ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ …ΑΓΝΩΣΤΟ

Μοίρασε το

Αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα έγιναν στη χώρα τους τελευταίους πέντε μήνες, είπε ο πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο, επιρρίπτοντας φυσικά την ευθύνη στην πενταετία των μνημονίων και της λάθος συνταγής τους. Προφανώς τα μνημόνια δεν συντάχθηκαν ούτε για να φέρουν ανάπτυξη, ούτε να συνεχίσουν την ανέμελη ευημερία των δανεικών. Για να χρηματοδοτηθεί η χώρα έπρεπε να δώσει εχέγγυα νοικοκυροσύνης στα οικονομικά και ανατρεπτικών παρεμβάσεων στις στρεβλώσεις της λειτουργίας του κράτους, που ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας, καθώς μέσα στα σπλάχνα του και τους λαβυρίνθους της γραφειοκρατίας, εκκολάφτηκαν η σπατάλη, η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις.
Τι εφαρμόστηκε απ’ όλα αυτά ως αντάλλαγμα για την δανειοδότηση της χώρας. Μόνο περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και έκτακτη φορολογία. Δηλαδή η οικονομική συνταγή της ύφεσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία και την ανεργία.

[quote text_size=”small”]

Ωστόσο, μέχρι τις ευρωεκλογές, με αιματηρές θυσίες, το γιγαντιαίο έλλειμμα του 16%, είχε μηδενιστεί, και ήδη η χώρα μπορούσε να διεκδικήσει νέες συμφωνίες από τους εταίρους, μέσα σε καλύτερο κλίμα, και από ευνοϊκότερη θέση. Η συνέχεια που χαρακτηρίστηκε «πορεία προς την καταστροφή» είναι γνωστή.

[/quote]

Η προηγούμενη συγκυβέρνηση, νοιώθοντας την απειλή του αριστερόστροφου λαϊκισμού του Α. Τσίπρα, έκανε το μοιραίο λάθος να τον ακολουθήσει στην αντιμνημονιακή ρητορεία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ραγίσει το φιλοευρωπαϊκό της πλεονέκτημα, αλλά να συνεισφέρει στη συνολικότερη απαξίωση της χώρας διεθνώς. Η «δημιουργική ασάφεια» ήρθε απλώς ως κερασάκι να συμπληρώσει το ραντεβού με τον παραλογισμό των τελευταίων δώδεκα μηνών. Το αδιέξοδο, για όσους, ελάχιστους, προσπαθούσαν, να σκεφθούν λογικά- σε μια τρελαμένη κοινωνία, από τη μια μεριά με τον φόβο και την απόγνωση να την παραλύει, βομβαρδισμένη από ανελέητες ποσότητες εθνολαϊκισμού, – ήταν πλέον θέμα χρόνου.

Το αψυχολόγητο διχαστικό δημοψήφισμα, τη στιγμή που έγινε και με τον τρόπο που ετέθη το ερώτημα, απλώς επιτάχυνε την καταστροφική πορεία. Γιατί ήταν δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, μετά τις παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης στις κατ’ επίφασιν διαπραγματεύσεις του πενταμήνου, τις κορώνες περί ρήξης της αριστερής πλατφόρμας, το «Κούγκι» του κυβερνητικού εταίρου, και τις απειλές όλων μαζί πως «θα καταστρέψουμε την Ευρώπη αν δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις μας», δύσκολα θα απέφευγαν να μας θέσουν ενώπιον τελεσιγράφου. Τώρα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι προφανέστατα, μπρος γκρεμός και πίσω άβυσσος.

[quote text_size=”small”]

Γιατί η συμφωνία, αν τελικά υπογραφεί, σίγουρα θα είναι ένα σκληρότατο μνημόνιο, τουλάχιστον διετίας, που θα απέχει κατά πολύ από τις εξαγγελίες και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

[/quote]

Τη στιγμή μάλιστα που παρά τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος, και τη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, ούτε οι αγορές κατέρρευσαν, ούτε παγκόσμιος οικονομικός πανικός προκλήθηκε. Αντιθέτως, οι εξελίξεις ενδυνάμωσαν την άποψη των γερακιών του Βορά, πως μια απομόνωση της Ελλάδας, όχι μόνο δεν δημιουργεί κίνδυνο, αλλά μπορεί ως αρνητικό παράδειγμα να ενισχύσει την συνοχή της ευρωζώνης. Ίσως δηλαδή μέσα στη διχαστική μας τυφλότητα να παίξαμε άθελά μας το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» στις επιδιώξεις των σκληρών που επιθυμούν και επιδιώκουν την έξοδό μας από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Το τραγικό είναι πως η χώρα με τεράστιο έλλειμμα 16% το 2010, διεσώθη στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, και κινδυνεύει με έξοδο σήμερα με έλλειμμα σχεδόν μηδενικό!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου