ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Μοίρασε το

Είναι γεγονός, πως όσες φορές επιχειρήθηκε από την ελληνική πλευρά, πολιτική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι ισχυροί του βορρά με κύρια αιχμή τη Γερμανία, απέρριπταν κάθε συζήτηση και παρέπεμπαν στις εκθέσεις των τεχνοκρατών.

Βέβαια στις προηγούμενες περιπτώσεις η Ελλάδα βρισκόταν στριμωγμένη στον τοίχο, καθώς ζούσε διασωληνωμένη με το ευρωπαϊκό σύστημα στήριξης και με το παραμικρό μπορούσε να πάθει οικονομική ασφυξία. Σήμερα ωστόσο τα πράγματα μπορεί στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία να εξακολουθούν να είναι δραματικά, σε επίπεδο αριθμών που τόσο λατρεύουν οι γραφειοκράτες των δανειστών, παρουσιάζουν σαφέστατη βελτίωση.

Κάτι που έχουν ήδη αναγνωρίσει και σε πολιτικό επίπεδο με αλλεπάλληλες δηλώσεις και οι ηγεσίες των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ίσως γι’ αυτό το λόγο αρχίζει να ωριμάζει στους κόλπους της συγκυβέρνησης η ιδέα πως τώρα μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή, αφ’ ενός να τεθούν εκτός προγράμματος εκείνες οι άστοχες πολιτικές της τρόικας που απέτυχαν, και κυρίως να αρχίσει η συζήτηση κορυφής και με επίσημο τρόπο για τη διευθέτηση του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο.

Βέβαια, ο φόβος χαλάρωσης του προγράμματος προσαρμογής και η ερμηνεία που δίνουν οι ευρωπαίοι σε κάθε αίτημα της Αθήνας για πολιτική διαπραγμάτευση, ότι δηλαδή είναι μια ακόμη προσπάθεια να αποφευχθούν επώδυνες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν αφήνει και πολλές ελπίδες άρσης της αδιαλλαξίας τους.

[quote text_size=”small”]

Η πιθανότητα όμως των πρόωρων εκλογών, λόγω της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, αν δεν συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται, έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία στους τροϊκανούς πως η χώρα μπορεί να μπει σε παρατεταμένη αστάθεια και σε συνεχείς αναμετρήσεις, που θα έθεταν σε κίνδυνο, ότι με θυσίες των πολιτών έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Άλλωστε η τελευταία σύσταση προς τον υπουργό Οικονομικών ήταν «ξεχάστε τις εκλογές».

[/quote]

Η αντιπολίτευση πάντως έχει καταστήσει σαφές πως θα εμποδίσει με κάθε δυνατότητα που της παρέχει το Σύνταγμα, την συμπλήρωση της προεδρικής πλειοψηφίας, με απώτερο στόχο τη διενέργεια εκλογών, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συναινετική λύση, αναλαμβάνοντας βέβαια και το ανάλογο κόστος σε περίπτωση ακυβερνησίας. Προφανώς το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί σαν να μην έχει συμβεί χρεοκοπία στη χώρα και θεωρεί πως μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες παλαιοκομματικής πόλωσης, κόντρα στην εντολή των πολιτών όπως καταγράφηκε σε όλες τις αναμετρήσεις την περίοδο της κρίσης, που ήταν σαφέστατη εντολή συναίνεσης.

Το ίδιο ισχύει και για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και για εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που ενώ απορρίπτουν δημόσια κάθε συζήτηση για εκλογές, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις θεωρούν πως ένας εκλογικός αιφνιδιασμός το φθινόπωρο σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, θα ευνοούσε το μεγαλύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, έστω και αν εξαφάνιζε εκλογικά τον μικρότερο εταίρο. Όμως οι πολίτες, δια των δημοσκοπήσεων έχουν εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο αρνητικά για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Και είναι ένα στοιχείο που οι θιασώτες της πόλωσης δεν μπορούν εύκολα να το παραβλέψουν, καθώς μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ την επόμενη μέρα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου