ΣΕΝΑΡΙΑ …ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μοίρασε το

Αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως οι ευρωεκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε ντέρμπυ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να έχουν βάση οι αιτιάσεις του Μαξίμου ότι υπάρχει δυνατότητα ανατροπής της πρωτιάς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό το σενάριο- αν φυσικά επιβεβαιωθεί – θα είναι για τον Αντώνη Σαμαρά, με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει, σίγουρα σημαντική επιτυχία.

Οι φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα σιγάσουν, οι κραυγές της αντιπολίτευσης θα εκτονωθούν σε εσωστρεφείς αναλύσεις, και ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων του πρωθυπουργού θα γίνει ψύχραιμα και στο χρόνο που εκείνος θα επιλέξει. Στην αντίθετη περίπτωση τώρα, δηλαδή αν η διαφορά υπέρ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, είναι μεγάλη, τότε όλες οι εκτιμήσεις βλέπουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Είτε άμεσο σαρωτικό ανασχηματισμό, είτε αναγκαστική προσφυγή εντός του 2014 σε πρόωρες εθνικές εκλογές, εφ’ όσον πλέον θα αμφισβητείται η κοινοβουλευτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

[quote text_size=”small”]

Αν μάλιστα η διαφορά αυτή συνδυαστεί με την πιθανολογούμενη περαιτέρω συρρίκνωση της άλλης κυβερνητικής συνιστώσας, που παρά τις συνεργασίες και τις παραταξιακές συμφωνίες δεν δείχνει να αποκτά πνοή, τότε η πολιτική κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο και ίσως επιδράσει καταλυτικά και στο εσωκομματικό πεδίο των δύο κυβερνητικών εταίρων.

[/quote]

Δηλαδή να τεθεί άμεσα θέμα ηγεσίας, κυρίως προς το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος τελευταία γίνεται ήδη αποδέκτης αρνητικής κριτικής και από το εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και από ιδεολογικά συγγενείς δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου. Από την άλλη πλευρά τώρα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει κυβέρνησης, αν όπως αναφέραμε στην αρχή, τα αποτελέσματα εξελιχθούν σε ισοπαλία τότε δύσκολα θα διασκεδαστεί η απογοήτευση των ανυπόμονων, στελεχών και οπαδών, που θα δουν έτσι τον στόχο της εξουσίας, που είναι και συνεκτική ουσία για τους πολιτικούς σχηματισμούς, να απομακρύνεται.

Υπάρχει βέβαια και η αισιόδοξη πρόβλεψη της Κουμουνδούρου, που έχει καλλιεργήσει κλίμα σαρωτικής νίκης, με διαφορά που θα κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 μονάδες η οποία αν δεν επιβεβαιωθεί, τότε θα χειροτερέψει το εσωκομματικό κλίμα. Αν όμως επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τότε και με τελικό ορόσημο την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, στις αρχές του 2015, μπορεί να γίνουν εκλογές ανά πάσα στιγμή, με βέβαιο νικητή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φυσικά με τέτοια διαφορά θα έχει διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Βέβαια ο καιρός μέχρι τις ευρωεκλογές είναι ακόμα αρκετός, και πολλά γεγονότα είναι ικανά να διαφοροποιήσουν το αποτέλεσμα είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά το επόμενο διάστημα των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών απέναντι την σημερινή κυβέρνηση, καθώς οι κρίσιμες αποφάσεις για οριστική διευθέτηση του χρέους πρόκειται να ληφθούν στο άμεσο μέλλον και φυσικά άλλη επιρροή θα έχουν αν ληφθούν πριν και άλλη αν ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές.     

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου