Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ;

Μοίρασε το

Ο Παντελής Οικόνομου αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς σε όσους επιχειρούν να τον εμφανίσουν ότι έχει αλλάξει τις απόψεις του για το μνημόνιο, με αντάλλαγμα ένα υπουργικό αξίωμα.

Προφανώς έκρινε πως θα έπρεπε να αντιδράσει με ισοδύναμο τρόπο σε τίτλους τύπου “Το facebook καίει τον Οικονόμου” ή “Έσβησε τις αναρτήσεις για το Μνημόνιο” ή “Ένας ‘αντι-μνημονιακός’ στο δημόσιο ταμείο” που ως συνήθως προκαλούν εντυπώσεις που δύσκολα μεταβάλλονται στη συνέχεια. Είναι λογικό για ένα πολιτικό που μόλις ανέλαβε το κρίσιμο έργο της συλλογής φορολογικών εσόδων και δεν προτίθεται, όπως υποστηρίζει, να επιβαρύνει επιπλέον τα γνωστά φορολογικά υποζύγια, και άρα λοιπόν τους λίγους που δεν έχουν μέρισμα στις θυσίες…, να διαβλέπει, πίσω από τις διαδικτυακές επιθέσεις, “τραμπούκους”, “κακοποιούς” και “εγκληματίες” που διαισθάνονται ότι απειλούνται τα συμφέροντα τους.

Άλλωστε, ο περισσότερος κόσμος έχει μια έμφυτη ροπή στον εύκολο εντυπωσιασμό και λαϊκισμό και δυσκολεύεται να δει πίσω από τους τίτλους την ουσία της πολιτικής. Οπότε εκείνο που έχει σημασία είναι, το αν και κατά πόσο ο Γιώργος Παπανδρέου κατάλαβε το λάθος της πολιτικής του Μνημονίου και με την υπουργοποίηση όσων εξέφραζαν τεκμηριωμένες επιφυλάξεις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση κάποιων επαχθών όρων του.

Το πιθανότερο είναι πως ο Πρωθυπουργός έχει πλέον πειστεί πως το νέο Μνημόνιο χρίζει αλλαγών. Αλλαγές που είχαν επισημανθεί εξ αρχής από πολλούς – μεταξύ των οποίων και ο Παντελής Οικονόμου. Τι ποιο λογικό λοιπόν για τον Γιώργο Παπανδρέου να τους δώσει τη δυνατότητα να τις επιτύχουν; Τι ποιο λογικό, επιπλέον, να θεωρηθεί πως ήταν όλες αυτές οι “τεκμηριωμένες επιφυλάξεις” που μετέβαλαν την αρχική στάση του Πρωθυπουργού; Και τι ποιο φυσιολογικό να υποτεθεί πως η εποικοδομητική κριτική κάποια στιγμή δικαιώνεται – στην περίπτωση του Παντελή Οικονόμου με ένα υπουργικό αξίωμα;

Υπό αυτή την έννοια, ως νέος υφυπουργός θα κριθεί από την πολιτική που θα εφαρμόσει κι όχι από την πολιτική που κριτίκαρε. Εξάλλου, όπως συνηθίζει να λέει και επανέλαβε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, όταν “λέω να βγούμε απ’ το Μνημόνιο δεν εννοώ αναδιάρθρωση, ούτε στάση πληρωμών και πτώχευση”.

Με απλά λόγια ο Παντελής Οικονόμου θα κριθεί από τη συμβολή και συμμετοχή του στη προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να βελτιωθεί, σε πρώτη φάση, το Μεσοπρόθεσμο, και εν συνεχεία της κυβέρνησης να μεταβάλλει τους όρους του Μνημονίου – πολύ περισσότερο να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και η Ελλάδα να ενταχθεί άμεσα στο Μηχανισμό Στήριξης, όπως ο Π. Οικονόμου είχε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου