“ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ” ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ “ΦΕΥΓΩ Ή ΜΕΝΩ”

Μοίρασε το

Όποια κι αν είναι η ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα χρέους Ελλάδας και Ευρωζώνης την Τετάρτη, οι «πολιτικές πρωτοβουλίες» του Γιώργου Παπανδρέου την επόμενη μέρα είναι δεδομένες. Είναι η κατάσταση της χώρας και το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που τις επιβάλλουν κι όχι μια έξωθεν λύση, για τη διαμόρφωση της οποίας η ελληνική συμβολή είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη.

Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα της 26ης Οκτωβρίου προσδιορίζουν μόνο το χρονικό ορίζοντα των πρωθυπουργικών κινήσεων – είναι η αφετηρία τους. Το ερώτημα για τον Πρωθυπουργό είναι ο …προορισμός. Επ’ αυτού οι επιλογές είναι δυο. Είτε ο Γιώργος Παπανδρέου μένει στην εξουσία ή την παραχωρεί.Τις προηγούμενες μέρες, διαρροές στενών συνεργατών του τον εμφάνιζαν να επιδιώκει την παραμονή του. Ήταν λογικό. Όχι μόνο επειδή είναι «στενοί συνεργάτες», αλλά κι επειδή μια τέτοια εκδοχή ενισχύει τη διαπραγματευτική του θέση – ενισχυμένη άλλωστε υπό την έννοια των δυνατοτήτων που του παρέχει το Σύνταγμα. Ως γνωστό, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ανασχηματισμού, ή σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», είναι αρμοδιότητας του πρωθυπουργού και μόνο.Οι παραπάνω επιλογές, που έχουν πέσει στο τραπέζι είτε από βουλευτές της συμπολίτευσης που ζητούν «πρωτοβουλίες», είτε από εισηγήσεις στενών συνεργατών, άπτονται της πρόθεσης του Γιώργου Παπανδρέου να παραμείνει στη θέση του.

Στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να παραχωρήσει την εξουσία, θα αναζητήσει και τον τρόπο που έμμεσα ή άμεσα θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές – τις οποίες, όπως βεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις, θα χάσει.

Οι τρόποι σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πολλοί. Είτε ο Παπανδρέου θεωρεί πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής είναι δυσβάσταχτες για την Ελλάδα και ζητά πλέον ευθέως από τον λαό να του ανανεώσει την εμπιστοσύνη για να τις εφαρμόσει. Είτε, το κάνει εμμέσως θέτοντας τη νέα δανειακή σύμβαση σε ψηφοφορία στη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Με την παραπάνω κίνηση επιμερίζεται την ευθύνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με την αντιπολίτευση. Αν ο Αντώνης Σαμαράς αρνηθεί να την υπογράψει και δεν συγκεντρωθεί από τη Βουλή ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η χώρα μπαίνει αυτομάτως σε προεκλογική περίοδο. Κι εκεί ο καθένας πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου απ’ την κρίση και να πείσει για αυτό τον ελληνικό λαό να τον ψηφίσει.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για να εφαρμόσει όσα ήδη συμφώνησε με τους ξένους. Για τον Αντώνη Σαμαρά θα πρέπει να πείσει ότι έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί καλύτερα και να αλλάξει τη δυσβάσταχτη συμφωνία.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου