ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μοίρασε το

Η πολύπαθη δημοκρατία μας πολιορκείται ασφυκτικά τόσο από τους εταίρους και δανειστές μας όσο και στο εσωτερικό μέτωπο. Πρωτοφανείς δηλώσεις και καταγγελίες από πολιτικά στελέχη έναντι των κεντρικών πυλώνων της δημοκρατίας μας, απαξιώνουν το θεσμικό πλαίσιο του Πολιτεύματος μας.

Τα πυρά της απερχόμενης Προέδρου της Βουλής κατά της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για “πολιτικό συμβόλαιο κατάργησης των δημοκρατικών διαδικασιών” για “πραξικόπημα” των δανειστών κατά της δημοκρατίας μας και οι ευθείες βολές για παραβίαση του Συντάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , είναι το ελάχιστο της πολιτικής συμπεριφοράς του πολιτικού προσωπικού για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Το ίδιο πολιτικό λεξιλόγιο, με πυρακτωμένα ένθεν-κακείθεν βέλη (θεσμών, δανειστών, προσωπικών επιθέσεων) διαμορφώνει ένα πολιτικό και κοινωνικό πεδίο που βλάπτει την εικόνα και τα συμφέροντα της Ελλάδας μας. Η Δημοκρατία μας και οι θεσμοί της χάνουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη από τους πολίτες για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο της. Η συνεχής απαξία των κεντρικών θεσμών, ο ακατάσχετος λαικισμός και οι “ξερόλες”, παντός καιρού, καθώς και οι μοναδικοί “σωτήρες” που κατέχουν το αλάθητο του πάπα, οδηγούν τη δημοκρατία μας στην παρακμή. Η άλλη εικόνα αυτή των “αλληλοσπαραγμών” ανάμεσα στα κόμματα και τα στελέχη, καθώς και οι χαρακτηρισμοί για “προδότες”, και “συμβιβασμένους” του Μαξίμου, συμπληρώνουν το νέο πολιτικό σκηνικό.

Ο κατακερματισμός των πολιτικών κομμάτων σχηματίζει μιαν ατμόσφαιρα προεκλογική ιδιαίτερα αποπνικτική. Εδώ δεν ισχύει το “αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν” διότι το ελληνικό τοπίο (οικονομικό και κοινωνικό) μοιάζει με ναρκοθετημένο χώρο. Αυτή η εικόνα του πολιτικού εποικοδομήματος (θεσμών και προσωπικού), αντικατοπτρίζει την κατακερματισμένη και ρημαγμένη οικονομική κατάσταση της χώρας που μαυρίζει την καρδιά και την καθημερινή ζωή του πολίτη. Πιστεύω ότι η ποιότητα ζωής του πολίτη καθρεπτίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πολλών και πρωταρχικός ρόλος της Δημοκρατίας είναι ο πολίτης και οι ανάγκες του.

Για να γίνει ισχυρή η Δημοκρατίας μας πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του πολίτη και στοιχειωδώς να του διασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Για να γίνει ισχυρή η Δημοκρατίας μας και να ανταποκριθεί στο ρόλο και τη λειτουργία της πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολιορκίες ανάλογα με τις συνθήκες λύονται με πολλούς τρόπους. Με την υποταγή σε αυτούς που σε πολιορκούν. Με συνθηκολόγηση και όρους στοιχειωδώς αξιοπρεπείς. Αλλά και με γιουρούσι, “έξοδο του Μεσολογγίου” και όποιος ζήσει…

[quote text_size=”small”]

Τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του πολίτη οφείλουν με καθαρές κουβέντες να διατυπώσουν τις θέσεις τους για το πώς θα λύσουμε την πολιορκία της Δημοκρατίας μας, τόσο από τους δανειστές, όσο και από το πολιτικό προσωπικό και πολιτισμό που εκχυδαίζει και υποβαθμίζει τους θεσμούς και τις λειτουργίες του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

[/quote]

Δυο λέξεις κλειδιά μπορούν να οδηγήσουν στον τερματισμό της πολιορκίας της Δημοκρατίας. Να εμπνεύσει το πολιτικό προσωπικό και οι θεσμοί εμπιστοσύνη στους πολίτες. Η εμπιστοσύνη ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή, για τον ενεργό πολίτη που ενισχύει την κοινωνική δημοκρατία και τους θεσμούς. Να πορευθεί η χώρα με αξιοπρέπεια και να ανασυγκροτήσει εκ θεμελίων την ελληνική Πολιτεία με εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στοχεύοντας στη γενέθλια μέρα του 2021, δηλαδή στα 200 χρόνια της συγκρότησης του νεοελληνικού κράτους να τα γιορτάσουμε χωρίς βαρβάρους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου