ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Μοίρασε το

Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης άρπαξαν την ευκαιρία με το αντι-ρατσιστικό νομοσχέδιο για να διαμηνύσουν προς πάσα κατεύθυνση πως στην κυβέρνηση συνεργασίας συμμετέχουν ισότιμα. Πως πρέπει η γνώμη τους να γίνεται σεβαστή. Και το κυριότερο να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση πως δεν θα διστάσουν να διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή στην περίπτωση που διαπιστώσουν πως η στήριξη των κυβερνητικών επιλογών δεν παράγει απτό πολιτικό όφελος.

Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει “άνευ όρων” στήριξη. Το τι ζητούν και απαιτούν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι θα φανεί επί του πρακτέου το αμέσως προσεχές διάστημα, κάτω από τη γενική πολιτική ομπρέλα “συντονισμός της κυβέρνησης και λειτουργία κυβερνητικού σχήματος και Βουλής”, που έθεσαν οι δυο αρχηγοί, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα θέτοντας θέμα “επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας” των τριών κομμάτων.

Είναι προφανές ότι οι πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να επαναδιατυπώσουν την πολιτική ατζέντα, σπεύδοντας να οικειοποιηθούν ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της ανεργίας που απασχόλησε εντόνως τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η συμπόρευση τους στην παρούσα φάση δεν είναι τυχαία. Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κατάθεση πρότασης νόμου, στην περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς δεν συμφωνήσει να κατατεθεί ως νομοσχέδιο της κυβέρνησης, φέρνουν τον πρωθυπουργό ενώπιον διλήμματος. Είτε να υποχρεωθεί να συμφωνήσει, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος της υπαναχώρησης τους, είτε η πρόταση νόμου, όταν θα έρθει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή, να καταψηφιστεί από γαλάζιους βουλευτές, δείχνοντας ότι μέρος της ΝΔ διάκειται φιλικά με τη Χρυσή Αυγή.

Ελάχιστοι πάντως, αυτή τη στιγμή, είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τελικώς θα προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς στη νέα συνάντηση της Πέμπτης. Για την ώρα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δεν εμφανίζει σημάδια ανησυχίας. Θεωρεί ότι το θέμα θα πέσει και ποντάρει στο ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους δυο κυβερνητικούς εταίρους να ρισκάρουν τη κυβερνητική συνοχή και κατ’ επέκταση την πτώση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όμως, η απειλή των πρόωρων εκλογών είναι η ύστατη καταφυγή. Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά οφείλει να εφεύρει ένα “πολιτικό ισοδύναμο” στην πρωτοβουλία των δυο κυβερνητικών εταίρων. Δεν είναι δυνατό να βγάλεις το πιστόλι και να πυροβολήσεις κάποιον επειδή σου έριξε ένα χαστούκι. Οφείλεις κι εσύ να είσαι σε θέση να απαντήσεις με χαστούκι. Πόσο μάλλον όταν είναι σαφές πως ουδείς επειδή …πυροβολισμούς και …θύματα στη παρούσα φάση. Με απλά λόγια, όσο οι πρόωρες εκλογές δεν επιθυμητές στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, άλλο τόσο δεν είναι και στη ΝΔ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου