ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

Μοίρασε το

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο δεν ήταν απλώς μια προσπάθεια βελτίωση των ταραγμένων ελληνογερμανικών σχέσεων, αλλά αποτελεί τη δεύτερη σοβαρή απόπειρα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ενώσει ψυχικά και ηθικά τους Έλληνες!

Η πρώτη απόπειρα ήταν η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με την οποία ακυρώθηκε επί της ουσίας το πολιτικά απλουστευτικό (και εν πολλοίς παραπλανητικό) σχήμα “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”. Παρά τις αλλαγές στους …τίτλους (η Τρόικα έγινε θεσμοί και το Μνημόνιο Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης), η συμφωνία ήταν η έμπρακτη απόδειξη αυτού που ένα μήνα μετά ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε δημοσίως την Άνγκελα Μέρκελ: “Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη”.

Το πλαίσιο λοιπόν είναι συγκεκριμένο και προσδιορισμένο και περιγράφεται ευθαρσώς στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση. Όποιος γνωρίζει ανάγνωση το αντιλαμβάνεται. Κατά συνέπεια η υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα στο συγκεκριμένο κείμενο άρει εκ των πραγμάτων και επί της ουσίας το μύθο των “μνημονιακών” κυβερνήσεων και υπουργών που “προσκυνούσαν” για τα λεφτά των “διεθνών τοκογλύφων”. Όταν μάλιστα ο δημοφιλής Γιάνης Βαρουφάκης αναγνώρισε στις γνωστές εξάρσεις ειλικρίνειας του πως το Μνημόνιο κατά το70% είναι καλό, τότε μπορεί κανείς να αναφωνήσει:

[quote text_size=”small”]

“Είμαστε πια όλοι μνημονιακοί”! Οι εθνικοί διαχωρισμοί του πρόσφατου παρελθόντος εκλείπουν.

[/quote]

Η δεύτερη απόπειρα ψυχικής και ηθικής επανένωσης των Ελλήνων εντοπίζονται σε δυο βασικά καινούργια στοιχεία που κόμισε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση του με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Το πρώτο αφορά στην παραδοχή πως “είναι λάθος και απλουστευτικό, ότι όλα τα προβλήματα και όλα τα δεινά που μας έχουν βρει εμάς στην Ελλάδα, μας φταίνε οι ξένοι, φταίνε κάποιοι άλλοι, δεν φταίμε καθόλου εμείς”. Όσοι τον άκουσαν να ξεστομίζει αυτές θυμήθηκαν τις κουβέντες του Βόλφχαν Σόιμπλε όταν έλεγε για την κατάσταση στην Ελλάδα δεν ευθύνεται η “διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής” (κι όμως ναι ενώπιον της Μέρκελ, ο Τσίπρας άλλαξε κι αυτή τη φράση από το “πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας” που χρησιμοποιούσε…), αλλά οι πολιτικές ηγεσίες που δεν την εφαρμόζουν και λένε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Το δεύτερο αφορά στην προτροπή αντιμετώπισης των στερεοτύπων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. “Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί, ευθύνονται για όσα δεινά συμβαίνουν στην Ελλάδα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αποστομώνοντας τους εγχώριους “αντι-μερκελιστές” που εξαπολύουν λιβέλους εναντίον των “Γερμανοτσολιάδων” και των “δοσίλογων”.

Το δε εκπληκτικό είναι πως αμέσως μετά την παραπάνω φράση του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης για να καταπολεμηθεί η “διαφθορά που κράτησε και επιχειρήθηκε να κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη”. Δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησε από τον (μέχρι πρότινος) “λύκο”, να έρθει να φυλάξει τα πρόβατα. Κάπου εκεί επικεντρώθηκε στη “δικαστική συνδρομή” των γερμανικών αρχών στο σκάνδαλο της Siemens – το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αποκαλύφθηκε από τις γερμανικές αρχές…

[quote text_size=”small”]

Κατόπιν τούτου μπορεί κανείς να αναφωνήσει: “Είμαστε όλοι Γερμανοί”!

[/quote]

Αυτό λοιπόν είναι επί της ουσίας το “πολιτικό πλαίσιο” που ζήτησε ο ίδιος ο Τσίπρας να αποσαφηνιστεί. Και είναι το σωστό πλαίσιο, τόσο για το μέλλον των σχέσεων της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους, όσο και εντός της χώρας. Διότι με τις απλουστευτικές ρετσέτες περί “μνημονιακών”, “νεοφιλελέ”, και “γερμανοτσολιάδων” εθνική ενότητα δεν επιτυγχάνεται και κατ’ επέκταση δουλειά δε γίνεται.

Με την άνοδο του στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Με την υπογραφή του στη συμφωνία του Eurogroup και την παρουσία του στο Βερολίνο έθεσε τις βάσεις για να το επιτύχει…

Υ.Γ. Αναμφισβήτητα η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου (εκεί που μέχρι πρότινος αμφισβητούσε το θεσμό των παρελάσεων) συμβολίζει και συντείνει στην ψυχική και ηθική επανένωση των Ελλήνων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου