Για την ιστορία η αναφορά του όρου Αρμαγεδών γίνεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη (16:16). Πρόκειται για ένα προφητικό πολεμικό πεδίο όπου οι συγκεντρωμένες οι δυνάμεις «των βασιλέων της οικουμένης» καθοδηγούμενες από «πνεύματα δαιμονίων» θα δώσουν την τελική μάχη εναντίον «του θεού του παντοκράτορος» (16:14).
Στον Α και Β παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ο όρος για να περιγράψει τον όλεθρο και το μέγεθος της καταστροφής.
Σήμερα αυτή την περίοδο της κρίσης στη χώρα μας και σε όλη την Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άλλος κοινωνικός πόλεμος, όπου τα εκατομμύρια των εργαζομένων διεξάγουν μια κρίσιμη και αποφασιστική μάχη ενάντια στα κράτη – «θεούς» που ελέγχονται και καθοδηγούνται από τις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις.
Ο αμύθητος πλούτος συσσωρεύεται σε μια παγκόσμια ολιγαρχία που ελέγχει κράτη και κυβερνήσεις.
[quote text_size=”small”]
Για τη διατήρηση και εξέλιξη αυτής της κατάστασης οι δυνάμεις της αγοράς, η συσσώρευση του χρήματος, απαιτούν φτηνή εργασία και κοινωνία χωρίς δικαιώματα με εισοδήματα απλά για να ζει κανείς και να μπορεί να δουλεύει.
[/quote]
Εξάλλου από 1,5 δις 500 εκ. εργαζόμενοι στην παγκόσμια αγορά, οδεύουμε στα 3 δις και υπάρχει άφθονο εργατικό δυναμικό!!! Μόνο στην Ε.Ε. φθάνει τα 30 εκ.
Η «μάνα» των κοινωνικών δικαιωμάτων, Ευρώπη, που μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο δημιούργησε το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, σήμερα χάνει την ταυτότητά της, ως ιστορική πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού των «κοινωνικών συμβολαίων» των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.
Το κράτος έχει μετατραπεί σε έναν ανελέητο εχθρό της κοινωνίας.
Στη χώρα μας η πενταετία που πέρασε ήταν ολέθρια για τα εισοδήματα των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών τάξεων. Η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και η ανεργία θυμίζουν πολεμικές εποχές με κοινωνικές συρράξεις. Η λιτότητα δεν έχει όρια.
Στις αρχές του 2015 υπήρχε μια ελπίδα να βελτιωθούν τα εισοδήματα, να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις, να σταματήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Το «κουαρτέτο» και ιδιαίτερα του Δ.Ν.Τ. με τρόπο καθαρό ζητάνε:
• Φτηνή εργασία, συντάξεις με αναπλήρωση μισθού στο 45 με 50 % εισοδηματικά κριτήρια για τη σύνταξη, και το κράτος να εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη των 360 ευρώ. Δυστυχώς τα ποιοτικά στοιχεία του νέου κοινωνικού συμβολαίου για τις συντάξεις είναι ένα κοστούμι κομμένο-ραμμένο στις επιταγές των δανειστών και της λογικής του Δ.Ν.Τ.
• Νέες περικοπές που μπορεί να φθάσουν και στο 15 % των συντάξεων, έρχονται με τις νέες ρυθμίσεις. Δηλαδή εκεί που περιμέναν την 13η σύνταξη τώρα θα χάσουν και την 12η.
• Με το 3ο Μνημόνιο μόνο από το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να εξοικονομηθούν 1δις 800 εκ.
• Κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση 6% στον κλάδο ασθενείας.
• Σύνταξη στα 67 κ.α.
Πιστεύω ότι τα στοιχεία που αφορούν τα οργανωτικά λειτουργικά του συστήματος, βρίσκονται σε καλή κατεύθυνση και ακολουθούν επιλογές και προηγουμένων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων (ενοποιήσεις, οικονομίας κλίμακας, τεχνικές εφαρμογές, εισπραξιμότητα κ.α.).
Ο Αρμαγεδώνας έρχεται με τα ποιοτικά στοιχεία του συστήματος, που αφορούν το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασφαλισμένων.
• Το ποσοστό αναπλήρωσης από το 80% (το 2000), κατέβαινε σταδιακά στο 60% και τώρα οδηγούμαστε στο 45% του μέσου μισθού, ολόκληρου του εργασιακού βίου. Στην πράξη σημαίνει ότι το 90% των συντάξεων θα κυμανθούν (εθνική και αναλογιστική) κάτω από τα 1000 ευρώ και στο άμεσο μέλλον στα 600 ευρώ.
• Το κράτος θα εγγυάται μονάχα την εθνική σύνταξη των 360 ευρώ και την αναλογιστική τα Ταμεία.
• Ο κλάδος της επικούρησης πέραν από τη ρήτρα βιωσιμότητας και τις περικοπές σύντομα θα οδηγηθεί στην ενοποίηση με την κύρια σύνταξη.
• Η ισοπεδωτική αντιμετώπιση του τρόπου απονομής των συντάξεων, οδηγεί στην ανατροπή του εργασιακού μοντέλου. Όταν όμως προσπαθείς να επιβάλλεις την ισότητα σε άνισες καταστάσεις σίγουρα παραβιάζεις την αρχή της ισότητας.
• Όλη η νέα δομή του συστήματος και οι ρυθμίσεις που προτείνονται θα οδηγήσουν πολύ σύντομα το ασφαλιστικό σύστημα στην ιδιωτική σφαίρα, στην αγορά.
Αυτά τα ποιοτικά στοιχεία καθρεφτίζουν την κοινωνία την οποία οικοδομούμε για να την παραδώσουμε στη νέα γενιά. Ο πήχης βέβαια της βιωσιμότητας του συστήματος εξαρτάται από τις οικονομικές συνθήκες αλλά και από το κοινωνικά παραδεκτό. Αν εξετάζουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος με βάση μόνο τους αριθμούς, χωρίς να υπολογίζουμε τους ανθρώπους, τότε να θεσμοθετηθεί σύνταξη των 150 και 250 ευρώ, όπως έχουν οι γείτονες μας στα Βαλκάνια!!!
[quote text_size=”small”]
Ο κοινωνικός Αρμαγεδώνας έρχεται όσο το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης του ασφαλισμένου κατεβαίνει στα 360 ευρώ, που θα εγγυάται το κράτος.
[/quote]
Ο Αρμαγεδώνας έρχεται όταν η αναπλήρωση του μισθού σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο, θα διαμορφώνεται στο ύψος του 45%. «Το νέο συμβόλαιο για το ασφαλιστικό» στα ποιοτικά του στοιχεία εξυπηρετεί καθαρά νεοφιλελεύθερες και ολέθριες πολιτικές για τους ασφαλισμένους. Δεν υπάρχουν αριστερές ή δεξιές περικοπές που ορισμένοι αφελώς επικαλούνται. Όλες οι περικοπές οδηγούν στη φτωχοποίηση του πληθυσμού και στην υποβάθμιση του επιπέδου ζωής.
[quote text_size=”small”]
Οι κοινωνίες της Ευρώπης ετοιμάζονται για τη μεγάλη, την τελική αναμέτρηση με τις δυνάμεις του χρήματος και της ολιγαρχίας που ελέγχουν και καταδυναστεύουν κράτη και λαούς.
[/quote]
Ελπίζω οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων (Ελ. Συνεδρίου 4327/2014, ΣτΕ 2287, 2288/2015) και της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Χάρτη των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (76-80/2011) να βάλουν φραγμό στις νέες περικοπές και στην υποβάθμιση των ποιοτικών στοιχείων του συστήματος.
Πριν ο κοινωνικός Αρμαγεδώνας λάβει εκρηκτικές καταστάσεις θέλω να θυμίζω ότι χωρίς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την απασχόληση του εργατικού δυναμικού «σωτηρία» στη χώρα μας δεν υπάρχει. Απλά «θα τρώμε τις σάρκες μας» μέχρι το μεγάλο ξεσηκωμό που τα πλήθη των εργαζομένων θα ταράξουν τα τείχη της Ε.Ε., όπως σήμερα το ποτάμι των μεταναστών εξαπολύει τις πρώτες επιθέσεις.