ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μοίρασε το

Η Ελλάδα έκανε ό,τι της πρότειναν οι δανειστές της. Τα “καλά λόγια” που άκουσαν ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τους εταίρους, αλλά και το λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώνουν ότι οι δανειστές έλεγξαν τις επιδόσεις της ελληνικής πλευράς, τη βαθμολόγησαν με καλό βαθμό και διαπίστωσαν με βεβαιότητα πως η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Αν υπολογίσει κανείς ότι ήδη οι δανειστές επέβαλαν την task force και της λογής επιτροπείες. Ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο των δημοσιονομικών της χώρας – του κρατικού ταμείου εσόδων και εξόδων με απλά λόγια. Κι ότι έχουν τη βεβαιότητα ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας (για αυτό και θα στηρίξουν τα κόμματα που προσυπέγραψαν το Μνημόνιο 2), δεν θα δικαιολογήσει επικρίσεις στους Έλληνες πολιτικούς από ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος λόγω κακής εφαρμογής του…

Το πρόγραμμα λοιπόν θα κριθεί στην πράξη. Και στο κατά πόσο θα επιφέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη την οποία όλοι σήμερα επικαλούνται λεκτικά, αλλά αρνούνται πρακτικά. Διότι, οι γραμμές χρηματοδότησης δεν είναι ακόμα ανοικτές και η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκρίνει ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα.

Έως ότου όμως κριθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα περάσει καιρός. Για τους πολίτες που βιώνουν τις επιπτώσεις των βίαιων μέτρων λιτότητας και για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, δεν φαίνεται ορατή στο άμεσο μέλλον μια αισθητή βελτίωση. Θα πρέπει ακόμα να περιμένουν και να υπομένουν, έως ότου η κατάσταση αρχίσει να αλλάζει.

Στο μεταξύ όμως θα έχουν προηγηθεί εκλογές. Όπως ευθέως σημειώνει ο Αντώνης Σαμαράς στους Ευρωπαίους εταίρους, οι εκλογές είναι χρήσιμες για να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση. Κάτι που προφανώς αναγνωρίζουν οι εταίροι και δανειστές, προσφέροντας αφειδώς (προεκλογικού τύπου) υποσχέσεις για ανάπτυξη και φιλοφρονήσεις για τις καλές επιδόσεις της δικομματικής κυβέρνησης.

Η σημαντικότερη όμως προσφορά είναι η διαβεβαίωση που φαίνεται να πρόσφεραν στον αρχηγό της ΝΔ πως οι τόνοι ενόψει εκλογών θα πέσουν, πιέσεις δεν θα ασκηθούν και γενικώς θα επιδιωχθεί η καλλιέργεια ενός κλίματος αισιοδοξίας και προοπτικής. Ήδη, από την περασμένη Τετάρτη τα ΜΜΕ κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές μιας σειράς αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα.

Αν ήρθε η ώρα της ανάπτυξης ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενη. Πλην όμως, οι πολίτες που θα κληθούν τους επόμενους δυο μήνες να ψηφίσουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να διακρίνουν την προεκλογική υπόσχεση από την ουσιαστική πρόθεση και άλλα πολλά…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου