικό του, αλλά και να δικαιώσει ακόμη και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πιστεύουν ότι η επιλογή τους ήταν η μη χειρότερη λύση.

Ήδη έχουν αρχίσει στο χώρο αυτό, να διαφαίνονται οι πρώτες ομαδοποιήσεις, η μια – επικουρούμενη και από συγκροτήματα τύπου – με φιλοβασιλικές τάσεις, μια καθαρόαιμη λαϊκή δεξιά και μια κεντροδεξιά με φιλοευρωπαϊκό προφίλ που απευθύνεται και στις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις άλλων πολιτικών χώρων.

[quote text_size=”small”]

Οι ζυμώσεις αφορούν και το Ποτάμι όπου ένα μέρος των στελεχών του φλερτάρει με το ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο γοητεύεται με συνεργασίες τύπου «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού πόλου με κυβερνητική προοπτική.

[/quote]

Η εξέλιξη φυσικά όλων αυτών των ασκήσεων επί χάρτου, θα εξαρτηθεί από το πόσο μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με δεδομένες τις πρώτες απώλειες και ενώ έπονται σκληρότερες και οδυνηρότερες αποφάσεις για τη ζωή των πολιτών. Γιατί μπορεί εφεδρείες να φαίνεται πως υπάρχουν, ωστόσο δεν είναι εύκολο να προβλέψει κάποιος αν αυτές θα είναι πρόθυμες να στηρίξουν, στην οποιαδήποτε συγκυρία, μια κυβέρνηση που ενδεχομένως θα έχει απολέσει τη λαϊκή αποδοχή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου