ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ;

Μοίρασε το

Μέχρι τώρα οι δανειστές πίεζαν κι εκβίαζαν το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Από χθες έδειξαν διάθεση να εκβιάσουν απευθείας και τον ελληνικό λαό!

Οι “διαρροές” που θέλουν Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία να αξιώνουν πρώτα τη διενέργεια εκλογών και μετά την καταβολή του δανείου “στήριξης” αποτελεί ουσιαστικά απαίτηση, τη δανειακή σύμβαση (και τα απεχθή μέτρα λιτότητας που τη συνοδεύουν) να την κυρώσει όχι μόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και ο ελληνικός λαός.

Η μεθόδευση είναι εμφανής! Οι δανειστές “δυσπιστούν” ως προς την “αξιοπιστία” του ελληνικού πολιτικού συστήματος να εφαρμόσει τα μέτρα. Πλην όμως δεν πρόκειται μόνο για “αναξιοπιστία”. Το αληθές είναι πως η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση. Ο πρωθυπουργός είναι διορισμένος και όχι εκλεγμένος, τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν χάσει μεγάλο της δύναμης τους με τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανοδική τάση των κομμάτων της Αριστεράς και το αντιμνημονιακό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία ολοένα και διογκώνεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες αμφισβητείται η δυνατότητα του Λουκά Παπαδήμου να ολοκληρώσει το έργο του – όπως συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί τον περασμένο Νοέμβριο. Πολύ δε περισσότερο μια κυβέρνηση τεχνοκράτων (όπως προτείνεται με διάφορες παραλλαγές) να εφαρμόσει τη δανειακή σύμβαση. Η κοινωνική πίεση για διενέργεια εκλογών που θα εκτονώσουν το λαϊκό αίσθημα αυξάνεται καθημερινά και η πίεση είναι αισθητή στις ηγεσίες των κομμάτων.

Πλέον γίνεται εμφανής και στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων που θεωρούν ότι την πίστωση του νέου δανείου θα ακολουθήσει προεκλογική εκστρατεία και χαλάρωση της προσπάθειας από την κυβέρνηση που θα προκύψει. Στο πλαίσιο αυτό οι γραπτές διαβεβαιώσεις δεν αρκούν πόσο μάλλον που δεν είναι βέβαιο ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κερδίσει την αυτοδυναμία (διότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι καν υποψήφιος…)

Συνεπώς, είναι εύλογο να θέλουν να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων. Θέλουν να παγώσουν τα πάντα, να γίνουν εκλογές και μετά να ανοίξουν τους κρουνούς της δανειοδότησης. Είναι όμως σαφές ότι η εξπρές προεκλογική περίοδος θα διενεργηθεί υπό την απειλή, την πίεση και τον εκφοβισμό της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Το δίλημμα νέες θυσίες και περικοπές ή εθνική καταστροφή θα τεθεί ευθέως, όχι πια στους Έλληνες βουλευτές, αλλά ευθέως στους Έλληνες πολίτες.

Μετά από δυο χρόνια λιτότητας και μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, ίσως να είναι καλύτερο (και σίγουρα δημοκρατικότερο) να δοθεί στους Έλληνες η ευκαιρία – έστω και υπό καθεστώς εκβιασμού – να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον της χώρας τους…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου