ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞ …ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ

Μοίρασε το

Ποιος θα περίμενε ότι ένας συντηρητικός πολιτικός της Δεξιάς, ο Αντώνης Σαμαράς θα γινόταν πρωθυπουργός λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από ένα κεντρώο και ένα αριστερό κόμμα; Ποιος θα περίμενε ότι ο Αντώνης Σαμαράς που κάποτε προβληματίστηκε εντόνως με την ιδέα να εκφράσει την ακροδεξιά (στην πιο …ευρωπαϊκή εκδοχή της είναι αλήθεια) για να επιβιώσει πολιτικά, θα επέλεγε μια εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και θα δικαιωνόταν τελικά αρκετά χρόνια αργότερα.

Προφανώς, η υπομονή και η καρτερία είναι προτερήματα που κάθε πολιτικός άνδρας οφείλει να διαθέτει. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν τα διέθετε εκ γενετής. Αντιθέτως, ήταν ο υπερφίαλος ενθουσιασμός, ίσως και η αλαζονεία, της πολιτικής του νιότης που το οδήγησε σε λάθη που τον έθεσαν νωρίς – καίτοι φέρελπις πολιτικός – στο περιθώριο του πολιτικού παιχνιδιού. Η ολική επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο οφείλεται εν πολλοίς στη μετριοπάθεια που επέδειξε και απηχεί ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής – ανεξαρτήτου ιδεολογικο-πολιτικού προσανατολισμού.

Κάπως έτσι, ό,τι στερήθηκε σε ψήφους εκ δεξιών του, το κέρδισε από τα …αριστερά του. Και με λίγη ακόμα βοήθεια από πιο …αριστερά του πέρασε και αυτός με τη σειρά του την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, ως πρωθυπουργός.

Οι προβλέψεις τον θέλουν να παραμένει εκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής και μακροημέρευση στον πρωθυπουργικό του θώκο δεν προοιωνίζεται. Ωστόσο, σε μια εποχή που τα πάντα μεταβάλλονται με μεγάλη ταχύτητα, προβλέψεις δεν γίνονται. Άλλωστε, και οι δυο προκάτοχοι του, ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου ανήλθαν στην εξουσία με περισσό πολιτικό κεφάλαιο το οποίο ξόδεψαν και προσδοκίες για μακρά πολιτική ηγεμονία που τελικώς διέψευσαν.

Μπορεί για τον Αντώνη Σαμαρά η εξέλιξη να είναι διαφορετική. Ελάχιστοι περιμένουν πως “θα σώσει τη χώρα”. Ελάχιστοι περιμένουν πως θα επιδείξει πολιτική οξυδέρκεια και διαχειριστική επάρκεια να αντιπαρατεθεί με τα τεράστια προβλήματα που του κληρονόμησαν οι προκάτοχοι του. Έχει όμως μια ευκαιρία να αποδείξει πως καμιά φορά και τα αουτσάιντερ της πολιτικής μπορούν να κάνουν την μεγάλη έκπληξη.

Από τις προσεχείς μέρες κιόλας, θα φανεί αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι ικανός να κάνει την έκπληξη. Άλλωστε, η παρουσία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση τον διευκολύνουν και η καυτή ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ τον εξαναγκάζουν να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους δανειστές ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, την ίδια στιγμή που η υποστήριξη των κυβερνητικών εταίρων τού υποδεικνύει διαφορετικού τύπου παρεμβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, άγνωστες της πελατειακής αντίληψης που τον καταδυναστεύει…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου